Γιάνης Βαρουφάκης: Οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ που θα βγουν στους δρόμους θα είναι γραφικοί

0

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα»,  επιβεβαίωσε το ιδιαίτερα ψυχρό κλίμα που υπάρχει μεταξύ του ίδιου και του Αλέξη Τσίπρα και αποτυπώθηκε και στην εκδήλωση της επετείου για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως είχε στην αρχή, το 2015, κοινή πορεία με τον Αλέξη Τσίπρα η οποία όμως προέβλεπε τη ρήξη με τους δανειστές, μία ρήξη που ο Τσίπρας δεν ήθελε να κάνει.
Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 επανέλαβε ότι είχε συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα για να αποδράσει η χώρα από τη «δουλοπαροικία του χρέους» και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας της χώρας, καθώς, όπως είπε οι δανειστές είναι εκείνοι που συνεχίζουν να παίρνουν τις αποφάσεις.
Στην ερώτηση που δέχτηκε για το εάν θα ξαναβγεί στους δρόμους με τους πρώην συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ως εξής:
«Ποιοι θα βγουν στους δρόμους. Τι θα ζητάνε ακριβώς; Φέρτε πίσω το ΕΚΑΣ που έδωσαν εκείνοι; Φέρτε πίσω τα αεροδρόμια και τα λιμάνια που έδωσαν εκείνοι;» και συνέχισε λέγοντας «ποιος θα τους ακολουθήσει στους δρόμους. Αν βγουν, θα είναι 5-10 άνθρωποι που μπορεί να είναι και λίγο γραφικοί. Είχαμε μία τετραετία που οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν το πιο σκληρό μνημόνιο με έναν τρόπο που ο Σόιμπλε τους έδωσε τα εύσημα και κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να το περάσει με τόσο αναίμακτο τρόπο. Αυτοί οι άνθρωποι να βγουν στους δρόμους και να ντυθούν αντίσταση, ίσως να είναι γραφικό και να το κρατήσουν για τις απόκριες».
Πάντως, ο κ. Βαρουφάκης δεν παρέλειψε να προχωρήσει και σε αυτοκριτική, απαριθμώντας τρία, κατ’ αυτόν, λάθη που έκανε όσο ήταν υπουργός Οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2015. Αναφέρθηκε στο ότι δεν ήταν αρκετά σκληρός απέναντι στην τρόικα, ότι εμπιστεύτηκε τον Αλέξη Τσίπρα και ότι δεν ήταν αρκετά ανοιχτός απέναντι στο λαό σε ό,τι αφορά τη ρήξη.
Έσπευσε όμως να διευκρινίσει πως δεν ζητά συγγνώμη διότι η χώρα δεν μπορούσε να συνεχίζει με 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα που οδηγεί σε 100% προκαταβολή φόρου, ενώ εκτίμησε ότι «θα μπορούσαμε να επιτύχουμε κούρεμα χρέους από 1% έως 1,5% για να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραλλήλισε το κλείσιμο των τραπεζών τον Ιούλιο του 2015 με το Όχι της 28ης Οκτωβρίου και χαρακτήρισε το συμβάν «ηρωική πράξη» επαναλαμβάνοντας ότι ο Μάριο Ντράγκι παρανόμησε.
Μιλώντας για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τη χαρακτήρισε εγκλωβισμένη σε μία φυλακή χρέους και στον μνημονιακό λαϊκισμό και εκτίμησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα τιμήσει τις δεσμεύσεις του και θα έρθει σε ρήξη με το λαό, όχι επειδή δεν το θέλει, αλλά επειδή θα του το επιβάλλει η τρόικα.
Σημείωσε τέλος ότι η μείωση στον ΕΝΦΙΑ είναι άνευ ουσίας όταν συνεχίζει να υπάρχει απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%.

Πατήστε ΕΔΩ και δείτε τη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στο ΣΚΑΙ μετά το (01:58:56)

Share.

Comments are closed.