Αποστολή στην Πορτογαλία: Από το δάσος Μπουσάκου στην μεσαιωνική φοιτητούπολη Κοϊμπρα και τη Φάτιμα [Φωτο]

Συνεχίζοντας τη γνωριμία με την Πορτογαλία θα σας παρουσιάσουμε σήμερα το περίφημο Εθνικό Πάρκο Serra do Bussaco και το διάσημο Palace Hotel στην συνέχεα θα γνωρίσουμε την μεσαιωνική φοιτητούπολη την Κοΐμπρα και θα καταλήξουμε τρίτο θρησκευτικό κέντρο των καθολικώ: τη Φάτιμα.

Το Εθνικό Πάρκο Serra do Bussaco και το διάσημο Palace Hotel
Το δάσος Bussaco Forest, 105 εκταρίων με διάμετρο 5 χλμ., Χαρακτηρίζεται ως εθνικό μνημείο στην Πορτογαλία. Το δάσος Buçaco αποτελείται από γιγαντιαία δέντρα πολλών αιώνωνπου είναι και πλούσια σε αρώματα και λαμπρότητα. 

Αυτό το μοναδικό δάσος δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τους Βενεδικτίνους μοναχούς τον 6ο αιώνα. Αργότερα, διοικήθηκε από ιερείς του καθεδρικού ναού της Κοΐμπρα και σύμφωνα με ένα Παπικό διάταγμα του 1622 οι γυναίκες που θα εισέρχονται στο δάσος θα εκδιώκονταν. 
Στο πέρασμα των αιώνων μοναχοί και δασοκόμοι πέτυχαν να έχουν φυτέψει περίπου 400 πορτογαλικές ποικιλίες δένδρων, θάμνων και λουλουδιών, εισάγοντας περίπου 300 είδη από το Μεξικό, τη Χιλή και την Ιαπωνία και από πολλά άλλα μέρη του κόσμου.
Αργότερα τον 19ο αιώνα, η πορτογαλική βασιλική οικογένεια ανέθεσε σε έναν Ιταλό ζωγράφο και αρχιτέκτονα να δημιουργήσει ένα καλοκαιρινό παλάτι και ένα κυνηγετικό καταφύγιο στο δάσος Buçaco
Το κτίριο ολοκληρώθηκε το 1907, λίγο πριν τη δολοφονία του βασιλιά και του πρίγκιπα του στέμματος. Αργότερα ο Ελβετός σεφ του βασιλιά πήρε την κυβερνητική άδεια να μετατρέψει το παλάτι σε ξενοδοχείο το 1910
Έτσι το παλάτι έγινε ένα από τα πιο συναρπαστικά και ιστορικά ξενοδοχεία του κόσμου, με συνεχή παράδοση της απόλυτης πολυτέλειας.

Κοΐμπρα: Η μεσαιωνική φοιτητούπολη της Πορτογαλίας
Μια ξεχωριστή μεσαιωνική ατμόσφαιρα αισθάνεται κανείς όταν επισκεφθεί για πρώτη φορά την Κοΐμπρα στην Πορτογαλία. Η πόλη ήταν πρωτεύουσα της χώρας από το 1139 μέχρι περίπου το 1260 μ.Χ. ενώ υπήρξε ρωμαϊκή κωμόπολη με πολλά αρχαιολογικά ευρήματα.

Η γραφική φοιτητούπολη των 25.000 φοιτητών, διαθέτει ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης, που ιδρύθηκε το 1290 και μια σειρά από αγάλματα, συμπεριλαμβανομένου και αυτό του βασιλιά João III, το οποίο βρίσκεται έξω από τη βιβλιοθήκη Joanina.
Την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, γίνεται το φοιτητικό φεστιβάλ «Queima das Fitas» που σηματοδοτεί τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους με συναυλίες, παρελάσεις και γιορτές.
Οι βόλτες στις λιθόστρωτες πλατείες και τα πάρκα, ιδιαίτερα το πάρκο Santa Cruz με το εντυπωσιακό συντριβάνι μεταφέρουν τον επισκέπτη σε περασμένες εποχές.
Σήμα κατατεθέν της αποτελεί η εντυπωσιακή εκκλησία της Santa Clara και τα παραδοσιακά σπίτια κατά μήκος του ποταμού Μοντέγκο.

