Νικήτας Κάλφας*: Στριμώχθηκε ο Trump, αλλά ποιός του φταίει;

0

Στο ζήτημα της επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας έπειτα από την παραλαβή των πρώτων τμημάτων των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από την Τουρκία επανήλθε ο Αμερικανός πρόεδρος, αφήνοντας τελικά το ενδεχόμενο να επιβληθούν.
Η τρομακτική πίεση που άσκησαν βουλευτές και γερουσιαστές και των δύο κομμάτων, του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού, αλλά κυρίως η σφοδρή αντίδραση φίλων του πολιτικών που τον υποστήριξαν στα χρόνια της προεδρίας του ανάγκασε τον Πρόεδρο Trump να αντιμετωπίσει επιτέλους το θέμα της αγοράς των S-400 από την Τουρκία.
Αποφάσισε λοιπόν να συζητήσει τις πιθανές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας σε συνάντηση που προγραμματίστηκε για την επόμενη Τρίτη στις 4 μ.μ. στον Λευκό Οίκο με τους γερουσιαστές που είναι μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και αναμένεται να τους παρουσιάσει τα τρία πακέτα μέτρων που ετοίμασε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
Είναι βέβαια ενδεχόμενο πως στόχος του είναι να βολιδοσκοπήσει τους Αμερικανούς Νομοθέτες για να δει μέχρι πόσο είναι αποφασισμένοι να επιμείνουν στην ανάγκη των κυρώσεων. Πιθανότατα θα προσπαθήσει να τους επηρεάσει επιχειρηματολογώντας ότι η ακύρωση της αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία είναι ήδη μία μεγάλη και ακριβή τιμωρία, και θα ισχυρισθεί πως η ανακοίνωση και των κυρώσεων στο πλαίσιο του νόμου CAATSA ίσως απομακρύνει την Τουρκία από τη Δύση και θα την σπρώξει εντελώς στην αγκαλιά της Ρωσίας.
Το πρόβλημα για τον Πρόεδρο Trump είναι ότι στη Βουλή και τη Γερουσία ήδη πιστεύουν ότι η Τουρκία έκανε τις επιλογές της και αντιστρατεύεται τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Οι περισσότεροι Αμερικανοί Νομοθέτες υποστηρίζουν το σχέδιο νόμου East Med Act των γερουσιαστών Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο που καλεί σε ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης της Ουάσιγκτον με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ για πρώτη φορά κατατίθεται στη Γερουσία πρόνοια για να περιοριστεί ο ρόλος της Τουρκίας στη Δυτική Συμμαχία.

* O Νικήτας Κάλφας είναι Περιφερειακός Συντονιστής Βορείου Αιγαίου για Το Ποτάμι

Πατήστε και δείτε τα 22 προηγούμενα άρθρα του Νικήτα Κάλφα

Share.

Comments are closed.