Χιούγκο Ντίξον: Ο Μητσοτάκης πρέπει να είναι γενναίος και τυχερός – Αυτά τα δύσκολα του αφήνει ο Τσίπρας

Ο Χιούγκο Ντίξον, ο γνωστός αρθρογράφος στο Breakingviews του Reuters, αναλύει το αισιόδοξο και το όχι και τόσο καλό σενάριο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τις εθνικές εκλογές της Κυριακής, προειδοποιώντας για τους κινδύνους, τόσο εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, όσο και αυτούς που δημιουργούν εξωγενείς παράγοντες.
«Η Ελλάδα μπορεί επιτέλους να μπορέσει να μπει σε έναν ενάρετο κύκλο με τις εθνικές εκλογές αυτής της Κυριακής. Ομως, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για αυτό», γράφει ο γνωστός αρθρογράφος στο Breakingviews του Reuters. Ο Ντίξον σημειώνει ότι οι επενδυτές είναι ήδη ενθουσιασμένοι γιατί φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητστοαης θα πάρει την εξουσία από τον Αλέξη Τσίπρα «τον ριζοσπαστικό αριστερό που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας το 2015». Υπενθυμίζει ότι μετά τη νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου έχει καταγράψει άνοδο 19%, ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου πέφτει σε ιστορικά χαμηλά.

«Ο Μητσοτάκης πρέπει να είναι γενναίος και τυχερός»
Ο Ντίξον προειδοποιεί όμως ότι δεν υπάρχει εγγύηση πως η Ελλάδα θα απολαύσει έναν «ενάρετο κύκλο». «Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να είναι γενναίος και τυχερός. Για να δημιουργήσει και να διατηρήσει την απεγνωσμένα απαραίτητη ανάκαμψη από τις επενδύσεις, θα πρέπει να πατάξει τις κακές πρακτικές που ταλαιπωρούν τη χώρα για δεκαετίες. Άλλωστε, θα ήταν λάθος να πιστέψει κανείς ότι ο Τσίπρας ευθύνεται για όλα τα προβλήματα της Ελλάδας», γράφει ο Ντίξον.

Επισημαίνει όμως ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών του, Γιάνης Βαρουφάκης, έχουν να δώσουν πολλές απαντήσεις. «Η ριψοκίνδυνη διπλωματία τους προκάλεσε τεράστια ζημιά στην εμπιστοσύνη. Η οικονομία άρχισε να ζωντανεύει μόνο αφότου ο πρωθυπουργός έκοψε τις δαπάνες και αύξησε τους φόρους, με αντάλλαγμα μετρητά από την ευρωζώνη», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ τονίζει ότι ακόμη κι έτσι «η ανάκαμψη υπήρξε αδιάφορη».

Το αισιόδοξο σενάριο για τον Μητσοτάκη
Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα των εκλογών, ο Χιούγκο Ντίξον κάνει μια ανάλυση για το αισιόδοξο σενάριο, κατά την εκτίμησή του.

«Η ΝΔ εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία, οπότε ο Μητσοτάκης δεν είναι υποχρεωμένος να “νερώσει” το πρόγραμμά του κάνοντας συμφωνίες με άλλα κόμματα. Μετά συστήνει ένα υπουργικό συμβούλιο με ταλαντούχους ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα, καλούς στο να υλοποιούν πολιτικές. Ο νέος πρωθυπουργός στη συνέχεια “ξεκλειδώνει” τις ιδιωτικοποιήσεις και τα επενδυτικά πλάνα που κόλλησαν υπό τον Τσίπρα. Αίρει τα capital controls. Εκδίδει ένα δεκαετές ομόλογο, δείχνοντας ότι οι επενδυτές πρέπει να επενδύσουν στο όραμά του. Έπειτα από αυτό το θετικό σοκ, ο Μητσοτάκης προσεγγίζει την ευρωζώνη και ζητά να χαλαρώσει τον δημοσιονομικό ζουρλομανδύα που απαιτεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο», γράφει ο Ντίξον, για το αισιόδοξο σενάριο.
«Η Γερμανία και άλλες χώρες επέμεναν στους “σφικτούς” ελέγχους γιατί πίστευαν ότι ήταν ο μοναδικός τρόπος για να τεθεί υπό έλεγχο το ελληνικό χρέος. Αλλά ο Μητσοτάκης του πείθει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι τέτοια που η χώρα θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της με μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα. Η χαλάρωση του ελέγχου των οικονομικών βοηθά την Ελλάδα να αναπτυχθεί», συνεχίζει ο Ντίξον.

Τι μπορεί να πάει στραβά
Πολλά μπορούν να χαλάσουν αυτό το παραμύθι, προειδοποιεί όμως ο Χιούγκο Ντίξον. «Για αρχή, ο Μητσοτάκης μπορεί να αποτύχει να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία. Ή να χάσει το κουράγιο του και να βάλει υπερβολικά πολλούς παλιού στιλ στην κυβέρνησή του, σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει τις διάφορες φατρίες στο κόμμα του», σημειώνει.

