Στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν σήμερα οι Κώστας Σακκάς και Γιάννης Δημητράκης, που συνελήφθησαν για την επεισοδιακή ληστεία σε βάρος χρηματαποστολής ανεφοδιασμού αυτόματου μηχανήματος συναλλαγών (ΑΤΜ), στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.
Πέραν από τους δύο κατηγορούμενους, Σακκά και Δημητράκη, που κατηγορούνται ως φυσικοί δράστες, στην ίδια εισαγγελέα μετήχθη και μία 39χρονη, η οποία συνελήφθη και φέρεται ως συνεργός τους.
Οι δύο άνδρες, 35 και 41 ετών, έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις διωκτικές Αρχές, ενώ οι ίδιοι φέρονται να αυτοπροσδιορίζονται ως αναρχικοί.
Συγκέντρωση αναρχικών
Με αφορμή την μεταγωγή των συλληφθέντων στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, συλλογικότητα αναρχικών προγραμματίσε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της πόλης, σύμφωνα με ανάρτηση σε γνωστή διαδικτυακή σελίδα τού αντιεξουσιαστικού και αναρχικού χώρου.
Η σύλληψή τους
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Κώστας Σακκάς και ο Γιάννης Δημητράκης ήρθαν χθες από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να πραγματοποιήσουν τη ληστεία. Να σημειωθεί πως χθες θα πραγματοποιούνταν και η μισθοδοσία των εργαζομένων, που σημαίνει πως η κασετίνα της χρηματαποστολής που προοριζόταν για το ΑΤΜ του ΑΧΕΠΑ θα περιείχε μεγάλο χρηματικό ποσό.
Στις 12 το μεσημέρι της χθες, οι δύο δράστες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, οπλοφορώντας και προσποιούμενοι ο ένας τον γιατρό και ο άλλος τον ασθενή, ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους security της χρηματαποστολής, τους αφαίρεσαν την κασετίνα και διέφυγαν.
Περνώντας μέσα από το νοσοκομείο έφτασαν στην Αγίου Δημητρίου με σκοπό να επιβιβαστούν σε όχημα και να φύγουν. Ωστόσο, δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής είχαν ήδη αναπτυχθεί στο σημείο και συνέλαβαν τους δύο άνδρες.
Ποιοι είναι οι Δημητράκης & Σακκάς
Ο 41χρονος σήμερα Γιάννης Δημητράκης είχε καταδικαστεί για την ένοπλη ληστεία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σόλωνος στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2006. Η μοιραία για τη σύλληψή του ληστεία, στις 16 Ιανουαρίου 2006, εξελίχθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς εν μέσω της οδού Πανεπιστημίου, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Δημητράκης τραυματίστηκε. Καταδικάστηκε για τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας από πρόθεση και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Εμβληματική μορφή για πολλές από τις ομάδες και τα σχήματα του αναρχικού χώρου, ο τελειόφοιτος του ΤΕΙ Πειραιά είχε πρωταγωνιστήσει στη μεγάλη εξέγερση των κρατουμένων στις φυλακές Μαλανδρίνου, την άνοιξη του 2006, όταν κατήγγειλε ότι τον ξυλοκόπησαν ανηλεώς σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Το 2009, όταν κρατούνταν στην Αλικαρνασσό, δέχτηκε επίθεση στα λουτρά των φυλακών από τον συγκρατούμενό του και θεωρούμενο υπαρχηγό της «Χρυσής Αυγής» Αντώνη «Περίανδρο» Ανδρουτσόπουλο, παραμονές της μεταγωγής του στον Κορυδαλλό.
Ο 35χρονος αναρχικός Κώστας Σακκάς, συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2010 μαζί με τον Αλέξανδρο Μητρούσια στην οδό Καισαρείας στη Νέα Σμύρνη, από ομάδα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ, τη στιγμή που εξέρχονταν από ενοικιαζόμενη αποθήκη, στην οποία βρέθηκε οπλισμός. Eίναι ένα από τα βαριά ονόματα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Θεωρήθηκε στέλεχος των Πυρήνων της Φωτιάς και προφυλακίστηκε. Μετά το πέρας του ανώτατου ορίου προφυλάκισης κατηγορούμενου (30 μήνες), τον Ιούνιο του 2013, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε νέα παράταση της κράτησής του, γεγονός που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από μερίδα του εγχώριου και του ξένου Τύπου, πολιτικών, νομικών, ακαδημαϊκών και της Διεθνούς Αμνηστίας. Ο Κώστας Σακκάς ξεκίνησε τότε απεργία πείνας και έπειτα από τις αντιδράσεις το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την αποφυλάκισή του επιβάλλοντας αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της απεργίας ο προφυλακισθείς έχασε 16 κιλά. Το 2014 συνελήφθη ξανά για παραβίαση των όρων, ωστόσο αθωώθηκε τελεσίδικα. Τον επόμενο μήνα δεν εμφανίστηκε ως όφειλε στο αστυνομικό τμήμα και έκτοτε αναζητούνταν. Το 2015 καταδικάστηκε ερήμην σε 16 χρόνια κάθειρξη για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και άλλα αδικήματα. Στις 5 Αυγούστου 2016 ύστερα από καταδίωξη συνελήφθη στη Σπάρτη. Στο Εφετείο η ποινή του μειώθηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη (για διακεκριμένη οπλοκατοχή) και αθωώθηκε από κάθε κατηγορία σχετικά με ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Αυτή η μείωση της ποινής του οδήγησε στην αποφυλάκισή του το 2018 σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου.
Τι βρέθηκε στα σπίτια τους
Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα ευρήματα από τις έρευνες στα σπίτια τους, με τις Αρχές να λένε πως μέχρι στιγμής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- Αλεξίσφαιρο γιλέκο,
- Μπουφάν με την ένδειξη « POLICE »,
- Μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών,
- Πλήθος τηλεφωνικών συσκευών και καρτών SIM ,
- Τέσσερις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
- Πλήθος ψηφιακών πειστηρίων (φορητές συσκευές αποθήκευσης, ψηφιακών δεδομένων USB , κάρτες μνήμης, σκληροί δίσκοι).
Επιπλέον, κατά τη σύλληψή τους κατασχέθηκαν στην κατοχή τους (2) πιστόλια, έτοιμα προς χρήση (με σφαίρα στη θαλάμη) και δυο «κασετίνες» με χρήματα, προερχόμενα από τη ληστεία.
Επίσης, το όχημα που χρησιμοποίησαν για τη διάπραξη της ληστείας είναι ιδιοκτησίας ενός εκ των συλληφθέντων και έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, που αντιστοιχούν σε ιδίου τύπου και χρώματος αυτοκίνητο.