Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη – Τα πρώτα νομοσχέδια

0

Στο Προεδρικό Μέγαρο, σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.
Από τις 11:30 τα πρώτα στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη άρχισαν να καταφθάνουν στο Προεδρικό Μέγαρο, συνοδευόμενα από μέλη των οικογενειών τους και αμέσως μετά την ορκωμοσία πραγματοποιήθηκαν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής στα υπουργεία.
Η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, με πλήρη σύνθεση, θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή αύριο, Τετάρτη, στις 11 το πρωί. Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο θα μεταδοθεί live, «για πρώτη και τελευταία φορά», όπως διευκρινίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.
Με ρυθμούς-εξπρές θα τρέξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις επόμενες ημέρες, στις 20 Ιουλίου θα ξεκινήσει η συνεδρίαση της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις και εντός του Ιουλίου, όπως όλα δείχνουν, θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο.

Κατάργηση ασύλου, αλλαγή Ποινικού Κώδικα και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση
Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θα είναι το νομοσχέδιο για τη λειτουργία της κυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η ρύθμιση, που θεωρείται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμβληματική, θα είναι η αφορμή και για την πρώτη κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, που επιμένει στην διατήρησή του.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και οι αλλαγές και οι διορθώσεις στον Ποινικό Κώδικα. Να τονίσουμε ότι σήμερα, πριν από την ορκωμοσία του, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι ήταν λάθος «να ψηφιστεί ο Ποινικός Κώδικας από την απερχόμενη κυβέρνηση μόλις δύο ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών» και δεσμεύτηκε ότι «άμεσα θα αλλάξουν τα άρθρα στα οποία είμαστε αντίθετοι». Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων προβληματικών διατάξεων είναι και οι ρυθμίσεις του νέου Κώδικα με τις οποίες οι τρομοκράτες της 17Ν θα μπορούν να υποβάλουν άμεσα αίτηση ώστε να αποφυλακιστούν, φορώντας βραχιολάκι και παραμένοντας σε κατ’ οίκον περιορισμό, αρκεί να έχουν εκτίσει 16 χρόνια κάθειρξης.
Το τρίτο πρόβλημα που θα αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στους δήμους κι τη διαφαινομένη ακυβερνησία. Εδώ πληροφορίες λένε ότι θα ενισχυθεί ο ρόλος του Δημ’αρχου ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Όμως αυτή η ρύθμιση αναμένεται να συναντήσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ενδιαφέρον θα έχει η στάση του ΚΙΝΑΛ.

Το δεύτερο νομοσχέδιο
Το επόμενο νομοσχέδιο θα είναι το φορολογικό. Αυτό θα περιλαμβάνει αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων που θα έχουν άμεση εφαρμογή και θα προβλέπουν αφενός χαμηλότερο επιτόκιο για τους οφειλέτες, αφετέρου την ένταξη των επιχειρήσεων στη νέα ρύθμιση με ευνοϊκότερους από τους σημερινούς όρους. Το υπόλοιπο νομοσχέδιο θα αφορά την τόνωση της μεσαίας τάξης, μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις. Στόχος είναι το φορολογικό νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου και οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν από την 1/1/2020.

Share.

Comments are closed.