Παράλληλα όμως ο Χιούγκο Ντίξον επισημαίνει τους κινδύνους που κρύβουν οι προεκλογικές κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα. «Υπάρχουν και οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι. Ο Τσίπρας πρόσφατα ενίσχυσε τις συντάξεις, μια κίνηση που ο αντίπαλός του στήριξε για πολιτικούς λόγους. Τώρα, μπορεί να υπάρξει απόκλιση 1% του ΑΕΠ στον στόχο του προϋπολογισμού για φέτος. Ο Μητσοτάκης θέλει να κόψει φόρους, ανάμεσά τους τον φόρο επιχειρήσεων, για να ενισχύσει τις επενδύσεις. Αλλά πώς θα έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει;», συνεχίζει ο αρθρογράφος.
Ο Ντίξον σημειώνει επίσης ότι υπάρχουν και κίνδυνοι από εξωγενείς παράγοντες. «Η τεράστια τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας ανθίζει- με τις ετήσιες αφίξεις να αυξάνονται από 22 εκατ. σε 30 εκατ. τον χρόνο την τελευταία τετραετία- εν μέρει εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής στην κοντινή Τουρκία και την Αίγυπτο. Είναι απίθανο να είναι τόσο βοηθητικό το εξωτερικό περιβάλλον στο μέλλον», αναφέρει μεταξύ άλλων.
«Αν ο Μητσοτάκης μπορέσει να βγάλει άκρη με αυτά, παραμένει ένα τεράστιο μεσοπρόθεσμο πρόβλημα χρέους. Η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει τα μεγάλα δάνειά της επειδή η ευρωζώνη έχει δώσει προσωρινή απαλλαγή στις περισσότερες αποπληρωμές τόκων και κεφαλαίων. Αλλά αυτό τελειώνει το 2032», θυμίζει ο Ντίξον ενώ επισημαίνει και ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας συρρικνώνεται, τόσο εξαιτίας του brain drain όσο και επειδή δεν γεννιούνται πολλά παιδιά. «Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι η ρίζα του θέματος», επισημαίνει.

Τι πρέπει να κάνει ο Μητσοτάκης
Ο Χιούγκο Ντίξον καταλήγει ότι για να απολαύσει η Ελλάδα έναν βιώσιμο ενάρετο κύκλο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να είναι τολμηρός και να εκσυγχρονίσει πραγματικά τη χώρα. «Θα πρέπει να καθαρίσει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, να βάλει τη δικαιοσύνη πάνω από την πολιτική, να δημιουργήσει ένα επαγγελματικό δημόσιο, να σταματήσει τις ειδικές συμφωνίες με τους καλά δικτυωμένους ολιγάρχες και να κάνει τους πολίτες να πληρώνουν τους φόρους τους», εκτιμά ο αρθρογράφος.

«Ακόμη και με την καλύτερη βούληση στον κόσμο, αυτά είναι δουλειά για τουλάχιστον δύο θητείες. Αλλά ο Μητσοτάκης μπορεί να κάνει μια αρχή την ερχόμενη εβδομάδα. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Οπότε πρώτη προτεραιότητα του νέου πρωθυπουργού θα πρέπει να είναι η μηδενική ανοχή σε κακές πρακτικές από τους υπουργούς του. Τότε η Ελλάδα θα έχει μια πραγματική ευκαιρία να ανατρέψει τον κύκλο της κατηφόρας», καταλήγει ο Ντίξον.

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο του αρθρογράφου Hugo Dixon στο Breakingviews του Reuters με τίτλο «Bold PM can bring virtuous circle to Greece», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Πατριάρχης Βαρθολομαίος για Μαγδεμβούργο: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταδικάζει κάθε μορφή βίας

Την επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας καταδίκασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τονίζοντας…

3 ώρες ago

«Νέα Δυτική Ελλάδα» – Σπύρος Σκιαδαρέσης: Επίσκεψη στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων στην Πάτρα

Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…

12 ώρες ago

Φίλιππος Σαχινίδης*: Το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ και οι ρηγματώσεις του.

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…

12 ώρες ago

«Οινιαδών Ανάπτυξις»: Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο στις Οινιάδες!

Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…

13 ώρες ago

Δήμος Αθηναίων: Ανοιχτά θα παραμείνουν σχολικά προαύλια στις επτά Δημοτικές Κοινότητες της πόλης

Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…

1 ημέρα ago

Politico: Η ακροδεξιά της Ευρώπης εκμεταλλεύεται την επίθεση στο Μαγδεμβούργο για να χτυπήσει τη μετανάστευση και το Ισλάμ

Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…

1 ημέρα ago