Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αθήνα

0

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 2.13 το μεσημέρι ο οποίος έγινε έντονα αισθητός στην Αθήνα και την Αττική. 
Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12χλμ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάχος. Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί
Μετά τον σεισμό, αρκετοί άνθρωποι στο κέντρο της Αθήνας -και όχι μόνο- εγκατέλειψαν τα κτίρια στα οποία βρίσκονταν και βγήκαν στον δρόμο. 
Άμεση ήταν η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση πιθανών συνεπειών του σεισμού. Συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, επικοινώνησε με τον Γ.Γ. Πολικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να ενημερωθεί περαιτέρω, και στη συνέχεια επικοινώνησε με εκπροσώπους δήμων κοντά στην εστία του σεισμού. Όπως διαπιστώθηκε, δεν προκλήθηκαν ιδιαίτερες ζημιές και συνέστησε ψυχραιμία και ετοιμότητα.
Επίσης, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μετά τις πρώτες οδηγίες προς της υπηρεσίες και την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, μετέβη στο Κεντρικό Συντονιστικό Όργνανο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο συγκάλεσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Παράλληλα, συγκλήθηκαν τα Συντονιστικά Όργανα σε κάθε Περιφρειακή Ενότητα, προκειμένου να εξετάσουν πιθανές ζημιές ή απώλεις στις πληγείσες περιοχές και εάν χρειάζεται αποστολή βοήθειας ή κοινοποίηση των χώρων διαφυγής και διαμονής.

Οι πρώτες αναφορές
Αμέσως μετά τον σεισμό από το Κέντρο του ΠΣ σήμανε συναγερμός και μεταξύ άλλων ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα μαζί με ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούσαν στον χώρο της Δυτικής Αττικής για να αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή.

Ταυτόχρονα δυνάμεις του ΠΣ και της ΕΛΑΣ έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική φθορές έχει υποστεί ένα παλιό κτίριο στην οδό Ερμού 90, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω.
Επίσης έχει καταρρεύσει και ένα παλαιό κτίσμα στην Δραπετσώνα, στη συμβολή των οδών Μεθώνης και Σπάρτης.
Κομμάτια από μάρμαρα έχουν πέσει στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς μπροστά και από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά.
Σοφάδες όμως έχουν πέσει και στο κτίριο της Βουλής αλλά και στους διαδρόμους του κτιρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών
Τέσσερα άτομα έχουν τραυματιστεί ελαφρά από τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Αθήνα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένα αγοράκι ηλικίας 8 ετών διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παίδων, καθώς τραυματίστηκε ελεφριά από πτώση καμινάδας στο Καματερό.
Παράλληλα, μία έγκυος τουρίστρια τραυματίστηκε ενώ βρισκόταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο και δύο ακόμη άτομα πήγαν μόνα τους στο νοσοκομείο, επίσης με ελαφρά τραύματα.
Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί πάνω από 76 κλήσεις συνολικά για παροχή βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων, λόγω του σεισμού, στην περιοχή της Αττικής. Ειδικότερα, οι 45 κλήσεις αφορούν σε παροχή βοήθειας και οι 31 σε απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ, όταν διακόπηκε το ρεύμα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Δήμο Αθηναίων, ξεκίνησε η σήμανση γύρω από τα 88 εγκαταλελειμμένα επικίνδυνα κτίρια της Αθήνας, αποκλείοντας τη διέλευση πεζών και τη στάθμευση οχημάτων κάτω από αυτά ενώ από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα δημοτικά κτίρια.
Προβλήματα υπήρξαν και στις τηλεπικοινωνίες λόγω υπερφόρτωσης όλων των δικτύων αφού αμέσως μετά τη σεισμική δόνηση όλοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους.
Επιπλέον υπήρξαν διακοπές ρεύματος στο κέντρο της Αθήνας και σε περιοχές του Πειραιά και στο Αιγάλεω. Οι βλάβες, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, εντοπίστηκαν στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ στην υψηλή τάση (που θα επηρέαζε περισσότερες περιοχές) κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν εντοπίστηκαν προβλήματα.

Συνεχίζονται οι μετασεισμοί
Την ίδια στιγμή οι σεισμογράφοι έχουν ήδη καταγράψει πολλούς μετασεισμούς με τον μεγαλύτερο να σημειώνεται λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι στην Αθήνα, εντάσεως 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Πέτσας: Δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές

Σε επιφυλακή οι μονάδες Υγείας
Με εντολή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Μονάδες Υγείας της ευρύτερης περιοχής όπου σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός.

Διχασμένοι οι σεισμολόγοι για το αν ήταν ο κύριος και για το επίκεντρο
Διχασμένοι εμφανίζονται γνωστοί σεισμολόγοι της χώρας για τον σεισμό που… χτύπησε την Αττική το μεσημέρι της Παρασκευής.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταλήξει αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή εάν πρόκειται να ακολουθήσει και άλλος, ενώ οι απόψεις διίστανται και για το επίκεντρο της δόνησης, αν προήλθε δηλαδή από το ρήγμα της Πάρνηθας, που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1999 ή όχι.
Όλοι ωστόσο καλούν τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος και να ακολουθήσει τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.
Κ. Παπαζάχος: Στην Πάρνηθα το επίκεντρο του σεισμού
Μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12χλμ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάχος. Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.
Τσελέντης: Ήταν ο κύριος σεισμός, αναμένονται μετασεισμοί
Μιλώντας στην τηλεόραση του Οpen, ο σεισμολόγος κ. Τσελέντης ανέφερε ότι ο σεισμός έγινε κοντά στα στα Δερβενοχώρια, κοντά στην περιοχή που έγινε ο σεισμός του 1999. Το εστιακό βάθος ήταν στα 13 χλμ. για αυτό και έγινε αισθητός. «Κατά τη δική μου εκτίμηση ήταν το κύριο γεγονός, ενώ αναμένεται έντονη μετασεισμική ακολουθία», τόνισε ο κ. Τσελέντης. «Δεν περιμέναμε να δώσει άμεσα σεισμό το συγκεκριμένο ρήγμα άλλα έδωσε», κατέληξε.

Λέκκας: Δεν είμαστε σίγουροι ότι ο σεισμός προκλήθηκε από το ρήγμα της Πάρνηθας
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας διευκρίνισε ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού. Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Σκορδίλης: Δεν ξέρουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί 
Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης μιλώντας στο ΑΠΕ τόνισε: «Η διέγερση βρίσκεται σε εξέλιξη, ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαμε μετά από τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 15.11 με μέγεθος 4,2 βαθμών. Ο χώρος ο οποίος έχει διεγερθεί έχει ένα μήκος περίπου πέντε με έξι χιλιόμετρα που φαίνεται ότι αυτό είναι το μήκος του σεισμικού ρήγματος που έδωσε το συγκεκριμένο σεισμό». Υπογράμμισε επίσης ότι, «ένα τέτοιο μήκος σεισμικού ρήγματος δεν δικαιολογεί εκδήλωση σεισμού μεγαλύτερου από αυτόν που έχει γίνει ως τώρα, αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που έχουμε μέχρι στιγμής».

Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, ο σεισμός έγινε «κοντά στη βορειοδυτική απόληξη του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό του 1999. Δεν έχουμε διέγερση γειτονικής περιοχής ή κάποιου άλλου ρήγματος».

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner