Τα πάνω κάτω στο προεκλογικό σκηνικό φέρνουν οι αποκαλύψεις Παπαχελά στο ΣΚΑΪ για την τραγωδία στο Μάτι

0

Το εκπληκτικό ρεπορτάζ του Αλέξη Παπαχελά για την τραγωδία στο Μάτι που έδειξε χθες η τηλεόραση του ΣΚΑΪ δεν ήταν απλώς μια γροθιά στο στομάχι. Ακούγοντας τους τρομοκρατημένους κατοίκους  να εκλιπαρούν τους πυροσβέστες να σπεύσουν να τους βοηθήσουν και εκείνοι ανήμποροι να τους ζητούν να κάνουν υπομονή, αισθάνεσαι οργή.
Η εκπομπή αυτή ήταν και μια συγκλονιστική επιστροφή της μνήμης, και για όσους θέλησαν να ξεχάσουν την τραγωδία του περασμένου καλοκαιριού. Για αυτούς που θέλησαν να ξεχάσουμε ότι το ελληνικό κράτος και η ελληνική κυβέρνηση και η Περιφέρεια στη δεδομένη στιγμή βρέθηκαν τελείως ανίκανοι να προστατεύσουν τις ζωές των ανθρώπων, στο Μάτι και το Νέο Βουτζά.
Καταδεικνύει πλήρως την αδυναμία συντονισμού, τις ελλείψεις, το χάος στις επικοινωνίες, το αλαλούμ που επικρατούσε στην Πυροσβεστική και προκάλεσε τον θάνατο 102 ανθρώπων.
Θεωρούμε ότι θα προκαλέσει μεγάλη ανατροπή στο προεκλογικό κλίμα των ημερών, γιατί δημιουργεί νέα δεδομένα στις εκλογές που έρχονται. Αλλάζει το κλίμα και το πλαίσιο της αντιπαράθεσης. Οι κόντρες για τις δηλώσεις Πολάκη, για το ντιμπέιτ που θα γίνει ή δεν θα γίνει, για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο του Εurogroup, για την πρόταση μομφής ή το αφορολόγητο, μοιάζουν ασήμαντες λεπτομέρειες μπροστά στο μέγεθος του θανάτου και στα όσα αποκαλύφθηκαν θα εκτιμούμε ότι θα κυριαρχήσουν στη συζήτηση που θα γίνει την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή. Οι αποκαλύψεις αυτές δεν προσπερνιούνται εύκολα.
Ο κ. Παπαχελάς ουσιαστικά επαναφέρει στη συλλογική μας μνήμη την «επικοινωνιακή σύσκεψη» των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης με τον Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ της τραγωδίας, στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής. Τότε που ήταν γεγονός αναμφισβήτητο ότι υπάρχαν δεκάδες νεκροί -και το ήξεραν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού- και όμως η σύσκεψη γίνεται ενώπιον της κάμερας της ΕΡΤ, χωρίς να ακουστεί κουβέντα για τα θύματα της τραγωδίας που βρίσκονται διάσπαρτα μερικά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της σύσκεψης. Ακόμα δεν έχουν προλάβει να τους μαζέψουν.
Η δήλωση του πυροσβέστη, στο υλικό που έβγαλε στον αέρα η έκτακτη εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ και ο Αλέξης Παπαχελάς, ότι «υπάρχουν νεκροί αλλά δεν τους ανακοινώνουν», θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων των τηλεθεατών και δεν θα ξεχαστεί, φυσικά, όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης.
Η αποκάλυψη ότι στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής μετρούσαν 13 νεκρούς πολύ ώρα πριν συγκληθεί η σύσκεψη και αυτό το απέκρυψαν από την ενημέρωση του πρωθυπουργού -αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται σήμερα οι υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα- επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο και στην πορεία προς τις κάλπες την αδυναμία του κράτους να ανταποκριθεί στο στοιχειώδες καθήκον της προστασίας της ζωής των πολιτών.
Το πλαίσιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, κυρίως δε για τις περιφερειακές εκλογές, αλλάζει δραματικά. Το επεσήμανε στην πρώτη του αντίδραση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης:
«Πόση αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή και πόσος κυνισμός χρειάζεται για να στήνεις μια επικοινωνιακή φιέστα μπροστά στις κάμερες, την ώρα που γνωρίζεις ότι βρίσκεσαι μπροστά σε μια πρωτοφανή τραγωδία με πολλούς νεκρούς. Και χθες βράδυ, που αποκαλύπτονταν αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία, να χορεύεις ξέγνοιαστος με την ίδια παρέα συνενόχων εκείνης της νύχτας».
Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το αφιέρωμα στο Μάτι
«Ανατρίχιασα βλέποντας χθες το αφιέρωμα του Αλέξη Παπαχελά για το τι πραγματικά έγινε εκείνο το τραγικό απόγευμα της 23ης Ιουλίου στο Μάτι.
Τρία πράγματα ήρθαν αμέσως στο μυαλό μου.
Πρώτον
, πόση αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή και πόσος κυνισμός χρειάζεται για να στήνεις μια επικοινωνιακή φιέστα μπροστά στις κάμερες, την ώρα που γνωρίζεις ότι βρίσκεσαι μπροστά σε μια πρωτοφανή τραγωδία με πολλούς νεκρούς. Και χθες βράδυ, που αποκαλύπτονταν αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία, να χορεύεις ξέγνοιαστος με την ίδια παρέα συνενόχων εκείνης της νύχτας.
Δεύτερον, με συγκλόνισε η αξιοπρέπεια των απλών πολίτων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την καταστροφή και τον θάνατο. Αλλά και των συνεπών κρατικών λειτουργών που μάταια έψαχναν έναν υπεύθυνό να τους πει τι να κάνουν. Σκύβω το κεφάλι μου με σεβασμό. Τίποτε άλλο.
Τρίτον, μας περιμένει πολλή δουλειά την επόμενη μέρα για να βάλουμε σε τάξη ένα διαλυμένο κράτος που δεν υπηρετεί τον πολίτη. Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε προχθές και δεν έχει γίνει ΤΙΠΟΤΑ για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι φέτος ώστε να μην ζήσουμε ξανά μια νέα συμφορά.
Δουλεύουμε πολύ μεθοδικά ένα σχέδιο για την ουσιαστική ανασυγκρότηση της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και της Πυροσβεστικής. Εφόσον με εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι με το πάτημα ενός κουμπιού θα αλλάξουν όλα σε ένα κράτος μπάχαλο. Μπορώ όμως να εγγυηθώ ότι θα δουλέψουμε σκληρά και με επαγγελματισμό. Και κυρίως αξιοποιώντας τους ικανότερους, μακριά από κομματικές παρωπίδες
».

