Ποια γνωστά ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ  θα μείνουν εκτός Βουλής;

0

Σκληρή θα είναι η μάχη επιβίωσης που θα δώσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, καθώς η πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος σημαίνει με απλά λόγια ότι πολλά γνωστά ονόματα θα μείνουν εκτός Κοινοβουλίου, αφού θα εκλεγούν μόνο οι μισοί.
Η εκτίμηση για τρανταχτές απώλειες αφορά κατ’ εξοχήν τις μεγάλες περιφέρειες όπου συνωστίζονται επώνυμοι του ΣΥΡΙΖΑ, πολλές από τις μεταγραφές του λεγόμενου «βαθύ ΠΑΣΟΚ», υποψήφιους των ΑΝΕΛ και ορισμένους από την περίφημη «Γέφυρα».
Αναλυτικά έχουμε:

Το σφαγείο της Α’ Αθηνών
Στην Α’ περιφέρεια της Αθήνας η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να πάρει πολύ υψηλό ποσοστό και ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα περιοριστεί σε 2 με 3 βουλευτές. Εδώ έχουμε δεδομένη την εκλογή του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου και του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη. Αυτό σημαίνει ότι μένουν έξω η Μυρσίνη Ζορμπά, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης και η Ράνια Σβίγκου.
Πάμε τώρα στην παλαιά Β΄ Αθηνών. Εκεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες διόπτι η κατάτμηση της περιφέρειας σε τρεις διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες μπορεί να φέρει και μεγάλες ανατροπές.

Ο χαμός της παλαιάς Β’ Αθηνών
Στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, μία από τις πολύ μεγάλες περιφέρειες της χώρας, υπολογίζεται ότι με ένα ποσοστό της τάξης του 37%-38% η Νέα Δημοκρατία θα εκλέξει 7 με 8 βουλευτές, ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα ποσοστό γύρω στο 26%-27% θα εκλέξει 3, ίσως και 4 βουλευτές.
Αυτό σημαίνει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχουν περίπου εξασφαλίσει την εκλογή τους, λόγω της παρουσίας τους στην κυβέρνηση και της προβολής τους από τα media. Επομένως απομένει μία έδρα (ή ενδεχομένως και δύο) για γνωστά πρόσωπα όπως η Αννέτα Καββαδία και η Ελένη Αυλωνίτου, που επιζητούν την επανεκλογή τους. Η προσπάθεια όμως δεν θα είναι εύκολη, αφού στην εν λόγω περιφέρεια κατεβαίνουν υποψήφιοι ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και κυρίως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Πάντως αν η κ. Ξενογιαννακοπούλου κερδίσει την έδρα, θα αφήσει έξω πολύ γνωστά ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών εκλέγονται παραπάνω βουλευτές, συνολικά 18, άρα υπολογίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία θα εκλέξει άνω των 7 βουλευτών και ο ΣΥΡΙΖΑ, από 4 έως 5 βουλευτές. Στον Νότιο Τομέα το αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι ο Νίκος Παππάς: και λόγω της προηγούμενης απόδοσής του στις εκλογές του 2015, όπου είχε έρθει πρώτος, και λόγω της σχέσης του με τον Αλέξη Τσίπρα. Άγνωστο είναι αν οι διάφορες υποθέσεις όπως η υπόθεση Πετσίτη θα του κοστίσουν. Ο Γιάννης Μπαλάφας και ο Νίκος Ξυδάκης θεωρείται ότι πάνε καλά. Άρα μένει μία έδρα, το πολύ δύο. Όμως στην περιφέρεια έχει μπει μια μεταγραφή από τη ΔΗΜΑΡ, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καθώς και η τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου που μπορεί να κάνει την έκπληξη. Αυτό σημαίνει ότι γνωστά ονόματα όπως η Θεανώ Φωτίου ή ο δημοσιογράφος Γιώργος Κυρίτσης θα αποχαιρετήσουν το Κοινοβούλιο, όπως επίσης ότι θα μείνει εκτός Βουλής και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.
Στον Δυτικό Τομέα θα γίνει σφαγή. Η Νέα Δημοκρατία υπολογίζεται ότι θα κατακτήσει 4-5 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ από 2 έως 3. Εδώ για πρώτη φορά εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που στις προηγούμενες εκλογές ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ο οποίος λογικά θα έρθει πρώτος. Απομένουν λοιπόν 1 έως 2 έδρες. Πιθανοί εκλεγόμενοι είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, παρά τα όσα έχουν συμβεί με το ευρωψηφοδέλτιο και τις επαφές του με τον Μητροπολίτη Αιγιαλείας Αμβρόσιο, που τον εξέθεσαν στο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν την περίπτωση θα δώσουν μάχη για μία έδρα γνωστά ονόματα, όπως ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Παναγιώτης Ρήγας αλλά και ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Ποιος από τους τρεις θα εκλεγεί; Πάντως, εκτός φαίνεται ότι θα μείνει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ.

Η σφαγή της Θεσσαλονίκης
Στην Α’ Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κερδίσει μάξιμουμ 4 έδρες. Φαβορί θεωρούνται δύο γυναίκες που διεκδικούν με αξιώσεις την εκλογή τους. Είναι η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου και η σημερινή υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης και συνεργάτιδα του Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Τζανακόπουλου, Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Τις κυρίες πιθανότατα να ακολουθήσουν  οι Γιάννης Αμανατίδης και Μάρκος Μπόλαρης. Αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο τότε εκτός Βουλής μένουν οι Τάσος Κουράκης και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Αν τα προγνωστικά επαληθευτούν, τότε θα μείνουν έξω πολύ γνωστά
Στη Β’ περιφέρεια της Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί μία ή δύο έδρες. Σε περίπτωση που το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα κερδίσει δύο έδρες, λογικά θα τις καταλάβουν ο πρώην υπουργός Δημήτρης Μάρδας και ο Σωκράτης Φάμελλος, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος. Σε περίπτωση που τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέξει μία έδρα, ένας εκ των δύο θα μείνει εκτός Βουλής.

Η μάχη των Χανίων
Ανάλογη είναι η εικόνα και σε πολλές περιφέρειες της υπόλοιπης επικράτειας, με γνωστά ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ να δίνουν μάχη επιβίωσης. Όπως στα Χανιά, όπου όλα δείχνουν ότι θα κερδίσει μόνο μία έδρα και συνεπώς οι Γιώργος Σταθάκης και Παύλος Πολάκης θα δώσουν σκληρή μάχη για το ποιος θα επικρατήσει και θα μπει στη Βουλή. Πάντως πληροφορίες από τα Χανιά θέλουν τον Γιώργο Σταθάκη να αφήνει πίσω του τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, που έχει προκαλέσει με τη συμπεριφορά του ακόμα και τους πιο φανατικούς οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ και έχει κοπεί από την επικαιρότητα με εντολή πρωθυπουργού.

Πάντως ό,τι και να γίνει… σε τέσσερις ημέρες θα ξέρουμε με σιγουριά ποιοι επώνυμου του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκτός Βουλής

Share.

Comments are closed.