Υπόθεση Novartis: Η απάντηση της Τουλουπάκη στις αναφορές του αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή και η θέση του Πρώτου Θέματος

0

Η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς με εξώδικό της στο Πρώτο ΘΕΜΑ απαντά στις αναφορές του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή που δημοσιεύθηκαν χθες στο φύλλο της εφημερίδας και σήμερα στο protothema.gr.

Το εξώδικο της κ. Τουλουπάκη
Λάβαμε και δημοσιεύουμε την εξώδικη διαμαρτυρία – πρόσκληση δήλωση της αντεισαγγελέως Εφετών Αθηνών, εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη με αφορμή το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», υπό τον τίτλο «Έτσι έστησαν τη Novartis».

Η εξώδικη διαμαρτυρία της κυρίας Τουλουπάκη έχει ως εξής:
«Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, στο χθεσινό, 2.6.2019 ημέρα Κυριακή, Φύλλο της Εφημερίδας σας, και μάλιστα με πηχυαίο 
τίτλο στο πρωτοσέλιδο αυτής, «Έτσι έστησαν τη Novartis», δημοσιεύθηκε, τετρασέλιδο (σελ. 12-15), άκρως ανεπέρειστο, 
απολύτως αναληθές και κατάφωρα συκοφαντικό σε βάρος μου άρθρο, συνταχθέν από τους Δημοσιογράφους της εφημερίδας σας, κ. Παναγιώτη Τσιμπούκη και κα Βασιλική Κόκκαλη, αναφορικά με δήθεν «βάσιμες» καταγγελίες του τέως επόπτη Εισαγγελέως Διαφθοράς, αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννη Αγγελή, αναφερόμενες σε επιστολή παραίτησής του ήδη από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, σχετικά με δήθεν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης και κατάχρηση εξουσίας από δικαστικούς λειτουργούς (ήτοι από εμένα) στους χειρισμούς της υπόθεσης NOVARTIS. 
Επί του ανωτέρω ψευδούς δημοσιεύματος, το οποίο έκτοτε αναπαράχθηκε και αναδημοσιεύτηκε σε πληθώρα δημοσιογραφικών μέσων, (εφημερίδες, ενημερωτικούς ιστοτόπους κ.λπ.), επάγομαι τα κάτωθι επί τω τέλει της προάσπισης των θεμελιωδών μου δικαιωμάτων ως ανεξάρτητης και αμερόληπτης Εισαγγελικού λειτουργού, τα οποία, ανερυθρίαστα και επαίσχυντα, βάλλονται διαρκώς από συγκεκριμένους δημοσιογραφικούς κύκλους.  Πρωτίστως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην προκείμενη περίπτωση, όλα τα εξιστορούμενα από τον κ. Αγγελή, έχουν ήδη κριθεί και αξιολογηθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα ως απολύτως αβάσιμα και αναξιόπιστα. 
Ειδικότερα, ενόψει των καταγγελλομένων, κληθήκαμε τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου σε παροχή εγγράφων εξηγήσεων, στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μετά το πέρας της οποίας η υπόθεση αρχειοθετήθηκε, δικαιώνοντας πλήρως τη δική μας πλευρά για τα όσα αναληθή και συκοφαντικά ανέφερε ο κ. Αγγελής σε βάρος μου, για τα οποία έχω επιφυλαχθεί να ασκήσω όλα τα νόμιμα δικαιώματά μου. Περαιτέρω, οι ανυπόστατες ως άνω καταγγελίες διαψεύστηκαν πλήρως, ενώ αντιθέτως αναδείχθηκε και επικυρώθηκε η νομιμότητα των ενεργειών μου στην εν λόγω έρευνα, εμμέσως, και με την ανανέωση της θητείας μου ως Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στις 11 Απριλίου 2019, κατά πλειοψηφία, από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.
Πέραν, όμως, αυτού, είναι ιδιαιτέρως λυπηρό και εξόχως προβληματικό, να διαρρέουν έγγραφα από πειθαρχική προκαταρκτική διαδικασία και δη αρχειοθετηθείσα, ενώ το χρονικό σημείο δημοσίευσης και ανάδειξης του θέματος αυτού δεν είναι διόλου τυχαία, δεδομένων των υφιστάμενων ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, αφής στιγμής μάλιστα αφορά σε αιτιάσεις του κ. Αγγελή από τις αρχές του 2019.  Η σκοπιμότητα της δήθεν τωρινής αποκάλυψης – «διαρροής» τους δεν αφήνει περιθώρια, ει μή μόνο να ομιλούμε για ξεκάθαρη εργαλειοποίηση των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας προς την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πολιτικών σκοπιμοτήτων. Το δε συμπέρασμα αυτό, ενισχύεται από το γεγονός ότι ουδείς από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας σας, που επιμελήθηκαν το εν λόγω θέμα, δεν φρόντισε, όπως επιτάσσει το καθήκον δεοντολογίας, να ελέγξει τη βασιμότητα και την αλήθεια αυτού και να παρουσιάσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης και ιδίως την κατάληξη αυτής, προτού προβούν στη δημοσίευσή της. 
Αντιθέτως, όχι μόνο δεν έπραξαν ως όφειλαν, αλλά υιοθέτησαν πλήρως ως αληθή, αξιόπιστα και βάσιμα τα αναφερόμενα, όπως αβίαστα συνάγεται από πληθώρα επισημάνσεών τους, διάχυτων, στο περί ου ο λόγος, αναληθές και συνάμα συκοφαντικό, άρθρο τους, ενώ ουδέποτε υπήρξε προηγούμενη επικοινωνία ή επιδίωξη τέτοιας επικοινωνίας από την εφημερίδα σας ή δημοσιογράφους της, πριν από τη σχετική δημοσίευση, προκειμένου να αναζητηθούν σχετικές διευκρινίσεις επί του θέματος αυτού. Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι η θέση μου ως Εισαγγελική λειτουργός, υπηρετούσα, μάλιστα, στη νευραλγική θέση της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς, δεν μού επιτρέπει να συμμετέχω στο δημόσιο διάλογο για την ουσία των υποθέσεων που χειρίζομαι. 
Οποιαδήποτε ενέργεια ή άλλη διευκρίνιση από τη μεριά μου, δίνεται αρμοδίως στα οριζόμενα από τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων όργανα, που κατ’ αποκλειστική αρμοδιότητα είναι σε θέση να κρίνουν ενέργειες και συμπεριφορές καταγγελλομένων και καταγγελλόντων. Συνεχίζουμε προσηλωμένοι στο καθήκον μας, πλήρως αποξενωμένοι από πολιτικές σκοπιμότητες από όπου κι αν προέρχονται. Ενόψει των ανωτέρω, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ ΕΝΤΟΝΩΣ για τα όσα ψευδή και συκοφαντικά σε βάρος μου δημοσιεύτηκαν κατά το χθεσινό Φύλλο της Εφημερίδας σας, και ΣΑΣ ΚΑΛΩ με την παρούσα, όπως προβείτε:
α) δημοσίως σε επανορθωτικό δημοσίευμα στο αμέσως επόμενο καθημερινό Φύλλο σας, αλλά και στο Φύλλο της επομένης Κυριακής στις 9.6.2019, σύμφωνη με το περιεχόμενο της παρούσας, προς αποκατάσταση της αλήθειας και της πληγείσας τιμής και υπόληψής μου,
β) σε δημόσια δήλωση συγγνώμης για τα όσα ψευδή και συκοφαντικά σε βάρος μου παρουσιάστηκαν στο άρθρο των δημοσιογράφων της εφημερίδας σας, κ. Παναγιώτη Τσιμπούκη και κα Βασιλική Κόκκαλη, τα οποία υιοθέτησαν πλήρως, άλλως, σε περίπτωση, που παρέλθει άπρακτη η τεθείσα προθεσμία, ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΩ ρητά ότι επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου εναντίον σας.
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής καλείται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς εκείνους στους οποίους απευθύνεται, για να λάβουν γνώση της και για κάθε νόμιμη συνέπεια, αντιγράφοντάς την ολόκληρη στην έκθεση επίδοσης που θα συντάξει

