Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019

0

Την επομένη των ευρωεκλογών, πέρα από τους νικητές και τους ηττημένους της εκλογικής μάχης, οι δημοσκοπήσεις φαίνεται πως ξανακέρδισαν την χαμένη τους αίγλη, μία αίγλη που τόσο είχε πληγεί από ανεπιτυχείς προβλέψεις τα προηγούμενα χρόνια.
Απομένουν μόλις 9 μέρες μέχρι τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει ασφαλώς δημιουργήσει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό με τους δύο μονομάχους (Μητσοτάκης και Τσίπρας) στην ουσία να έχουν διαφορετικούς στόχους.
Ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum της καθαρής νίκης των ευρωεκλογών και να αυξήσει όσο το δυνατόν την διαφαινόμενη αυτοδυναμία  του και ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να «μαζέψει» όσο το δυνατόν περισσότερο την απόσταση της διαφορά που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με τη ΝΔ.
Από την άλλη μεριά του το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ έχει ως στόχο κατ’ αρχήν το διψήφιο ποσοστό , που μάλλον δεν το πιάνει, και αγωνίζεται για ό,τι καλύτερο, ώστε να περιορίσει την κυριαρχία ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της κεντροαριστεράς.
Τέλος ενδιαφέρον παρουσιάζεται και για του δυο νέους μνηστήρες της έκτης και έβδομης θέσης, Το ΜΕΡΑ25 του Γιάνη (με ένα ν) Βαρουφάκη και την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, για το αν θα πάρουν το πολυπόθητο 3%, ώστε να  εισέλθουν στην ελληνική Βουλή.
Ας δούμε, στον πίνακα που δημοσιεύουμε δίπλα, τι έχουν καταγράψει οι τελευταίες δημοσκοπήσεις από 20/6/2019 έως και χθες 27/6/2019.
Σε αυτό το διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας επτά δημοσκοπήσεις από τις εταιρείες Alco, Pulse, Opinion Poll, Interviw, και Marc. Κοινή συνισταμένη και των epta δημοσκοπήσεων το καθαρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με διψήφια διαφορά και με πολύ πιθανή έως σίγουρη την αυτοδυναμία.

  • Η ΝΔ κινείται σε ένα εύρος τιμών από 32,4% έως 38,5% και μέση τιμή το 35,4%.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε ένα εύρος τιμών από 22,4% έως 29,5% και μέση τιμή το 25,4%.
    Η διαφορά των δυο μονομάχων στη μέση τίμη είναι ακριβώς 10 μονάδες, λίγο πάνω από τη διαφορά των ευρωεκλογών.
  • Το ΚΙΝΑΛ κινείται σε ένα εύρος τιμών από 5,4% έως 8% και μέση τιμή το 6,7%.
    Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ πολύ δύσκολα θα πιάσει ένα διψήφιο ποσοστό και το πιθανότερο είναι να κινηθεί γύρω από το ποσοστό που είχε πάρει στις ευρωεκλογές
  • Το ΚΚΕ δείχνει μια απίστευτη σταθερότητα γύρω από το 5% και
  • Η Χρυσή Αυγή δείχνει να είναι κάτω του 4%
  • Τέλος, όπως είπαμε και παραπάνω ΜΕΡΑ25 και Ελληνική Λύση θα παλέψουν για να πάρουν, που μάλλον φαίνεται να το παίρνουν, το πολυπόθητο 3% και έχουμε στη νέα Βουλή επτά; κόμματα
Share.

Comments are closed.