Categories: Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Κυρώσεις στην Άγκυρα αν έκανε γεωτρήσεις – ΝΔ: Ο Μητσοτάκης έθεσε πρώτος το θέμα

Μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνοντας πως «όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή, να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες».
Ο πρωθυπουργός, στη δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ θέλησε επίσης, να στείλει «το μήνυμα της απόλυτης αίσθησης ασφάλειας» τονίζοντας ότι «όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες είναι και πρέπει να το γνωρίζουν και πρέπει και να το αισθάνονται, απόλυτα ασφαλείς» αλλά «κυρίως να μην δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών».
Όπως σημείωσε, κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, εξετάστηκαν ενδελεχώς οι εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από μέρους της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας».
«Η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και έχει το τελευταίο διάστημα καταφέρει να διαμορφώσει συμμαχίες και ερείσματα στο διεθνές πλαίσιο, τόσο ισχυρά, όσο ποτέ άλλοτε» είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι κατά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και συμφώνησαν να κινηθούν το επόμενο διάστημα, «ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος την επόμενη εβδομάδα, η Σύνοδος Κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις» και «να συνδιαμορφώσουμε από κοινού, τα βήματα της Ελλάδας και της Κύπρου σε διπλωματικό επίπεδο, μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και οι δύο συμμετέχουμε».
Όπως είπε, «συμφωνήσαμε να κινηθούμε το επόμενο διάστημα, ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος την επόμενη εβδομάδα, η Σύνοδος Κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις. Ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας αν επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομική Ζώνης».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμα, ότι «η ισχυρή αυτή θέση της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου τα τελευταία χρόνια, που εδράζεται σε ισχυρές συμμαχίες και διεθνή ερείσματα, έχει επιβεβαιωθεί από διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καταδικάζουν με σαφήνεια τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και την τουρκική προκλητικότητα».
Τόνισε ότι έχει επίσης επιβεβαιωθεί «από την αναβάθμιση του κύρους και του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, που έγινε δυνατή μέσα από πολυμερείς συνεργασίες», στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και «από το μεγάλο και τολμηρό ιστορικό βήμα, από πλευράς μας: της επίλυσης δηλαδή της χρόνιας διαφοράς μας με του βόρειους γείτονές μας, που αναβάθμισε αφάνταστα το ρόλο και την αξιοπιστία της Ελλάδας, στο διεθνές στερέωμα».
«Γι΄ αυτό το λόγο» συνέχισε, «μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι ο ρόλος της χώρας έχει αναβαθμιστεί, οι συμμαχίες και τα ερείσματά της είναι σημαντικότερα από ποτέ, γι’αυτό και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι απόλυτα ασφαλείς και πρέπει έτσι να αισθάνονται, και κυρίως να μην δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών».

ΝΔ: Ο Μητσοτάκης είχε θέσει θέμα κυρώσεων της ΕΕ στην Τουρκία από τον Μάιο
Το θέμα των κυρώσεων της ΕΕ προς την Τουρκία, εφόσον συνεχίσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, είχε θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα τέλη Μαΐου.

Μάλιστα λίγες ημέρες πριν την τελευταία σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις 28 Μαΐου, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε δηλώσει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο News247, ότι «αν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου με τόσο  απροκάλυπτο τρόπο,  η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία. Και αυτή θα είναι η θέση με την οποία θα προσέλθω στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Έτσι ώστε  να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ».
Θεωρείται πάντως βέβαιον ότι το θέμα αναμένεται θα τεθεί από τον κ. Μητσοτάκη και στην σύνοδο του ΕΛΚ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Καμία επικοινωνία Τσίπρα με Μητσοτάκη και πολιτικούς αρχηγούς
Ο Πρωθυπουργός παρότι με την κίνηση που έκανε, να διακόψει την προεκλογική εκστρατεία και να συγκαλέσει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ, έδωσε έναν δραματικό τόνο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν είχε καμία επικοινωνία ο ίδιος ούτε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Γ. Κατρούγκαλο
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα σε διπλωματικό επίπεδο σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα υπάρξει προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής και σειρά επαφών με ηγέτες που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών.
Μόλις επιστρέψει ο κ. Κατρούγκαλος θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Δεν θα είναι υποψήφιος ο Ευάγγελος Αποστολάκης
Μετά το ΚΥΣΕΑ ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, με τον οποίον συμφώνησαν από κοινού να μην είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές, για να μπορέσει απερίσπαστος, ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, να επιτελέσει το εθνικό του καθήκον.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Ο Στέλιος Χατζηιωάννου και η συνεργασία με τη Cinobo ανοίγει και πάλι το «Cine Paris» στην Πλάκα

Από το 1920 το «Cine Paris» στην Πλάκα ήταν ένα σημείο αναφοράς για το σινεμά…

19 ώρες ago

Στέφανος Παραστατίδης*: Βιώσιμη γαλήνη – Δίκαιη λύση

Βιώσιμη γαλήνη είναι η περιγραφή που το ειρηνευτικό σχέδιο της Αιγύπτου και του Κατάρ αποδίδει…

19 ώρες ago

Στα ύψη η τιμή του καφέ – «Δεν έχουμε δει τα χειρότερα» λένε οι ειδικοί [Βίντεο]

"Πικρός" αναμένεται να είναι ο καφές, το αγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων, προσεχώς, καθώς η τιμή του ολοένα και…

20 ώρες ago

Τον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών παρουσίασε ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριος Ψυχάλης

Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριος Ψυχάλης το πρωί της Παρασκευής, 26 Απριλίου 2024, έδωσε…

21 ώρες ago

Συνάντηση Χάρη Δούκα – Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, συναντήθηκε χθες Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης…

21 ώρες ago

Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός 59-63: Μεγαλειώδης πρόκριση για το «Θρύλο» στο Final-4 της Euroleague με «διπλό» στη Βαρκελώνη

Ο Ολυμπιακός ξανάκανε αυτό που ξέρει να κάνει. Πέρασε νικητής για δεύτερη φορά στη σειρά…

1 ημέρα ago