Θα έχουμε πραξικόπημα στη Δικαιοσύνη; Η κυβέρνηση θα διορίσει τη νέα ηγεσία του Α. Πάγου λίγο πριν τις εκλογές;

0

Σε μια πραξικοπηματικού τύπου κίνηση, ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρεί να δεσμεύσει με τις επιλογές της και την επόμενη κυβέρνηση, ενώ βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, λίγες εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές.
Παρά το γεγονός ότι η θητεία της Εισαγγελέως και του Προέδρου του Αρείου Πάγου λήγουν στις 30 Ιουνίου, όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ορισμό νέας ηγεσίας στη δικαιοσύνη, πρόεδρο και εισαγγελέα. Γιατί άραγε τόση σπουδή;
Δημήτρης Τζανακόπουλος: Διατηρούμε σε ισχύ όλες τις αρμοδιότητές μας
Αυτό το επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alpha ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να επιλέξει η κυβέρνηση ηγεσία στη δικαιοσύνη, απάντησε «ότι η κυβέρνηση διατηρεί σε ισχύ όλες τις αρμοδιότητές της, είτε γίνονταν οι εκλογές 30 Ιουνίου είτε στις 7 Ιουλίου». Σημειώνεται ότι ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει 10 Ιουνίου στον ΠτΔ (σ.σ. μια εβδομάδα μετά τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και όχι την ακριβώς επομένη, 3 Ιουνίου) και οι εκλογές θα γίνουν, όπως είπε,. στις 7 Ιουλίου, με το πρόσχημα της μη διατάραξης των πανελληνίων εξετάσεων.

Τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Εφόσον η κυβέρνηση επιλέξει τελικά αυτή την πραξικοπηματική ενέργεια, το βάρος θα κληθεί να σηκώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος πρέπει να υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και το 2016 όταν και πάλι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την Ξένη Δημητρίου, πριν από τη λήξη της θητείας της Ευτέρπης Κουτζαμάνη. Ωστόσο, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος είχε αρνηθεί να υπογράψει το Διάταγμα ως την 30η Ιουνίου ημέρα που έληγε η θητεία Κουτζαμάνη.
Πλέον, το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα γίνει την 1η Ιουλίου, όταν η σημερινή ηγεσία του Αρείου Πάγου θα έχει αποχωρήσει. Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράψει το σχετικό Διάταγμα, η επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα θα δεσμεύσει και την επόμενη κυβέρνηση – όποια και αν είναι αυτή.

Η ΝΔ προειδοποιεί την «υπό προθεσμία» κυβέρνηση Τσίπρα
Η Νέα Δημοκρατία αντιδρά έντονα στις σχετικές πληροφορίες, από την επομένη κιόλας του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Απόψε, σε νέα ανακοίνωσή της, η ΝΔ προειδοποιεί αυστηρά τον Αλέξη Τσίπρα και την «υπό προθεσμία» κυβέρνηση, να μην προχωρήσει σε αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα, πολύ περισσότερο σε κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:
«Ο κ. Τσίπρας, υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Είναι, επομένως, αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης».

Τι λέει το ΚΙΝΑΛ
Με δήλωσή του  Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης του Κινήματος Αλλαγής το τοποθετείται στο θέμα που έχει προκύψει μιλώντας για «κακοποίηση του θεσμού της Δικαιοσύνης και gia καθεστωτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ».
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παπαθεωδώρου
«Η κακοποίηση του θεσμού της Δικαιοσύνης και οι καθεστωτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστούν όπως φαίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή που θα μείνει στην εξουσία. Είναι απαράδεκτο, αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό να προχωρήσει η Κυβέρνηση στον ορισμό του Προέδρου και του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου διασύροντας και υπονομεύοντας τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Θα βρουν εμάς όπως και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες απέναντι και τους προειδοποιούμε να μην τολμήσουν να το κάνουν».

Τι είχε γίνει στη διάσκεψη των προέδρων
Να θυμίσουμε ότι στις 27/5/2019 ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, την επομένη των εκλογών, ενημέρωσε τους βουλευτές που συμμετέχουν στην διάσκεψη των προέδρων της βουλής ότι δεν θα συνεχιστούν οι ακροάσεις των δικαστών ενώπιον της για τις θέσεις των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου και τις  τρεις θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου που πρέπει να καλυφθούν, μετά την συνταξιοδότηση τριών ανώτατων δικαστών στις 30 Ιουνίου.

Ανώτατες δικαστικές πηγές ανέφεραν τότε ότι τυπικά η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται από το Σύνταγμα ή από άλλη διάταξη νόμου στην τοποθέτηση των δύο προσώπων στην κορυφή του Αρείου Πάγου. Θα ήταν όμως, όπως σημειώνουν, ασέβεια στην λογική του θεσμού να το πράξει και να προχωρήσει στις τοποθετήσεις που εκκρεμούν. «Είναι θέμα πολιτικού τάκτ» λένε με νόημα, σημειώνοντας εξάλλου ότι η θητεία τους λήγει σε έναν μήνα και δεν είναι η πρώτη φορά που οι ηγεσίες θα επιλεγούν αργότερα.  

Share.

Comments are closed.