«Δεν ζητώ να υποστείλουμε τις σημαίες αλλά να τις κάνουμε πιο πολύχρωμες, όχι όμως του παρελθόντος, πράσινες από το κόμμα της οικολογίας που είναι το αύριο της αριστεράς» είπε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
Το σήμα για τον μετασχηματισμό του κόμματος και το άνοιγμά του στην κοινωνία έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας , και επισήμως, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει σήμερα για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τον καθορισμό της πολιτικής γραμμής στη νέα συγκυρία, δηλαδή με τη ΝΔ στη διακυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση, ύστερα από τέσσερα χρόνια κυβερνητικής πορείας.
«Πρέπει να φτιάξουμε το κόμμα ξανά από την αρχή, να μην φοβηθούμε, να κάνουμε restart, να κρατήσουμε τις ιδέες και τα οράματά μας, να κρατήσουμε τις ρίζες, να γίνουμε δέντρο και να μην παραμείνουμε θάμνος με τα κλαδιά που ανοίγονται δεξιά και αριστερά και σκεπάζουν τον προοδευτικό χώρο» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η γνώμη μου είναι μόνο αν τολμήσουμε να σπάσουμε τα τείχη και να ξαναχτίσουμε όλο μας το κόμμα» πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Να τολμήσουμε να μολυνθούμε από το λαό του ΣΥΡΙΖΑ και να τα θέσουμε όλα υπό την κρίση του ακόμα και τους εαυτούς μας» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι «δεν ζητώ να υποστείλουμε τις σημαίες αλλά να τις κάνουμε πιο πολύχρωμες».
«Οι σημαίες πρέπει να είναι όχι μόνο κόκκινες αλλά και πράσινες, όχι όμως του παρελθόντος. Κανείς δεν θέλει να γίνει σήμερα ΠΑΣΟΚ, πράσινες από το κόμμα της οικολογίας που είναι το αύριο της αριστεράς».
«Σας καλώ λοιπόν να ξεκινήσουμε μια πλατιά συζήτηση που θα καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις και να μην φοβηθούμε σε αυτή τη συζήτηση να πούμε πώς θέλουμε να είναι το κόμμα μας και η ταυτότητά του», πρόσθεσε.
Απευθυνόμενος στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής προσπάθησε:
- Να κάνει ελκυστική την προοπτική των όποιων αλλαγών με τη βοήθεια μιας αναφοράς στον Μπρεχτ, που στόχο είναι να υπογραμμίσει ότι όποιος δεν αλλάζει καταλήγει «μνημείο του εαυτού του»
- να καθησυχάσει ως προς το ενδεχόμενο αλλαγής ταυτότητας λέγοντας ότι ζητούμενο δεν είναι να αλλάξουμε τις αρχές, την ιδεολογία και τις αξίες, αλλά να αλλάξουμε τη φόρμα για να υπηρετήσουμε καλύτερα αυτές τις αξίες και ν’ αλλάξουμε τις συμπεριφορές μας. Μάλιστα, κάνοντας επίκληση στα αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης σημείωσε ότι ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι φορέας αλλαγών στην κοινωνία και στην πολιτική σκηνή, έχει έναν πηγαίο φόβο στην προοπτική της δικής του αλλαγής. Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας είπε ο συσχετισμός μελών προς ψηφοφόρους δεν είναι αριστερός αλλά οδηγεί σε έναν ιδιότυπο ελιτισμό όπου οι εκλεκτοί αποφασίζουν αλλά το «εκκλησίασμα» μένει εκτός.
- να δώσει ένα αρχικό περίγραμμα της κατεύθυνσης των αλλαγών που θα πρέπει να επιδιώξει το κόμμα από εδώ και πέρα.
Όσον αφορά το περίγραμμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το κόμμα θα πρέπει να είναι:
- Μαζικό με μέλη τουλάχιστον στο 10% των ψηφοφόρων του
- Νεανικό καθώς τον ψήφισε ποσοστό 38% στις ηλικίες 17 – 24, 39% στους φοιτητές, 36% στις ηλικίες 24-34, ωστόσο σήμερα δε διαθέτει μια οργάνωση νεολαίας που να αντιστοιχεί στο ελάχιστο σε αυτά τα μεγέθη
- Λαϊκό – ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε στις λαϊκές γειτονιές, δεν μπορεί είπε ο πρόεδρος «να παίρνουμε ποσοστά 40% και να μην έχουμε μαζικές οργανώσεις, με παρέμβαση στην καθημερινότητα των πολιτών».
- Σύγχρονο, με αξιοποίηση ψηφιακής τεχνολογίας στην πολιτική παρέμβαση
- Με ισχυρή ταυτότητα, με όραμα και στόχο τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία
- Αριστερό όχι στα λόγια αλλά στην πράξη να υπερασπίζεται τους μη προνομιούχους
- Πράσινο με ισχυρή περιβαλλοντική ταυτότητα, με πρόγραμμα για τον μετασχηματισμό της οικονομίας
- Κύριο εκφραστή της προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας, που θα απευθύνεται σε αριστερούς, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγους, κλπ.
Κλείνοντας ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι τα παραπάνω θα συζητηθούν με ανοιχτές διαδικασίες όπου θα τεθούν στην κρίση των μελών τα πάντα, από την ταυτότητα μέχρι το καταστατικό. Προέτρεψε «να μη φοβηθούμε να τολμήσουμε, να μην αμελήσουμε εν ονόματι οποιουδήποτε δισταγμού αυτό το ιστορικό καθήκον». Και κατέληξε λέγοντας πώς «θα αλλάξουμε μαχόμενοι» και πως «οι αγώνες του λαού μας θα γίνουν κινητήρας της αλλαγής μας».