WSJ: Όσο θα καθυστερεί η δίκη της Χρυσής Αυγής, τόσο θα ευημερεί αυτό το φασιστικό μόρφωμα

0

H αμερικάνικη εφημερίδα Wall Street Journal με εκτενές ρεπορτάζ της αναφέρεται στην καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής, το οποίο είναι κόλαφος και για τη χώρα μας αλλά και για το σύστημα απονομής δικαιοσύνης.
«Η αργή δικαιοσύνη στην Ελλάδα αφήνει το φασιστικό κόμμα να ευημερεί», είναι ο τίτλος του συγκεκριμένου άρθρου, που τονίζει ότι οι καθυστερήσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής αναδεικνύουν το δυσλειτουργικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας. Παράλληλα σημειώνει ότι όσο αργεί αυτή η υπόθεση, παρατηρείται αύξηση των βίαιων επιθέσεων από μέλη της Χρυσής Αυγής.
Ακόμη, τονίζει ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα δεν ακυρώνει μόνο τι προσπάθειες για την πάταξη διαβόητων βίαιων εξτρεμιστών, αλλά είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια της χώρας προκειμένου να καθαρίσει το χρόνιο πρόβλημα της διαφθοράς και να προσελκύσει διεθνείς επενδύσεις.
«Η Χρυσή Αυγή είναι ένα από τα πιο ακραία πολιτικά κινήματα που βγήκαν δυναμωμένα από τη δεκαετή κρίση στην Ευρώπη», σημειώνει το δημοσίευμα, που περιγράφει πώς μπήκε στη Βουλή το 2012, ενώ τονίζει ότι στις δημοσκοπήσεις διατηρεί περίπου ένα 8% και επισημαίνει ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις στις επικείμενες ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι τρίτο κόμμα.
Οι ελληνικές αρχές προέβησαν σε ελάχιστες κινήσεις εναντίον της Χρυσής Αυγής μέχρι το 2013, όταν ένα μέλος της μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον Παύλο Φύσσα, παρατηρεί η Wall Street Journal, που στη συνέχεια κάνει αναφορά στον φάκελο της υπόθεσης και το γεγονός ότι απαγγέλθηκαν 68 κατηγορίες σε μέλη της Χρυσής Αυγής. «Η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι η μεγαλύτερη για μία φασιστική εγκληματική οργάνωση από τη δίκη της Νυρεμβέργης. Η καταδίκη τους θα στείλει σε όλη την Ευρώπη το πρώτο σήμα απομόνωσης των φασιστικών δυνάμεων», δηλώνει ο εισαγγελέας της υπόθεσης, Θανάσης Καμπαγιάννης. Όμως, παραδέχεται ότι απομένει περίπου ένας χρόνος ακόμη για την ετυμηγορία, αν όλα πάνε καλά.
«Η δίκη υποτίθεται θα κρατούσε 18 μήνες. Αντί για αυτό προχωρά με ρυθμούς σαλιγκαριού», σχολιάζει η Wall Street Journal, σημειώνοντας ότι αρχικά δεν μπορούσε να βρεθεί η κατάλληλη αίθουσα, στη συνέχεια έγινε η απεργία των δικηγόρων, ενώ συνεδρίες έχουν ακυρωθεί μέχρι και επειδή δεν υπήρχε θέρμανση. Προσθέτει ακόμη ότι και οι δικηγόροι της Χρυσής Αυγής καθυστερούν τη διαδικασία προσκομίζοντας χιλιάδες άσχετα έγγραφα. «Από τον Οκτώβριο έχει γίνει πραγματική προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα τεχνικά ζητήματα. Τώρα υπάρχει κατάλληλη αίθουσα για τη δίκη, οι δικαστές εργάζονται αποκλειστικά σε αυτή την υπόθεση και τώρα έχουμε τον μέγιστο αριθμό ακροάσεων που είναι δυνατόν κάθε μήνα», απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου.
Όμως, όσο η δίκη καθυστερεί, οι μαυροντυμένοι Χρυσαυγίτες επιστρέφουν στη βία των δρόμων, ενάντια σε αλλοδαπούς και πολιτικούς αντιπάλους, επισημαίνει το δημοσίευμα. «Οι ομάδες επιθέσεων επέστρεψαν εν μέρει εξαιτίας της βεβαιότητας ότι στο τέλος δεν θα καταδικαστούν», δηλώνει ο Javied Aslam, πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα. Δεκάδες Πακιστανοί, σημειώνει, έχουν αναφέρει ότι έχουν πέσει θύμα ρατσιστικών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες, πολλές από αυτές από Χρυσαυγίτες.
Μεταξύ άλλων, η αστυνομία ερευνά δύο επιθέσεις στις αρχές Μαρτίου σε κέντρα υποδοχής προσφύγων, στις οποίες δύο παιδιά κατέληξαν στο νοσοκομείο. Η αστυνομία έχει ταυτοποιήσει κάποιους από τους εμπλεκόμενους στις επιθέσεις ως μέλη της Χρυσής Αυγής που έχουν μετάσχει σε ρατσιστικές επιθέσεις στο παρελθόν, αναφέρει η Wall Street Journal. Ακόμη, η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι 12 Χρυσαυγίτες συνελήφθησαν για ρίψη μολότοφ στη σχολική παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Ένας από αυτούς, είναι γνωστό μέλος της Χρυσής Αυγής, που είχε συλληφθεί μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα για επίθεση σε Πακιστανό.

  • Διαβάστε το άρθρο της δημοσιογράφου Nektaria Stamouli της αμερικάνικης εφημερίδαςWallStreet Journal  με τίτλο «Greece’s Slow Justice Lets Fascist Party Prosper» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.