Μεγάλη πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων – Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το απόγευμα στην Παναγία των Παρισίων (Notre Dame), με αποτέλεσμα να αρπάξει φωτιά η στέγη και να καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ κατέρρευσε και το ένα από τα δύο κωδωνοστάσια.
Η περιοχή εκκενώθηκε για τις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής, με τις πρώτες εκτιμήσεις η φωτιά μπορεί να προκλήθηκε από τις εργασίες που γίνονται στην Παναγία των Παρισίων. Πάντως, η αστυνομία θεωρεί πως πρόκειται για ατύχημα.
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος του Παρισιού, πρόκειται για μία τεραστίων διαστάσεων καταστροφή, ζητώντας από τους πολίτες και τους τουρίστες, να διευκολύνουν το έργο της πυροσβεστικής, μεγάλη δύναμη της οποίας έχει σπεύσει στο σημείο για την κατάσβεση.
Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχουν θύματα από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Παναγία των Παρισίων, ενώ έχει αποκλειστεί περιμετρικά σε μεγάλη ακτίνα η περιοχή γύρω από τον καθεδρικό ναό, στο κέντρο του Παρισιού.
Όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, τα έργα ανακατασκευής του Ναού είχαν κοστολογηθεί με το ποσό των έξι εκατ. ευρώ και είχαν ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2018.

Ο γοτθικός καθεδρικός του 12ου αιώνα έχει χαρακτηριστεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco και προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο (13 εκατομμύρια περίπου). Φημίζεται για τα πολλά πέτρινα, ανάγλυφα γκαργκόιλ, τα εντυπωσιακά παράθυρα βιτρό και τις επίστεγες αντηρίδες που συγκρατούν τους τοίχους τους.
Το ιστορικό του ναού
Η κατασκευή της Παναγίας των Παρισίων άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας. Περίπου στα μέσα του 13ου αιώνα ολοκληρώθηκε η κατασκευή. Θαυμασμό για την αρχιτεκτονική του ναού προκαλούν η υπέροχη πύλη με τον τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα βιτρό παράθυρα.
Η είσοδος στον καθεδρικό γίνεται από τρεις πύλες που είναι στολισμένες με περίτεχνα γλυπτά. Επίσης σε μεσαιωνικές τοιχογραφίες αναπαρίσταται ο βίος της Παρθένου, η Δευτέρα Παρουσία και η ζωή της Αγίας Άννας. Πάνω από τις πύλες βρίσκεται η στοά των βασιλέων της Ιουδαίας και του Ισραήλ.
Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στην Παναγία των Παρισίων στέφθηκε αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης, ενώ με έμπνευση αυτόν τον ναό έγραψε ο Βίκτορ Ουγκώ έγραψε το γνωστό μυθιστόρημα.

«Σοκαρισμένο» δηλώνει το Βατικανό
Το Βατικανό εξέφρασε «σοκ» και «θλίψη» για την πυρκαγιά που κατακαίει την Παναγία των Παρισίων, «σύμβολο του Χριστιανισμού στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο».
«Εκφράζουμε την εγγύτητά μας στους Γάλλους Καθολικούς και τον λαό του Παρισιού και προσευχόμαστε για τους πυροσβέστες και όλους όσους καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν αυτή τη δραματική κατάσταση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού.

Τσίπρας: Καταστροφή για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά
Τη βαθιά θλίψη του για την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων εκφράζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για τεράστια καταστροφή για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Εκφράζει δε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στο γαλλικό λαό.
«Η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων μας θλίβει βαθιά. Δεν αποτελεί μόνο εθνική καταστροφή για τη Γαλλία, αλλά και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Εμανουέλ Μακρόν, είμαστε στο πλευρό σας» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Οι σκέψεις μας και οι προσευχές είναι απόψε με τον γαλλικό λαό
Η Notre-Dame είναι το ιστορικό και θρησκευτικό ορόσημο του Παρισιού, της Γαλλίας και της Ευρώπης επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Οι εικόνες της Παναγίας των Παρισίων στις φλόγες είναι απολύτως αποκαρδιωτικές. Η Παναγία των Παρισίων είναι ένα ιστορικό και θρησκευτικό αξιοθέατο του Παρισιού, της Γαλλίας και της Ευρώπης. Όλες μας οι σκέψεις και οι προσευχές είναι απόψε με τον Γαλλικό λαό», έγραψε συγκεκριμένα στο λογαριασμό του στο Twitter στα αγγλικά. 

Γεννηματά: Ανείπωτη θλίψη, για ένα σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού
«Ανείπωτη θλίψη προκαλεί σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στο γαλλικό λαό, σε όλους μας, η τεράστια καταστροφή που υπέστη η Παναγία των Παρισίων» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά επισημαίνοντας πως «χάνεται ένα μνημείο μοναδικής τέχνης, αρχιτεκτονικής, γλυπτικής και ζωγραφικής, σύμβολο για τον παγκόσμιο πολιτισμό, συνδεδεμένο με εξαιρετικά σημαντικές στιγμές της γαλλικής και της ευρωπαϊκής ιστορίας».
Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι η ζημιά για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά είναι ανυπολόγιστη.
«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη αγωνία τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι γαλλικές δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν την καταστροφή. Ευχόμαστε η φωτιά να ελεγχθεί και η απώλεια για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό να είναι η μικρότερη δυνατή», σημείωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Στ. Θεοδωράκης: Όλοι στεκόμαστε δίπλα στους βουβούς από τη θλίψη Παριζιάνους
Τη συμπαράστασή του στους Παριζιάνους εκφράζει ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Η Παναγία των Παρισίων ήταν και θα παραμείνει η δική μας κυρία. Όλοι μας στεκόμαστε δίπλα στους βουβούς από τη θλίψη Παριζιάνους» γράφει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε μήνυμά του στο twitter.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Παρέμβαση Χάρη Ρώμα για σύσταση αναπτυξιακού οργανισμού

O επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως», Χάρης Ρώμας με ανακοίνωσή κάνει σημαντική παρέμβαση για…

2 ώρες ago

Τσαλαπατάνης Αριστομένης*: Κώστας Παττακός – Ο Δήμαρχος όλου του Χαλανδρίου

Ξημερώματα Παρασκευής 26 Απρίλιου 2024 έφυγε από την ζωή ένα από τα πιο σημαντικά και…

3 ώρες ago

Θλίψη στο ΠΑΣΟΚ: Πέθανε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Β2 Αθηνών

Πέθανε ο Χάρης Μπελτεγρής, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σε ηλικία μόλις 40 ετών. Ο Χάρης Μπελτεγρής…

3 ώρες ago

Δήμος Βριλησσίων: Πρώτη φορά στο θέατρο τα παιδιά των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών

Δύο τμήματα των δημοτικών μας παιδικών σταθμών, τα «Σπουργιτάκια» του Α΄ Βρεφονηπιακού Σταθμού και τα…

5 ώρες ago

Τομέας Παιδείας: Διάλογος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και Εκδοτικών Συλλόγων για το Πολλαπλό Σχολικό Βιβλίο

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με εκπροσώπους των εκδοτών βιβλίου στις 26 Απριλίου…

9 ώρες ago

Το «τελευταίο αντίο» στον πρώην δήμαρχο Χαλανδρίου Κώστα Παττακό

Το Χαλάνδρι, σε κλίμα βαθιάς θλίψης, αποχαιρέτησε τον πρώην δήμαρχο Κώστα Παττακό, ο οποίος έφυγε από…

20 ώρες ago