Εκείνο που εξάγεται με ασφάλεια από τις μέχρι τώρα συζητήσεις στη Βουλή, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης είναι μια κάποια εκεχειρία πενταμήνου με αρκετές «κόκκινες» γραμμές από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως. Τούτο συνάγεται και από την μετριοπάθεια των ομιλιών των δυο πολιτικών μονομάχων
Η αντιπαράθεση των δύο πολιτικών στην πρώτη τους εμφάνιση υπό τους νέους τους ρόλους δεν καθόλου ήταν έντονη.
Και οι δύο επέλεξαν αντίθετα να κρατήσουν ήπιους τόνους, αποφεύγοντας μια πρώτη σκληρή μετωπική σύγκρουση που θα χαρακτήριζε την πρώτη ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έκκληση για ενότητα τονίζοντας ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις ακρότητες και τους λαϊκισμούς της μνημονιακής περιόδου και για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ αναφέρθηκε σε νάρκες «που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε ότι «δεν ωφελεί σε τίποτα η επίκληση τους».
Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι θα προτάξει το συμφέρον της χώρας έναντι του κόμματος του δηλώνοντας μάλιστα ότι θα βάλει «πλάτη» στην μείωση των πλεονασμάτων.
Φυσικά εκ της θέσεως του και μόνο κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για έξι ένοχες σιωπές προειδοποιώντας τον πρωθυπουργό ότι «η λαϊκή ψήφος δεν είναι λευκή επιταγή, εκφράζεται στο Κοινοβούλιο και τους κοινωνικούς αγώνες».
Πάντως η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, πέρα από τις ειδήσεις που περιείχε (μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2019, 5 εμβληματικά έργα κλπ) ήταν στο πνεύμα της έως τώρα διακυβέρνησης της χώρας.
Αναφέρθηκε αναλυτικά στους σχεδιασμούς του αποφεύγοντας πάντως τις αναλυτικές αναφορές και επεξηγήσεις.
Το χαρακτηριστικό της ομιλίας του ήταν ότι ήταν από τις μικρότερες σε διάρκεια ομιλίες πρωθυπουργού των τελευταίων ετών. Διήρκεσε περίπου μια ώρα όταν οι αντίστοιχες ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και τις δύο φορές που εξελέγη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ έφταναν την μιάμιση ώρα.
Η ομιλία του Πρωθυπουργού κατά τη γνώμη μας ήταν μοιρασμένη.
Αναφέρθηκε στις πρώτες μειώσεις φόρων που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση για να περάσει μετά στο σχέδιο του για τη ΔΕΗ, τα ζητήματα ασφάλειας και Παιδείας. Ανακοίνωσε, όπως έχουμε αναφέρει εδώ τα πέντε εμβληματικά έργα που έπιασαν στον ύπνο την αντιπολίτευση, αλλά και την νομοθετική καθιέρωση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, είδηση που απέσπασε παρατεταμένο χειροκρότημα από τους βουλευτές του.
Έκανε αναφορές για το Μακεδονικό, αλλά και για τα ελληνοτουρκικά.
Αντίθετα δεν υπήρξε καμία αναφορά από μέρος του σε θέματα που είχε σηκώσει στο πρόσφατο παρελθόν η αντιπολίτευση (παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη, υπόθεση Novartis) και δεν εξήγγειλε τη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών από τη Βουλή.
Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του επέλεξε και εκείνος να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Και θέλοντας να δείξει ότι εκείνος θα ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση, τόνισε ότι δεν θα ζητήσει εκλογές τους επόμενους πέντε μήνες.
Κατηγόρησε πάντως τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επέλεξε να κρατήσει ένοχη σιωπή για σειρά θεμάτων, ενώ τον έψεξε τόσο για τον γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και τα πίσω –μπρος στελεχών του για το Μακεδονικό
Συμπεριέλαβε στην κρυφή ατζέντα τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το ασφαλιστικό, τις συντάξεις, τα ελληνοτουρκικά, τα επιδόματα, την εισφορά αλληλεγγύης.
Ζήτησε επίσης εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τους σχεδιασμούς της αναφορικά με την ΔΕΗ προειδοποιώντας να υπάρχουν σκέψεις για νέα βάρη στους λογαριασμούς, αλλά και σχέδιο ξεπουλήματος της Επιχείρησης. Κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση ότι άλλα έλεγε και άλλα κάνει σε σχέση με την μείωση των πλεονασμάτων, δηλώνοντας πάντως ότι θα είναι σύμμαχος της στην μάχη για τη μείωση τους.
Μιλώντας τέλος για τη σημερινή συγκυρία είπε ότι σε αντίθεση με εκείνον και την κυβέρνηση του που παρέλαβαν καμένη γη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε μια χώρα εκτός μνημονίων.
Αυστηρή εμφανίστηκε η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οι δηλώσεις του ήταν αόριστες, ατεκμηρίωτες και γενικόλογες και μίλησε για βαθύ μπλε της δεξιάς ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν ανοίγει τα χαρτιά της για τη ΔΕΗ, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά
Όσο για τον γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, άσκησε κριτική τόσο στην ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας και τους δύο ότι ασκούν την ίδια μνημονιακή πολιτική υπέρ των ισχυρών και του κεφαλαίου.
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη, οι στάση του Τσίπρα και οι θέση των άλλων κομμάτων
0
Share.