Η νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη είναι ένα μήνυμα δημοκρατίας

0

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και νικητής της πρώτης ψηφοφορίας των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη εξασφαλίζει για δεύτερη φορά την νίκη στην σημερινή επαναληπτική ψηφοφορία με το 54% των ψήφων, μετά την καταμέτρηση του 99% των ψήφων, όπως μεταδίδει το CNN Turk και το πρακτορείο Anadolu.
«Η εκλογή αυτή σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα. Σηματοδοτεί μία νέα αρχή», δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στους δημοσιογράφους ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ενώ κάλεσε τον πρόεδρο Ενρτογάν «να εργασθούν μαζί για να υπηρετήσουν» την Κωνσταντινούπολη». «κ. πρόεδρε, είμαι έτοιμος να συνεργασθώ αρμονικά μαζί σας», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος του κόμματος του Ερντογάν, – Μπιναλί Γιλντιρίμ συνεχάρη τον Ιμάμογλου εκφράζοντας την ευχή ότι θα υπηρετήσει την πόλη. «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο αντίπαλός μου Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται. Τον συγχαίρω και του εύχομαι καλή τύχη. Ελπίζω ότι θα υπηρετήσει καλά την Κωνσταντινούπολη», είπε χαρακτηριστικά.


Υπενθυμίζεται ότι η εκλογή δημάρχου στην Κωνσταντινούπολη των 10.570.222 ψηφοφόρων έλαβε δημοψηφισματικό χαρακήρα ως προς τις πολιτικές της κυβέρνησης και εξελίχθηκε σε ένα τεστ αποφασιστικής πολιτικής σημασίας για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP), μετά την απώλεια του ελέγχου της δημοτικής αρχής, πριν από τρεις μήνες, στην μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, η οποία αποτελεί και το κύριο οικονομικό της κέντρο.
Η θριαμβευτική νίκη του Ιμάμογλου συνθέτει ίσως το σημαντικότερο μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας που έχει στείλει η Τουρκική κοινωνία στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα 17 χρόνια που απολαμβάνει την εξουσία.
Η απόφαση του Ερντογάν να πιέσει για την επανάληψη των εκλογών διαμορφώθηκε σε μία ιδιαίτερα αυτοκαταστροφική στρατηγική, καθώς έδωσε στην αντιπολίτευση την ευκαιρία να παρουσιάσει τις επαναληπτικές εκλογές ως μια δοκιμασία για την δημοκρατία της χώρας και ένα δημοψήφισμα κατά της αυξανόμενης αλαζονείας του AKP. Παράλληλα, έδωσε τρομακτική ώθηση στον πράο και μετριοπαθή Ιμάμογλου, ο οποίος πλέον αναδεικνύεται ως το ισχυρότερο στέλεχος της Τουρκικής αντιπολίτευσης.
Η βιωσιμότητα της ώθησης αυτής για την Τουρκική αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί, ωστόσο είναι βέβαιο πως ο Τούρκος Πρόεδρος θα είναι αρκετά νευρικός για το επόμενο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει πριν αρκετά χρόνια: «όποιος κερδίσει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει ταυτόχρονα και την Τουρκία». 

Δείτε τα πανηγύρια των οπαδών του Ιμάμογλου

Share.

Comments are closed.