Η χθεσινή μέρα ήταν η τελευταία της θητείας του προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, με τον κ. Βασίλειο Πέππα και την κ. Ξένη Δημητρίου να αποχωρούν από το δικαστικό σώμα λόγω συνταξιοδότησης, μετά από 40 χρόνια.
Πάντως πληροφορίες θέλουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, να μην υπογράφει την «αλλαγή φρουράς» στη Δικαιοσύνη που έχει εισηγηθεί η Κυβέρνηση, με τις τοποθετήσεις της κ. Ειρήνης Καλού (στη θέση της προέδρου) και της κ. Δήμητρας Κοκοτίνη στην εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μετά τη σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.
Το γεγονός αυτό αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του Αλέξη Τσίπρα και αυτό, γιατί η άρνηση του Προκόπη Παυλόπουλου να υπογράψει την ανάληψη της θέσης της Εισαγγελέως του Αρείου η πλήρωση της θέσης της προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θα σημάνει ότι ο κ. Παυλόπουλος αποδέχεται την ουσία των επιχειρημάτων, όσων αντέδρασαν με σφοδρότητα, στις επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα για την ηγεσία της Δικαιοσύνης.
Το πλήγμα θα είναι σοβαρό και θα συμβεί μάλιστα τις παραμονές των εκλογών, αφού εμμέσως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποδεχθεί το επιχείρημα όλων των κορυφαίων συνταγματολόγων, αλλά και σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ότι δηλαδή συνιστά παραβίαση της δημοκρατικής τάξης, η επιλογή νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, από μια κυβέρνηση που έχει ήδη χάσει την νομιμοποίηση του εκλογικού σώματος, έχει ήδη προκηρύξει εξ αυτού του λόγου πρόωρες εκλογές, και ουσιαστικά ασκεί υπηρεσιακά καθήκοντα.
Από πολλούς θεωρήθηκε η απόφαση της κυβέρνησης και η σπουδή μάλιστα του Αλέξη Τσίπρα να επιλέξει την νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου, πριν καν λήξει η θητεία των επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου- η θητεία τους τυπικά έληξε χθες το βράδυ- προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, από το σύνολο σχεδόν των συνταγματολόγων, αλλά και από την αντιπολίτευση, που θεώρησε την βιασύνη του πρωθυπουργού «ύποπτη».
Θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια να ελέγξει έναν βασικό θεσμό της Ελληνικής Δημοκρατίας, τις παραμονές της αποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία.
Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωση της, μετά το υπουργικό συμβούλιο, υπογράμμιζε τα εξής:
«Η απερχόμενη κυβέρνηση, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει -κατά τρόπο απαράδεκτο- και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας.
Η Νέα Δημοκρατία προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Δεν θα υπογράψει ο Π. Παυλόπουλος το διάταγμα για την αλλαγή ηγεσίας στον Άρειο Πάγο
0
Share.