Αποστολή στην Πορτογαλία: Λισαβόνα η γραφική, κοσμοπολίτικη και δημιουργική πόλη [Φωτο]

0

Η Λισαβόνα είναι ιδιαίτερη πόλη και αρχοντική. Χτισμένη στις εκβολές του μεγαλύτερου ποταμού της Ιβηρικής, του Τάγου με πληθυσμό 504.718 κατοίκους. Το ιστορικό της κέντρο είναι χτισμένο πάνω σε επτά λόφους. Η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας είναι ταυτόχρονα γραφική, κοσμοπολίτικη και δημιουργική πόλη, παντρεύοντας την ιστορία με το σύγχρονο, το παραδοσιακό με το μοντέρνο. Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Λισαβόνα είναι η δεύτερη αρχαιότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης, μετά την Αθήνα, και έχει επιζήσει πολλές συναρπαστικές ανατροπές και στροφές της ιστορίας, συμπεριλαμβανομένου ενός καταστροφικού σεισμού τον 18ο αιώνα.
Για να τη ζήσετε όπως της ταιριάζει πρέπει να έχετε διάθεση για περπάτημα στις ανηφόρες και τις κατηφόρες των γραφικών συνοικιών Alfama και Mouraria, οι οποίες «γέννησαν» τα μελαγχολικά φάντο, και στο Bairro Alto, την καρδιά της Λισαβόνας, που σφύζει από ζωή.
Το Bairro Alto είναι γεμάτο μοδάτα εστιατόρια και μπαρ που εναλλάσσονται στον ίδιο δρόμο με τις παραδοσιακές ταβέρνες, τις tascas. Εδώ καλό είναι να μισθώσετε ένα ιδιότυπο ταξί, το ΤΟΥΚ ΤΟΥΚ, για αν αποφύγετε το περπάτημα. Είναι σαν τα τρίκυκλα και χωράει μέχρι έξι άτομα
Στον Πύργο Belem, το μνημείο από την Εποχή των Μεγάλων Εξερευνήσεων, που χτίστηκε κατά τη βασιλεία του Μανουέλ Ι (και συγκεκριμένα το 1515), με σκοπό να αποτελέσει κομμάτι της άμυνας της πόλης. Είναι σήμερα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, Εδώ θα τραβήξετε φωτογραφίες του ιστορικού πύργου και θα δείτε το σημείο όπου ο Τάγος ενώνεται με τον Ατλαντικό – από εκεί ξεκινούσαν κάποτε οι καραβέλες για να κατακτήσουν τον μέχρι τότε άγνωστο κόσμο.
Άλλα  αξιοθέατα είναι το Μοναστήρι του Αγίου Ιερώνυμου της ύστερης Γοτθικής περιόδου της Λισαβόνας και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1983. Εδώ ανακοινώθηκε πρώτα, το 1498, από τον Βάσκο ντα Γκάμα η ανακάλυψη του θαλάσσιου δρόμου για τις Ινδίες. Για το λόγο αυτό και ο ίδιος είναι θαμμένος σε αυτό το μοναστήρι. Σε διπλανό κτίριο φιλοξενείται το Ναυτικό και το Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο.
Επίσης μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το πιο δίπλα το μνημείο των Πορτογάλων Θαλασσοπόρων.

