Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων μηνυτήρια αναφορά για τις εκκρεμείς συντάξεις

0

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κατέθεσε στις 26/06/2019 μηνυτήρια αναφορά με Α.Β.Μ. Ε19-2722, στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για τις εκκρεμείς συντάξεις των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. Κατά του  Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.  Αναστάσιου Πετρόπουλου, της  Γενικής  Γραμματέως  Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας Κας Στυλιανής Βρακά, του Διοικητή  του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) Λάμπρου Σέμπου και Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης συντάξεων Διεύθυνση Νομοθεσίας και συντονισμού συντάξεων κ. Δέσποινα Ατταλιάλη.
Ο εμπαιγμός των συνταξιούχων συνεχίζετε! Μετά από 36 μήνες καθυστέρησης της έκδοσης των οριστικών συνταξιοδοτικών αποφάσεων ανακαλούν τη μια εγκύκλιο μετά την άλλη με σκοπό την μη έκδοση των συντάξεων. 

Αναλυτικά η μηνυτήρια αναφορά

«ΠΡΟΣ   ΤΟΝ  κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Μ Η Ν Υ Τ Η Ρ Ι Α       Α Ν Α Φ Ο Ρ Α

Του  Σωματείου    με την επωνυμία  «ΕΝΙΑΙΟ  ΔΙΚΤΥΟ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ –ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ» που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Αθ. Αξαρλιάν  3-5,  με  τηλ.  211 2153690  και νόμιμα εκπροσωπείται από τον πρόεδρο  Νικόλαο Χατζόπουλο  και τη Γενική  Γραμματέα   Καλλιόπη  Μουρίκη.

Κ Α Τ Α

Του  Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.  Αναστάσιου Πετρόπουλου.
Της  Γενικής  Γραμματέως  Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας Κας Στυλιανής Βρακά.
Του Διοικητή  του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) Λάμπρου Σέμπου.
Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης συντάξεων Διεύθυνση Νομοθεσίας και συντονισμού συντάξεων κ. Δέσποινα Ατταλιάλη.
Αξιότιμε  κύριε Εισαγγελέα,
Είμαστε  Σωματείο που λειτουργεί νόμιμα  και έχει σύμφωνα με το καταστατικό του  σαν σκοπό στο άρθρο 2 παράγραφος 4 , 5 και 6 την προάσπιση των συνταξιοδοτικών, οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων των μελών του σωματείου μας.  
Θεωρούμε αναγκαίο  να σας  θέσουμε υπ’ όψιν τα παρακάτω πραγματικά  περιστατικά  για τη διερεύνηση εκ μέρους σας της τυχόν διάπραξης αξιοποίνων πράξεων  σχετικά με αυτά που συμβαίνουν με την έκδοση οριστικών αποφάσεων κύριας σύνταξης σε νέους συνταξιούχους των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. που εδώ και 36 μήνες καθυστερεί εσκεμμένα ο ΕΦΚΑ μη βγάζοντας τη σχετική εγκύκλιο για την εφαρμογή του ν. 4387/16 (ν. Κατρούγκαλου) η οποία θα προχωρούσε την έκδοση των οριστικών αποφάσεων. Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής. Ξεκινά ο ΕΦΚΑ στης 29/05/2019 αναρτά στο διαδίκτυο την 1η εγκύκλιο με αριθμ. Πρωτ. Σ60/13/653554. Στης 04/06/2019 αναρτά 2η εγκύκλιο με αριθμ. Πρωτ. Σ57/4/684058. Στη συνέχεια στης 13/06/2019 με εξαιρετικά επείγον έγγραφο και με αριθμ. Πρωτ. Σ57/7/726978 και με θέμα <<αναστολή εφαρμογής οδηγιών>> των σχετικών εγκυκλίων, τις αποσύρει. Με την αιτιολογία δήθεν, να επανεξεταστούν οι συντάξιμες αποδοχές των υπαλλήλων των εν λόγω ασφαλιστικών φορέων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ. Προφανώς όλο το χρονικό διάστημα που είχε διανυθεί δεν ήταν αρκετό.
Η μη έκδοση οριστικών αποφάσεων κύριας σύνταξης έχει ως συνέπεια την μη έκδοση απόφασης για την καταβολή του εφάπαξ καθώς και την μη έκδοση της επικουρικής σύνταξης. Οι συντάξεις των συγκεκριμένων βρίσκονται εσκεμμένα στον ‘’αέρα’’ από την στιγμή που η μία εγκύκλιος διαδέχεται την άλλη και στην συνέχεια ανακαλούνται και οι δύο μαζί.
Σας αναφέρουμε ότι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι εδώ και 36 μήνες προσπαθούν να επιβιώσουν με προσωρινή σύνταξη 600 περίπου ευρώ. Οι περισσότεροι δεν δύνανται να καλύψουν το ενοίκιό τους, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, Εφορία, ΈΝΦΙΑ και το δάνειό τους, αφήνοντας απλήρωτους όλους αυτούς τους λογαριασμούς οι οποίοι επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις. Οι περισσότεροι δε, λόγω ηλικίας έχουν επιβαρυμένη υγεία και βρίσκονται στην δυσάρεστη θέση να μην μπορούν να αγοράσουν ούτε τα φάρμακά τους.
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι το μέλος μας ………………….. έχει καταθέσει για σύνταξη τον Αύγουστο του 2016. Ζει με 600 ευρώ προσωρινή σύνταξη, χρωστώντας 3000 ευρώ ΕΝΦΙΑ, 800 ευρώ νερό και 2200 ευρώ ΔΕΗ, και με ρυθμισμένο δάνειο 350 ευρώ τον μήνα. Ευελπιστεί ότι κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί η σύνταξή του ώστε να πληρώσει τα χρέη του, παίρνοντας τα αναδρομικά του.
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει στείλει δύο επιστολές στους αρμόδιους Υπουργούς και στον διοικητή του ΕΦΚΑ ζητώντας διευκρινήσεις. Σας επισυνάπτουμε τις συγκεκριμένες επιστολές ως σχ. 4 και 5 στις οποίες οι αρμόδιοι ουδέποτε δεν απάντησαν.
Επίσης θα θέλαμε να σας αναφέρουμε ότι έχουμε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για το θέμα των εκκρεμών οριστικών συντάξεων, του εφάπαξ καθώς και των επικουρικών με Α.Β.Μ.  Γ  2018/1764. Καταθέτουμε την συγκεκριμένη μηνυτήρια αναφορά λόγω ιδιαιτεροτήτων υπολογισμού των συγκεκριμένων συντάξεων.
Παρακαλούμε να ερευνήσετε την τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων εκ μέρους των υπευθύνων σε βάρος των συνταξιούχων.
Επισυνάπτουμε στην παρούσα, τις δύο εγκυκλίους καθώς και το εξαιρετικά επείγον έγγραφο της ανάκλησης των δύο παραπάνω εγκυκλίων, καθώς και τις επιστολές προς τους αρμόδιους.
Σ60/13/653554
Σ57/4/684058
Σ57/7/726978
Επιστολή ΕΝΔΙΣΥ στις 18/03/2019
Επιστολή ΕΝΔΙΣΥ στις 12/06/2019
Καταστατικό Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων
Συγκρότηση σε Δ.Σ. του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων

Αθήνα, 26/06/2019
Με τιμή,
Για το αναφέρον Σωματείο
Ο   Πρόεδρος                        Η   Γενική  Γραμματέας 
Νικόλαος   Χατζόπουλος                        Καλλιόπη  Μουρίκη»

Share.

Comments are closed.