Καταγγελία του προέδρου της ΕΦΕ Χρήστου Μπόνη εναντίον ιστοσελίδας

0

Ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος (ΕΦΕ) Χρήστος Μπόνης, με ανακοίνωσή του καταγγέλλει συγκεκριμένη ιστοσελίδα, γιατί παρά την απαγόρευση κάλυψης εκδήλωσης στο Ζάππειο του Συλλόγου Φίλων Παιδιών Με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», γιατί ήταν μια «μια ιδιωτική εκδήλωση και δεν θέλουν την ανάλογη δημοσιότητα», εκείνη δημοσίευσε πλούσιο φωτογραφικό υλικό με δικό της υαλογράφημα, υλικό που δεν προερχόταν από επαγγελματία φωτορεπόρτερ.

Αναλυτικά η καταγγελία του προέδρου της ΕΦΕ Χρήστου Μπόνη
«Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος (ΕΦΕ) βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση να καταγγείλει τους υπεύθυνους της ιστοσελίδας (site) iefimerida.gr για την σημερινή ανάρτηση φωτογραφιών από μη επαγγελματία φωτορεπόρτερ από την χθεσινή εκδήλωση της «ΕΛΠΙΔΑΣ» (27/6) στο Ζάππειο Μέγαρο
Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία του γραφείου τύπου της «ΕΛΠΙΔΑΣ» με την ΕΦΕ (χθες το απόγευμα 27/6) μας απέκλεισαν την καταγραφή της εκδήλωσης τονίζοντας ότι είναι μια ιδιωτική εκδήλωση και δεν θέλουν την ανάλογη δημοσιότητα που μπορεί να υπάρξει σε άλλη περίπτωση. Η απαγόρευση ήταν μάλιστα ΡΗΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ και χωρίς κανένα όρο Η ΕΦΕ σεβάστηκε το δικαίωμα αυτό παρ ότι ένα τέτοιο γεγονός όπου με την παρουσία του Π.τ.Δ. αλλά και πολλών άλλων παραγόντων της πολίτικης, κοινωνικής και κοσμικής ζωής , δεν μπορούσε και δεν θα έπρεπε να αποκλείσει τους επαγγελματίες φωτορεπόρτερ.

Την απόφαση αύτη της «ΕΛΠΙΔΑΣ» δεν την αποδέχτηκαν οι συνάδελφοι φωτορεπόρτερ και δήλωσαν σαν μοναδικό τρόπο αντίδρασης τους να μην καταχωρήσουν στο σύστημα τους καμιά φωτογραφία που θα διενεμήθη από το γραφείο τύπου της «ΕΛΠΙΔΑΣ». Η απόφαση αύτη βρήκε σύμφωνους και τα πρακτορεία φωτορεπορτάζ αλλά και τους freelancers (δηλαδή τους ελεύθερους φωτορεπόρτερ)
Σήμερα 28/6 αντικρίσαμε στην ιστοσελίδα ifemirida.
gr φωτογραφικό υλικό και μάλιστα πλούσιο, με το υδατογράφησα του iefimerida κατά αποκλειστικότητα.
Δεν γνωρίζουμε αν προέρχεται από δημοσιογράφο που παρευρέθη στην εκδήλωση η από κάποιον καλεσμένο που εξασκήθηκε στην τέχνη του φωτορεπόρτερ , αντικαθιστώντας επάξια και μάλιστα με επιτυχία τους επαγγελματίες φωτορεπόρτερ, και από αυτούς που δεν προσήλθαν συμμορφούμενοι με την επιθυμία του διοργανωτή αλλά και με τους ελάχιστους που ελπίζοντας στο θαύμα περίμεναν ώρες έξω από την πόρτα του Ζαππείου μη τυχόν και αρθεί η απαγόρευση.

Η στάση αύτη του συγκεκριμένου site, όπως και κατά διαστήματα πολλών άλλων ακόμη , μάλιστα μερικά εξ αυτών με «αποκλειστικές» φωτο από την βουλή όπου οι δημοσιογράφοι ασκώντας παράλληλα με τα καθήκοντά τους (ρεπορτάζ) που τους έχουν ανατεθεί ασκούν και το επάγγελμα του φωτορεπόρτερ και εμπλουτίζουν με πολλές φωτο τις ιστοσελίδες τους που εργάζονται προς ικανοποίηση των αφεντικών τους, η στάση λοιπόν (επαναλαμβάνω) του iefimerida όχι μόνο προσβάλλει τους επαγγελματίες φωτορεπόρτερ που από την μη καταγραφή του γεγονότος και πολλοί είχαν οικονομική ζημιά, αλλά παραβιάζει και την επιθυμία του σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ» περί μη δημοσίευσης φωτογραφιών στην επικαιρότητα .
Θεωρούμε σαν πρώτη αντίδραση την απαίτηση μας να κατέβουν οι φωτο από την ιστοσελίδα άμεσα.
Σε συνεδρίαση του Δ.Σ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ θα συζητήσουμε και θα πάρουμε αποφάσεις για την συνέχεια της αντίδρασης μας που θα είναι παραδειγματική για το μέλλον.
Οι φωτορεπόρτερ δεν θα θυσιαστούν για το ότι κάποιος ανεύθυνος χρησιμοποιώντας την τεχνολογία προσπαθεί να γίνει αρεστός

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕ
»

Share.

Comments are closed.