Ο δημοφιλής σιδερένιος ανελκυστήρας, έργο του Ραούλ Μεσνιέ (μαθητής του Γκιστάβ Άιφελ), ενώνει τα στενά της Baixa με την πλατεία Carmo. Για να αποφύγετε τις ορδές των τουριστών, επισκεφθείτε τον νωρίς το πρωί.
Μην παραλείψετε να περπατήσετε στη διάσημη λεωφόρο Da Liberdade και την πλατεία Marques de Pombal, με πλούσια βλάστηση και σιντριβάνια. Κατά μήκος της λεωφόρου θα βρείτε καταστήματα με φίρμες και χαρακτηριστικά κτίσματα πορτογαλικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, συμπληρώνουν τις must see γειτονιές της πόλης.
Οι δρόμοι-πολύχρωμα μωσαϊκά, όπου τα ασπρόμαυρα πεζοδρόμια-έργα τέχνης, γνωστά και ως calcada portuguesa, συνδυάζονται με τα πλακάκια azulejos (αζουλέχος) που ντύνουν τις προσόψεις πολλών κτιρίων και δίνουν μια διαφορετική όψη στην πόλη.
Το κάστρο του Sao Jorge στέκει επιβλητικό στην κορυφή της πόλης από το 2ο π.Χ. αιώνα, έχοντας επιβιώσει από την εποχή των Βησιγότθων, των Μαυριτανών, των Σταυροφοριών κ.λπ. Εδώ πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις στο εσωτερικό του, στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο του.
Σε κοντινή απόσταση από τον Τάγο, και σε σχέδιο του Marques de Pombal, βρίσκεται η Πλατεία Εμπορίου. Εδώ κλέβουν την παράσταση το άγαλμα του βασιλιά Χοσέ I και η θριαμβική αψίδα Arco da Rua Augusta. Σημειώστε πως εδώ δολοφονήθηκε και ο προτελευταίος βασιλιάς της χώρας Κάρλος I. 
Ο καθεδρικός της Λισαβόνας είναι χτισμένος στη θέση ενός μαυριτανικού τζαμιού το 1150, στο ρωμαϊκού και γοτθικού ρυθμού ναό θα δείτε θρησκευτικούς θησαυρούς κι ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών. Η επιβλητική του πρόσοψη με τους δύο πύργους είναι χαρακτηριστική αρκετών πορτογαλικών ναών εκείνης της εποχής.
Το παλάτι του Ajuda είναι ένα υπέροχο κτίριο, χτισμένο πάνω σε ένα προσωρινό ξύλινο κτίριο και κατασκευάστηκε για να στεγάσει την βασιλική οικογένεια μετά τον σεισμό του 1755 και το τσουνάμι. Η κατασκευή του παλατιού Ajuda, το οποίο ξεκίνησε το 1796 και διήρκεσε μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν ένα έργο που μαστίζεται από διάφορα πολιτικά, οικονομικά και καλλιτεχνικά / αρχιτεκτονικά προβλήματα. Από καλλιτεχνική άποψη, ήταν μια σύγκλιση των μπαρόκ στυλ από Mafra, πολύ συνδεδεμένη με την βασιλική εξουσία, με τη γέννηση του νεοκλασικού στυλ από την Ιταλία.
Το παλάτι τελικά έγινε μόνιμη κατοικία της βασιλικής οικογένειας κατά τη βασιλεία του βασιλιά Luis I και της συζύγου του Maria Pia της Σαβοΐας.
Δεν θα πρέπει να παραλείψετε να απολαύσετε μια βραδιά μα παραδοσιακά Φάντο, που στα πορτογαλικά σημαίνει μοίρα ή πεπρωμένο.Είναι ένα είδος μουσικής που εντοπίζεται τη δεκαετία του 1820 στην Πορτογαλία, σίγουρα όμως είχε παλαιότερες ρίζες. Η μουσική είναι μελαγχολική, το ίδιο κι οι στίχοι, που συχνά μιλούν για τη θάλασσα ή για τη ζωή των φτωχών. Η μουσική έχει σχέση με την πορτογαλική λέξη saudade, μια από τις δυσκολότερες λέξεις προς μετάφραση: είναι ένα είδος προσμονής, αλλά κι ένα μείγμα νοσταλγίας, λύπης, πόνου, ευτυχίας και αγάπης..

Τέλος το Oceanario που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ενυδρείο φιλοξενεί οκτώ χιλιάδες είδη που κολυμπούν σε επτά εκατομμύρια λίτρα νερό. Ιδανικό για να περάσετε ένα όμορφο απόγευμα είτε είστε με παιδιά είτε χωρίς παιδιά.

Παρόμοια άρθρα

  1. Αποστολή στην Πορτογαλία: Από το παραθαλάσσιο θέρετρο της Ναζαρέ στο μεσαιωνικό Όμπιντος
  2. Αποστολή στην Πορτογαλία: Από το δάσος Μπουσάκου στην μεσαιωνική φοιτητούπολη Κοϊμπρα και τη Φάτιμα
  3. Αποστολή στην Πορτογαλία: Στο Γκιμαράες και την Μπράγκα
  4. Αποστολή στην Πορτογαλία: Στο γραφικό Πόρτο

Δείτε φωτογραφικό υλικό του www.fourtounis.gr από την Λισαβόνα

Share.

Comments are closed.