Η απάντηση του «Πρώτου Θέματος»
Το «Πρώτο Θέμα» αξιολόγησε ως ζήτημα δημοσίου συμφέροντος τη δημοσιοποίηση των αναφορών του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επόπτη εισαγγελέα της εισαγγελίας Διαφθοράς κ. Ι. Αγγελή. 
Οι έγγραφες αναφορές περί κατάχρησης εξουσίας και πολιτικών παρεμβάσεων από τον πλέον αρμόδιο ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό (δηλαδή τον Ι. Αγγελή, ο οποίος προΐστατο της έρευνας για τη Novartis) σε μια υπόθεση που αφορά σε καταγγελλόμενο χρηματισμό δέκα κορυφαίων πολιτικών, η οποία έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη, είναι σοβαρότατα ντοκουμέντα που δεν μπορεί παρά να δημοσιοποιηθούν, εφόσον περιέλθουν στην κατοχή ενός Μέσου Ενημέρωσης. Ακόμα και αν έχουν αρχειοθετηθεί αφού ελέγχθηκαν, κάτι που άλλωστε  επισημαίνεται και στο δημοσίευμά μας. 
Δημοσιεύσαμε, λοιπόν, σήμερα την εξώδικη απάντηση της κυρίας Τουλουπάκη ικανοποιώντας έτσι το αίτημά της να «αποκαταστήσουμε την αλήθεια», όπως είχαμε δημοσιεύσει και την «αλήθεια» του πρώην προϊσταμένου της κ. Αγγελή. 
Σε σχέση με τις αναφορές της κυρίας Τουλουπάκη περί «εργαλειοποίησης των ΜΜΕ» το αντιπαρερχόμεθα με κατανόηση και δηλώνουμε ότι εμείς …δεν επιφυλασσόμεθα παντός νομίμου δικαιώματος μας διότι απλά δεν μας αφορά. Στις …εργαλειοποιήσεις άλλοι είναι ειδικοί και ίσως αυτό αποδειχτεί και μάλιστα σύντομα. 
Αν και δεν το συνηθίζουμε, θέτουμε και εμείς ένα ερώτημα στην κυρία Τουλουπάκη: Αλήθεια «τι δουλειά έχει» η πολιτική συγκυρία στην οποία αναφέρεται στο εξώδικό της και γιατί ασχολείται με αυτήν, σε τί την αφορά; 
Τέλος επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε πρόθυμοι -και πέραν της εξωδίκου απαντήσεώς της- να δημοσιεύσουμε ό,τι η ίδια θεωρεί δίκαιο και αληθές για την υπόθεση, αν φυσικά το επιθυμεί. Δεν πρόκειται όμως να μας «φιμώσει» κανείς, αυτό άλλωστε μετά από αρκετά χρόνια το γνωρίζουν οι πάντες και κυρίως οι αναγνώστες μας. Και φυσικά ούτε κάνουμε «δηλώσεις μετανοίας» ειδικά όταν πρόκειται για μεταφορά απόψεων τρίτου προσώπου με βαρύνουσα σημασία στην τόσο σημαντική αυτή υπόθεση.

Share.

Comments are closed.