Ρώσοι εμπειρογνώμονες: Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά στο τέλος θα υπάρξει συμβιβασμός

0

Ρώσοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η αγορά των S-400 από την Τουρκία θέτει αναμφίβολα σε μια οξύτατη αντιπαράθεση την Άγκυρα και την Ουάσιγκτον, αλλά όχι σε τέτοιο σημείο που να μην μπορεί να επιλυθεί με κάποιου είδους συμβιβασμό μεταξύ τους. Παράλληλα επισημαίνουν ότι η Ρωσία αποκτά κάποιου είδους πρόσβαση στον εναέριο χώρο της Τουρκίας ενώ η Τουρκία χάνει ένα πολύ μικρό κομμάτι της κυριαρχίας της.
Ο Βαντίμ Καζιούλιν, διευθυντής αρμόδιος για τις νέες τεχνολογίες και την διεθνή ασφάλεια του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών PIR-Center, σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό Bfm.ru, επισημαίνει ότι με την απόκτηση των S-400 η Τουρκία «μοιράζεται ένα πολύ μικρό μέρος της κυριαρχίας της με τον κατασκευαστή των αντιαεροπορικών συστημάτων, καθώς ο κατασκευαστής θα εγγυάται και θα προετοιμάζει τα υπολογιστικά προγράμματα τα οποία θα εξυπηρετούν το σύστημα αυτό και θα έχει ως εκ τούτου κάποιου είδους πρόσβαση στα ήδη υπάρχοντα συστήματα, τα οποία και αποτελούν συστατικό τμήμα όλου του αντιαεροπορικού συστήματος ( της χώρας –σ.σ) και τα οποία φυσικά εν μέρει θα αρχίσουν να ελέγχουν ή τουλάχιστον να έχουν πρόσβαση στον εναέριο χώρο».
Ο Καζιούλιν εκτιμά ότι «επειδή η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, για τις ΗΠΑ και τους Αμερικανούς στρατιωτικούς το θέμα είναι εξαιρετικά οδυνηρό, καθώς είναι η πρώτη περίπτωση που μια χώρα του ΝΑΤΟ αποκτά ένα τέτοιο σύστημα», και αναφέρει ότι «εξαίρεση είναι η Ελλάδα, αλλά μετέφερε αυτό το σύστημα στην Κύπρο και κατάφερε να εξομαλύνει τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος». «Στην τουρκική περίπτωση –επισημαίνει ο Καζιούλιν – η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική επειδή ο Τραμπ έκανε σκληρές δηλώσεις όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αλλά σκληρές δηλώσεις έκανε και ο Ερντογάν λέγοντας ότι για τον ίδιο το θέμα αυτό είναι ζήτημα γοήτρου και εθνικής υπερηφάνειας».
Ο Ρώσος εμπειρογνώμονας χωρίς να παραγνωρίζει την οξύτητα την διένεξης μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρα, εκτιμά ότι «δεν νομίζω ότι είναι τόσο οξεία ώστε να είναι αδύνατη. Ασφαλώς τα συμβαλλόμενα μέρη θα βρουν έναν συμβιβασμό, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγκαστούν να επιβάλουν ορισμένες ελαφρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η Τουρκία θα επιδείξει έλλειψη ευελιξίας και αργότερα μπορούμε να περιμένουμε κάποια αποζημίωση από την Τουρκία, δηλαδή να αποκτήσει επιπλέον όπλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για τις ΗΠΑ, πάντα χρησίμευε ως μέσο συγχώρεσης. ” θα αποκτήσουν επιπλέον όπλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για τις ΗΠΑ, πάντα χρησίμευε ως μέσο συγχώρεσης. ” θα αποκτήσουν επιπλέον όπλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για τις ΗΠΑ, πάντα χρησίμευε ως μέσο συγχώρεσης.»
Την ίδια άποψη, ως προς την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εκ μέρους των ΗΠΑ, έχει και ο Βλαντίμιρ Φίτιν, διευθυντής του Κέντρου για την Εγγύς και Μέση Ανατολή του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, , σε δηλώσεις του και αυτός στο  ραδιοσταθμό Bfm.ru, εκτιμά ότι «Οι επιλογές είναι διαφορετικές αλλά πιστεύω ότι οι Αμερικανοί δεν θα επιβάλλουν σοβαρές κυρώσεις επειδή ενδιαφέρονται πολύ για τη διατήρηση του βασικού εταίρου στο ΝΑΤΟ και της κυριότερης χώρας που καθορίζει την κατάσταση στο νότιο τμήμα αυτής της ένωσης. Ως εκ τούτου, μπορεί να εισαχθούν ορισμένες κυρώσεις, αλλά δεν θα είναι πολύ σκληρές. Όταν στην Οζάκα ο Ερντογάν μίλησε με τον Τραμπ, ο Τράμπ τόνισε ότι η κατάσταση είχε επιδεινωθεί τόσο πολύ στη σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση του Ομπάμα. Στο Κογκρέσο, ορισμένες πολύ σημαντικές δυνάμεις απαιτούν κυρώσεις, έτσι ώστε να μην υπάρχουν εξαιρέσεις από την παραβίαση του πακέτου κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, αλλά μου φαίνεται ότι οι Αμερικανοί θα απέχουν από σοβαρές κυρώσεις».

  • Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του ρώσικου ραδιοσταθμού Bfm.ru με τίτλο «Эрдоган не сдается. Чем закончится конфликт Турции и США из-за С-400?» στα ρώσικα, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.