Συμφωνία Σοσιαλιστών-Podemos για κυβέρνηση χωρίς τον Ιγκλέσιας

0

Το δρόμο για σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Ισπανία υπό τον Πέδρο Σάντσεθ ανοίγει η συνεργασία μεταξύ PSOE (σοσιαλιστές) και Podemos, μετά το σίριαλ που τελευταίο επεισόδιο είχε τη δήλωση του Πάμπλο Ιγκλέσιας ότι είναι πρόθυμος να μην μετάσχει στον σχηματισμό, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες, στον οποίο αναμένεται να βρεθεί η σύντροφός του.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Τις επόμενες ημέρες θα δουλέψουμε με πίστη με στόχο, ώστε την επόμενη εβδομάδα να έχει μια χώρα λειτουργική κυβέρνηση» δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών, Αντριάνα Λάστρα, σημειώνοντας ότι τα δύο κόμματα θα μιλήσουν «για το πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα».
Μετά από μήνες διαπραγμάτευσης και διαμάχης ύστερα από τις εκλογές του Απριλίου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Σάντσεθ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα έτοιμος να σχηματίσει έναν συνασπισμό με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει υπουργική θέση ο ηγέτης του αριστερού κόμματος τον οποίο χαρακτήρισε «το κύριο εμπόδιο». Πρόσθεσε ότι άλλα μέλη των Podemos θα μπορούν να συμμετέχουν στην κυβέρνηση, όπως η . Ανάμεσά τους η Ιρένε Μοντέρο εκπρόσωπος του κόμματος και σύντροφος της Ιγκλέσιας.
Η αντίρρηση του Σάντσεθ για υπουργοποίηση του Ιγκλέσιας φέρεται να οφείλεται στην υποστήριξη του τελευταίου στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και την επιμονή του να χαρακτηρίζει πολιτικούς κρατούμενους τους αυτονομιστών ηγέτες που κρατούνται εδώ και δύο χρόνια και δικάζονται με την κατηγορία της απόσχισης για τον ρόλο τους τον Οκτώβριο 2017. 
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της περιφέρειας, Κιμ Τόρα, ανέφερε πως το κόμμα του θα υποστηρίξει τον Σάντσεθ μόνο εάν υποσχεθεί να διεξαγάγει δημοψήφισμα, το οποίος όμως ο τελευταίος θεωρεί αντισυνταγματικό. 
Οι Σοσιαλιστές στις 28 Απριλίου κέρδισαν 123 έδρες και οι Podemos 42 έδρες και πλέον ο Σάντσεθ  ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να στηριχθεί στα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα για να συγκεντρώσει τους 176 βουλευτές που απαιτούνται για αυτοδυναμία
Η πρώτη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη. Εάν ο Σοσιαλιστής πρόεδρος αποτύχει να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, θα διεξαχθεί δεύτερη ψηφοφορία την επόμενη ημέρα και τότε θα χρειάζεται απλή πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση.

  • Δείτε το ρεπορτάζ των ισπανικών εφημερίδων:
    • Elmundo με τίτλο «El PSOE responde: “Sin vetos ni imposiciones podemos llegar a un acuerdo», στα ισπανικά, πατώντας ΕΔΩ και
    • Εlpais με τίτλο «El PSOE exige negociar primero el programa y avisa que no aceptará imposiciones», στα ισπανικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.