Σκληρή ανακοίνωση από το ΚΙΝΑΛ
«Τα ντοκουμέντα που ήρθαν σήμερα στο φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του γνώριζαν για τους νεκρούς στο Μάτι και το απέκρυψαν όταν έκαναν την περιβόητη συνέντευξή τους», αναφέρει ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής.

Και τονίζει ότι «δεν πρόκειται μόνο για επίδειξη κυνισμού και αναλγησίας, αλλά για συνειδητή προσπάθεια αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης των πολιτών».
«Οι πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού είναι δεδομένες. Οφείλει να τις αναλάβει! Σε κάθε περίπτωση, θα τις αποδώσουν οι πολίτες. Δεν ξεχνούν», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ.
Θεωρίες συνωμοσίας λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
Λογικό είναι να αρχίσουν οι θεωρίες συνωμοσίας από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τη σκοπιμότητα της μετάδοσης της εκπομπής. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του γραμματέα της ΚΟ του κόμματος Κώστα Ζαχαριάδη, που άφησε υπονοούμενα για τους λόγους που μεταδόθηκε η εκπομπή προεκλογικά.

«Είμαι τόσο συγκλονισμένος με αυτά που συνέβησαν στο Μάτι, αλλά δεν καθορίζεται η στάση μου από μια εκπομπή, που επιλέγει να ανοίξει αυτό το θέμα, με συγκεκριμένο τρόπο και συγκεκριμένη προσέγγιση 20-25 μέρες πριν από τις εκλογές», δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Γιάννης Σγουρός: Αμείλικτα ερωτήματα προς τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για το Μάτι μετά τις νέες αποκαλύψεις του ΣΚΑΪ
«Το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ για την ανείπωτη τραγωδία που βίωσε ο τόπος μας στο Μάτι τον περασμένο Ιούλιο επιβεβαιώνει με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο την πλήρη και ολοκληρωτική κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού, που είχε ως αποτέλεσμα οι πολίτες να παραμείνουν απροστάτευτοι στο έλεος της φυσικής καταστροφής και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για όσα συνέβησαν.
Μέρος αυτής της κατάρρευσης υπήρξε δυστυχώς και η Περιφέρεια Αττικής, της οποίας  η επικεφαλής, τις κρίσιμες ώρες επέλεξε να είναι απούσα και να εμφανιστεί μόνο ενώπιον του μονοκάμερου της ΕΡΤ, το ίδιο βράδυ στη σύσκεψη με τον άρτι αφιχθέντα από το εξωτερικό Πρωθυπουργό.
Ερωτάται η κα Δούρου :
Γνώριζε, ναι ή όχι την ώρα που εξελισσόταν η σύσκεψη ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι και εκατοντάδες πολίτες εγκλωβισμένοι στις παραλίες και απλά υποκρινόταν ότι δεν τρέχει τίποτα;
Αναρωτιόμαστε, ποιος αιρετός Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης θα συμμετείχε σε μια τέτοια στημένη για επικοινωνιακές ανάγκες σύσκεψη, ενώ η κρίση ήταν σε εξέλιξη και εκατοντάδες πολίτες περίμεναν εγκλωβισμένοι στις παραλίες μια οδό διαφυγής;
Η ενσυνείδητη συμμετοχή της σε αυτή τη fake παράσταση αποτελεί ακόμη μία απόδειξη του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν υποψήφιοι του κομματικού σωλήνα, που δεν μπορούν σε τέτοιες κρίσιμες ώρες να διακρίνουν εάν θα πρέπει να σταθούν στο πλευρό των πολιτών ή του κόμματος.
Η κα Δούρου έκανε την επιλογή της, μένει να την κάνουν και οι πολίτες

Share.

Comments are closed.