Μεγάλο χαστούκι για τις επιλογές Σκουρλέτη Τσίπρα στους δήμους

0

Μετά τον Χριστόφορο Βερναρδάκη που διαβεβαίωνε τον Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει ή θα χάσει με μικρή διαφορά στις ευρωεκλογές, τώρα στο στόχαστρο των στελεχών της Κουμουνδούρου βρίσκεται και ο Πάνος Σκουρλέτης, αφού σχεδόν όλες οι επιλογές του γραμματέα του κόμματος για τις δημοτικές εκλογές, κυρίως στους δήμους της Αττικής, αποδείχθηκαν καταστροφικές.
Το γεγονός δε ότι επέμεινε να περάσει οπωσδήποτε η απλή αναλογική, όπως πέρασε, έχει ήδη δημιουργήσει συνθήκες χάους σε πολλούς δήμους, όπως για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, όπου ο εκλεγμένος με 67% νέος δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, προερχόμενος από τη ΝΔ, έχει μόλις 7 συμβούλους και ο ηττημένος Νίκος Ταχιάος, επίσημος υποψήφιος της ΝΔ (33%), έχει 11 συμβούλους.

Το χαστούκι στον Τσίπρα
Στους τρεις μεγάλους δήμους Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, οι επιλογές είχαν και τη σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα, με αποτέλεσμα οι επιλογές του διδύμου Τσίπρα-Σκουρλέτη να αποδειχθούν τελείως λάθος. Ο «άχαστος» που αναζητούσε ο κ. Τσίπρας για την Αθήνα δεν βρέθηκε ποτέ. Έτσι οι Νοτοπούλου και Μπελαβίλας δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο και ο Νάσος Ηλιόπουλος, που τα κατάφερε, επέτρεψε στον Κώστα Μπακογιάννη να εκλεγεί με πανηγυρικό τρόπο και με πολύ μεγάλο ποσοστό.

Οι επιλογές ήττας του Πάνου Σκουρλέτη
Οι επιλογές του Σκουρλέτη για την Αττική αποδείχθηκαν εξαιρετικά κακές και δεν είναι τυχαίο ότι ΣΥΡΙΖΑ καταφέρε να εκλέξει μόνο 4 δημάρχους, από τους οποίους δικοί του δήμαρχοι μπορούν να θεωρηθούν μόνο τρεις, του Χαλανδρίου, του Βύρωνα και του Κερατσίνιου. Όλοι οι υπόλοιποι δήμοι βάφονται γαλάζιοι, έστω κι αν ορισμένοι από τους υποψηφίους δεν θέλησαν να λάβουν το επίσημο χρίσμα από την Πειραιώς.

Χαρακτηριστικές αλλαγές που προέκυψαν
Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο δήμος της Αγίας Παρασκευής, όπου ο νυν δήµαρχος Γιάννης Σταθόπουλος έχασε από τον Βασίλη Ζορµπά. Το ίδιο συνέβη και στο Αιγάλεω, όπου δόθηκε μάχη ψήφο με ψήφο, αλλά τελικά νικητής βγήκε υποψήφιος με τη σφραγίδα της Πειραιώς, ο Γιάννης Γκίκας, απέναντι στον νυν δήμαρχο Δημήτρη Μπίρμπα.

Και ο δήμος Ζωγράφου πέρασε στη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την κυρία Σταματίνα Καφατσάκη-Βλάχου που είχε την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ να χάνει από τον Βασίλη Θώδα.
Εκτός Αττικής τώρα, και ο δήμος Καλαμαριάς πέρασε στην αξιωματική αντιπολίτευση με τον Γιάννη Δαρδαμανέλλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε ακόμα και τον δήμο Λιβαδειάς, καθώς η νυν δήμαρχος Γιώτα Πούλου έχασε από τον Γιάννη Ταγκαλέγκα.

Οι 3 δήμαρχοι που «μετράει» ως απολύτως δικούς του ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε δημάρχους ως απολύτως δικούς του:

  • στο Χαλάνδρι όπου ο νυν δήμαρχος Σίμος Ρούσσος επανεκλέγεται,
  • στον Βύρωνα όπου για λίγες ψήφους επανεξελέγη ο νυν δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης και
  • στον δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας όπου ο Χρήστος Βρεττάκος επανεξελέγη άνετα.

Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε επίσης στη Νίκαια-Άγιο Ιωάννη Ρέντη τον Γιώργο Ιωακειμίδη που επίσης εκλέγεται αλλά δεν μπορεί να πιστωθεί στο κυβερνών κόμμα, αλλά και στα Βριλήσσια τον ο νυν δήμαρχο Ξένο Μανιατογιάννη, που και αυτός επανεκλέγεται  αλλά δεν μπορεί να πιστωθεί στο κυβερνών κόμμα.

Share.

Comments are closed.