Πυκνώνουν οι φωνές για την ίδρυση ενός Ειδικού Δικαστηρίου για τους πρώην μαχητές του ISIS

0

Πρώην μαχητές του ISIS κρατούνται στη Συρία και το Ιράκ και πολλά ευρωπαϊκά κράτη είναι αυτά που αρνούνται να δεχθούν πίσω στο έδαφός τους «δικούς τους» μαχητές. Παράλληλα πυκνώνουν οι φωνές για την ίδρυση ενός Ειδικού Δικαστηρίου.
Οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές σχετικά με τη σύσταση ενός Ειδικού Δικαστηρίου για μέλη του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους είναι Σουηδοί πολιτικοί προεξάρχοντος του σουηδού υπουργού Εσωτερικών Μίκαελ Ντάμπεργκ που υποστηρίζει την άμεση δημιουργία του δικαστηρίου: «Δεν δεν θα πρέπει να υπάρξει ατιμωρησία για τους ενόχους», δήλωσε στα πλαίσια μιας πρόσφατης διεθνούς σύσκεψης ειδικών στην Στοκχόλμη. Χθες, Παρασκευή, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ στη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο για πρώτη φορά ασχολήθηκαν σοβαρά με το θέμα.
Από την ώρα που νικήθηκε το Ισλαμικό Κράτος χιλιάδες πρώην μαχητές του κρατούνται σε φυλακές και καταυλισμούς μαζί με τις οικογένειές τους υπό άθλιες συνθήκες. Πρόσφατες τηλεοπτικές εικόνες προκαλούν τρόμο: Γυναίκες ντυμένες από την κορυφή μέχρι τα νύχια στα μαύρα, στοιβαγμένες σε σκηνές μαζί με τα παιδιά τους και σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 45 βαθμούς Κελσίου. Οι Σύροι, οι Κούρδοι και οι Ιρακινοί θέλουν να τους στείλουν πίσω στις ευρωπαϊκές χώρες από τις οποίες προέρχονται, ωστόσο τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, ανάμεσά τους και η Γερμανία αρνούνται να τους δεχθούν στο έδαφός τους. Πολλοί από αυτούς θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνοι.
Στο Ιράκ η έδρα του δικαστηρίου
Μόνο από τη Γερμανία τα τελευταία χρόνια πάνω από χίλιοι άνδρες και γυναίκες ασπάστηκαν το Ισλαμικό Κράτος. Ένας στους πέντε έχασε τη ζωή του και ένας στους τρεις επέστρεψε στη Γερμανία. Περίπου 500 βρίσκονται στη φυλακή και περιμένουν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Η πλειονότητά τους έχει γερμανική υπηκοότητα. Περίπου 20 από αυτούς έχουν αξιολογηθεί από τις αρχές ασφαλείας ως “πολύ επικίνδυνοι” και “εν δυνάμει τρομοκράτες”. Η δίωξή τους στην Γερμανία αποδεικνύεται ιδιαίτερα περίπλοκη.
Για το λόγο αυτό και ο επιφανής νομικός Ρούπερτ Σολτς θεωρεί πως η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι η σύσταση ενός ανεξάρτητου διεθνούς δικαστηρίου. Μιλώντας μάλιστα στην Deutsche Welle υποστήριξε πως το νέο Ειδικό Δικαστήριο θα πρέπει να συσταθεί κατά τα πρότυπα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και θα πρέπει να εδρεύει στο Ιράκ.
Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Καταρχάς η συλλογή επιβαρυντικών στοιχείων θα είναι πιο εύκολη στο Ιράκ. Οι έρευνες θα προχωρούν γρηγορότερα και θα είναι ευκολότερη η κλήτευση των μαρτύρων. Θα πρέπει βέβαια να προηγηθεί μια διεθνής συμφωνία μεταξύ του Ιράκ και των χωρών μελών της ΕΕ. Η σύνθεση του δικαστηρίου θα πρέπει να αποτελείται από Ιρακινούς δικαστές και δικαστές των ευρωπαϊκών χωρών από τις οποίες προέρχονται οι κατηγορούμενοι, πιστεύει ο Ρούπερτ Σολτς.

Share.

Comments are closed.