Έξαλλος έγινε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εκ νέου υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, στο άκουσμα της είδησης ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στον κοινό πυροσβεστικό στόλο της ΕΕ.
Η Ελλάδα τελικά επέλεξε να μην συμμετάσχει στον ευρωπαϊκό πυροσβεστικό στόλο αεροσκαφών rescEU, για τη δημιουργία του οποίου ο Νίκος Ανδρουλάκης υπήρξε εισηγητής από την πλευρά των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο οποίος αν μη τι άλλο δίνει τη δυνατότητα στα Κράτη-Μέλη να αγοράζουν νέα εναέρια μέσα με κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 80% – 90% και να επισκευάζουν τα παλιά που έχουν στην κατοχή τους με χρηματοδότηση ύψους 75%. Και όλα αυτά, παρά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι το περασμένο καλοκαίρι που στοίχισε τη ζωή σε 102 συνανθρώπους μας.
«Ήμουν εισηγητής και ασχολήθηκα ενάμισι χρόνο για να έχουμε μία μεγάλη βοήθεια από την Ευρώπη», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, περιγράφοντας αυτό που συμβαίνει ως έναν «εθνικό παραλογισμό» και ζητώντας «καθαρή απάντηση» από την κυβέρνηση για τους λόγους για τους οποίους δεν αξιοποίησε την προσπάθεια που έγινε μεταξύ άλλων και από τον ίδιο.
«Εμείς φτιάξαμε έναν μηχανισμό με τον οποίο θα μπορούσε η Ελλάδα να φτιάξει τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που είναι καθηλωμένα με χρηματοδότηση 75%. Σήμερα μαθαίνω ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει και δεν έχει ζητήσει χρήματα για να επιδιορθώσει τα καθηλωμένα αεροσκάφη. Θέλω μία καθαρή απάντηση από την κυβέρνηση γιατί δεν αξιοποίησε την προσπάθεια που κάναμε», είπε, τονίζοντας ότι είναι παραλογισμός να μην αξιοποιείς μία ευκαιρία επιδιόρθωσης των εναέριων μέσων της χώρας…
Εύη Χριστοφιλοπούλου: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντί να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας επιδίδεται σε επικοινωνιακούς τακτικισμούς
Η υπεύθυνη Εσωτερικών & Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. Εύη Χριστοφιλοπούλου, εξέδωσε, για το συγκεκριμένο ζήτημα, την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε τον πρώτο πυροσβεστικό στόλο αεροσκαφών στο πλαίσιο του νέου συστήματος rescEU.
Η Ευρωπαϊκή Δεξαμενή “rescEU” θα περιλαμβάνει πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα που θα αγοράζουν τα Κράτη Μέλη με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ σε ποσοστό 80% – 90%, ενώ προβλέπεται για πρώτη φορά η δυνατότητα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως και 75% των εξόδων συντήρησης και επισκευής των εθνικών μέσων δασοπυρόσβεσης.
Δυστυχώς η χώρα μας δεν εδέησε ακόμη να αξιοποιήσει τις δυνατότητες αυτές.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-γυρολόγων αντί να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας επιδίδεται σε επικοινωνιακούς τακτικισμούς και κομματική προπαγάνδα.
Ο λαός θα δώσει σύντομα την απάντησή του στην κάλπη.»
Τι απαντά η Πολιτική Προστασία για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στο RescEU
Απαντήσεις για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα RescEU του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, δίνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Η ανακοίνωση της Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:
«Η Ελλάδα υποστήριξε την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία του RescEU από την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο.
Η χώρας μας, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναγνώρισε εγκαίρως ότι το ζήτημα των φυσικών καταστροφών έχει καταστεί ευρωπαϊκό, αγγίζοντας το σύνολο των κρατών- μελών και υποστήριξε το RescEU όχι μόνο ως ένα επιπλέον εργαλείο για την προστασία ευρωπαίων πολιτών αλλά και ως έμπρακτη ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Η νέα νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με την οποία προβλέπεται η δημιουργία του RescEU, προβλέπει αγορά νέων μέσων από κοινού με την Ευρ. Επιτροπή, όπου 80-90% της δαπάνης αγοράς θα συγχρηματοδοτείται από την Ευρ. Επιτροπή.
Ωστόσο διαπιστώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν είναι δυνατό να βρεθούν στο άμεσο μέλλον πρόσθετα μέσα στην αγορά, ειδικά στον τομέα της εναέριας δασοπυρόσβεσης και αποφασίστηκε από την ίδια να υπάρξει μεταβατική περίοδος.
Στην μεταβατική αυτή περίοδο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2025, τα Κράτη – Μέλη μπορούν να προσφέρουν υφιστάμενα εθνικά μέσα στο rescEU.
Η λύση αυτή είναι προσωρινή μέχρι την ουσιαστική θέσπιση του rescEU. Τα μέσα θα πρέπει να παραμείνουν στο μεταβατικό rescEU για όλη τη μεταβατική περίοδο.
Η πρόσκληση συμμετοχής των κ-μ στο RescEU πραγματοποιείται σε διαδοχικούς κύκλους, από τους οποίους ο τρέχων έχει προθεσμία την 11η Ιουνίου.
Με βάση τα προηγούμενα συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Ευρ. Επιτροπή προκειμένου να αποφασιστεί η συμμετοχή μας στο μεταβατικό RescEU.
Επισημαίνεται τέλος, ότι σε αυτό το μεταβατικό στάδιο του RescEU, η χώρας μας μπορεί να ζητήσει την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».
#rescEU #mazi #EUelections2019 pic.twitter.com/zs93y51X0E
— Nikos Androulakis (@androulakisnick) 20 Μαΐου 2019