Νικήτας Κάλφας*: Το να εγκαλεί η αντιπολίτευση την κυβέρνηση γιατί εφαρμόζει το πρόγραμμα της είναι παράλογο.

0

Δεν πρόλαβε καλά-καλά να συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης άρχισαν να έχουν «ενστάσεις», πότε για τα πρόσωπα, πότε για τις πολιτικές που η νέα κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να εφαρμόσει παρ’ ότι αυτή η νέα κυβέρνηση έχει νωπή ακόμα την λαϊκή έγκριση επί του προγράμματός της.
Φαίνεται πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, δεν έχουν κατανοήσει πως στην κοινοβουλευτική δημοκρατία τα κόμματα ψηφίζονται για να υλοποιήσουν το πρόγραμμα τους, πως τα προγράμματα υλοποιούνται από πρόσωπα και πως τα πρόσωπα τα επιλέγει ο αρχηγός του κόμματος που κέρδισε τις εκλογές, δηλαδή ο πρωθυπουργός.
Το να εγκαλεί η αντιπολίτευση την κυβέρνηση γιατί εφαρμόζει το πρόγραμμα της ή για τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν γι’ αυτό είναι παράλογο.
Δείχνει έλλειψη κατανόησης των κανόνων του δημοκρατικού παιχνιδιού γιατί περιφρονεί την ψήφο της πλειοψηφίας των πολιτών ιδιαίτερα όταν με την αντιπολιτευτική συμπεριφορά της προσπαθεί να ακυρώσει την εκπεφρασμένη θέληση των πολλών.
Τα προγράμματα στις δημοκρατίες δεν ακυρώνονται από τις μειοψηφίες των πεζοδρομίων όταν μάλιστα αυτά έχουν τεθεί με απόλυτη σαφήνεια στην κρίση των πολιτών. Η διαμαρτυρία έχει νόημα όταν οι κυβερνήσεις αποδεικνύονται ασυνεπείς προς τους πολίτες. Όταν δηλαδή στην κυβερνητική τους θητεία πράττουν τα εντελώς αντίθετα το υποσχημένο πρόγραμμα τους.
Ο γράφων δεν είναι ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας, ούτε ανήκει στις τάξεις της. Παραμένει στην, εξωκοινοβουλευτική έστω, αντιπολίτευση και αναμένει την θεσμική αξιολόγηση των πεπραγμένων της κυβέρνησης όπως αυτά θα διαμορφώνονται.
Στο μεταξύ θα πρέπει να αφήσουμε τον νικητή των εκλογών να εφαρμόσει το πρόγραμμα του.

* O Νικήτας Κάλφας είναι Περιφερειακός Συντονιστής Βορείου Αιγαίου για Το Ποτάμι

Πατήστε και δείτε τα 20 προηγούμενα άρθρα του Νικήτα Κάλφα

Share.

Comments are closed.