Νικήτας Κάλφας*: Οι S-400 άρχισαν να παραδίδονται, λοιπόν. Και τώρα, τι;

0

Για περίπου δύο χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν την τουρκική κυβέρνηση ενάντια στη λήψη ενός τεράστιου ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας.
Η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι εάν συμβεί αυτό δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να επιβάλει κυρώσεις που θα μπορούσαν να παρακωλύσουν περαιτέρω την τουρκική οικονομία, να περιορίσουν τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και να αλλάξουν για πάντα τη συμμαχία ΗΠΑ-Τουρκίας.
Η Τουρκία όμως αγνόησε τις ΗΠΑ και ο ρωσικός εξοπλισμός φτάνει στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα.
Το πρόβλημα όμως για την Τουρκία είναι ότι η διοίκηση του Trump δεν μπλόφαρε.
Η απόφαση του Προέδρου Ερντογάν να προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 της Ρωσίας σε άμεση αντίθεση με το Κογκρέσο και την κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αφορά μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία. Ελέγχοντας την ετοιμότητα της ομάδας Trump να επιβάλει έναν νόμο που υπόσχεται να τιμωρήσει οποιαδήποτε χώρα που συνεργάζεται με την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας επιτίθεται στην αξιοπιστία της πολιτικής κυρώσεων των ΗΠΑ παγκοσμίως.
Αυτός είναι ένας λόγος που εικάζω πως η διοίκηση του Trump δεν πρόκειται να στρέψει το βλέμμα. Αρκετοί αξιωματούχοι είπαν ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει ισχυρές κυρώσεις που θα τεθούν σε ισχύ αμέσως μετά την επιβεβαίωση της αποδοχής της παράδοσης του S-400 από την Τουρκία. Ο Ερντογάν δεν μπορεί να πει ότι δεν είχε προειδοποιηθεί.

* O Νικήτας Κάλφας είναι Περιφερειακός Συντονιστής Βορείου Αιγαίου για Το Ποτάμι

Πατήστε και δείτε τα 21 προηγούμενα άρθρα του Νικήτα Κάλφα

Share.

Comments are closed.