Φάτιμα: Το τρίτο θρησκευτικό κέντρο των καθολικών
Η Φάτιμα είναι πόλη της Πορτογαλίας, διάσημη για τα θρησκευτικά οράματα που λέγεται ότι εθεάθησαν εκεί το 1917. Η πόλη έχει περίπου 10.000 κατοίκους και βρίσκεται στην περιοχή Santarιm στην κεντρική Πορτογαλία, 187 χλμ νότια του Πόρτο και 123 χλμ βόρεια της Λισσαβόνας.

Ήταν 13 Μαΐου του 1917, όταν τρία βοσκόπουλα, η Λουσία Ντος Σάντος και τα ξαδέλφια της, Φρανσίσκο και Ζασίντα Μάρκο από το χωριό Φάτιμα της Πορτογαλίας ανέφεραν ότι είδαν μια γυναίκα πάνω σε σύννεφο. Η Λουσία είπε ότι τη ρώτησε ποια ήταν και εκείνη της ζήτησε να συνεχίσει να πηγαίνει κάθε 13 του μήνα στο ίδιο σημείο έως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.
Τα παιδιά το ανέφεραν στους κατοίκους του χωριού και όσοι τα πίστεψαν, πήγαιναν κάθε 13 του μήνα για να παρακολουθήσουν από κοντά το «θαύμα». Ωστόσο, κανένας δεν έβλεπε κάτι εκτός από τα τρία παιδιά. 
Στις 13 Αυγούστου ο δήμαρχος της πόλης, Αρτούρ Σάντος συνέλαβε τα βοσκόπουλα και βίαια τα πίεσε να δηλώσουν ότι είχαν πει ψέματα. Τα παιδιά δεν υπαναχώρησαν αλλά κατάφεραν να πείσουν τους συγκρατούμενους τους ότι είχαν δει τη γυναίκα που ήταν η Παναγία. Μερικές μέρες αργότερα ανέφεραν ότι η γυναικεία μορφή εμφανίστηκε ξανά μπροστά τους και τους είπε ότι στις 13 Οκτωβρίου θα γινόταν θαύμα που θα έκανε ακόμα και τους άπιστους να πιστέψουν.
Η Λουσία όταν μεγάλωσε έγινε μοναχή ενώ τα δύο άλλα παιδιά πέθαναν λίγα χρόνια χρόνια αργότερα από την ισπανική γρίπη. Στη διάρκεια της ζωής της η Λουσία έγραψε έξι απομνημονεύματα σχετικά με το θαύμα της Φάτιμα και τις τρεις προφητείες που της έδωσε η Παναγία εκείνη την ημέρα. Η πρώτη ήταν η εικόνα της κόλασης, η δεύτερη το τέλος του πολέμου και σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία η τρίτη αφορούσε την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Β’. Η Λουσία πέθανε το 2005 και μέχρι σήμερα εκατοντάδες άνθρωποι πηγαίνουν στην περιοχή για να προσκυνήσουν….

Παρόμοια άρθρα

  1. Αποστολή στην Πορτογαλία: Στο Γκιμαράες και την Μπράγκα
  2. Αποστολή στην Πορτογαλία: Στο γραφικό Πόρτο

Δείτε φωτογραφικό υλικό του www.fourtounis.gr από το δάσος Μπουσάκου την Κοϊμπρα και τη Φάτιμα

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Πατριάρχης Βαρθολομαίος για Μαγδεμβούργο: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταδικάζει κάθε μορφή βίας

Την επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας καταδίκασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τονίζοντας…

3 ώρες ago

«Νέα Δυτική Ελλάδα» – Σπύρος Σκιαδαρέσης: Επίσκεψη στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων στην Πάτρα

Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…

12 ώρες ago

Φίλιππος Σαχινίδης*: Το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ και οι ρηγματώσεις του.

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…

12 ώρες ago

«Οινιαδών Ανάπτυξις»: Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο στις Οινιάδες!

Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…

13 ώρες ago

Δήμος Αθηναίων: Ανοιχτά θα παραμείνουν σχολικά προαύλια στις επτά Δημοτικές Κοινότητες της πόλης

Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…

1 ημέρα ago

Politico: Η ακροδεξιά της Ευρώπης εκμεταλλεύεται την επίθεση στο Μαγδεμβούργο για να χτυπήσει τη μετανάστευση και το Ισλάμ

Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…

1 ημέρα ago