Άρθρο του επ. καθηγητή του ΟΠΑ Μανόλη Κρητικού στο Journal of the Operational Research Society

0

Μια δημοσίευση στο «Journal of the Operational Research Society»” έχει πάντα μια ξεχωριστή σημασία για κάθε επιστήμονα επειδή είναι από τα πιο έγκριτα περιοδικά εδώ και 70 χρόνια στην Επιχειρησιακή Έρευνα. Σε αυτό το περιοδικό δημοσιεύτηκε πρόσφατα ένα άρθρο του Μανόλη Κρητικού με τίτλο «Δυο ευρετικές μέθοδοι για την επίλυση του προβλήματος του ελάχιστα εκτεταμένου δέντρου περιορισμένης χωρητικότητας με χρονικά παράθυρα». Συν-συγγραφέας του παραπάνω άρθρου είναι ο καθηγητής Διοίκησης Παραγωγής και Επιχειρησιακών Διαδικασιών του παραπάνω πανεπιστημίου Γιώργος Ιωάννου
Υπενθυμίζουμε ότι ο Μανόλης Κρητικός είναι Επίκουρος Καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας και Πληροφοριακών Συστημάτων στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ).

Λίγα λόγια για το άρθρο
Στην εργασία αυτή μελετούν το πρόβλημα του ελάχιστου εκτεταμένου δέντρου περιορισμένης χωρητικότητας με χρονικά παράθυρα (the capacitated minimum spanning tree problem with time windows, CMSTPTW) και προτείνουν για την επίλυση του μια βελτιωμένη ευρετική (enhancement heuristic) μέθοδο σε γνωστή ευρετική μέθοδο της βιβλιογραφίας (Solomon, 1986). Η προτεινόμενη μέθοδος δοκιμάζεται στο γνωστό πρόβλημα της βιβλιογραφίας R7 και παρουσιάζει καλύτερα αποτελέσματα. Για να εξετάσουν την απόδοση της προσέγγισής μας, μετατρέπουν τα σύνολα δεδομένων δρομολόγησης οχημάτων (Vehicle Routing Problem, VRP) της βιβλιογραφίας για το πρόβλημα CMSTPTW οι λύσεις που προκύπτουν συγκρίνονται με τις λύσεις της αντίστοιχης ευρετικής του Solomon (1986) και αποδεικνύουν ότι υπέρέχουν στα αποτελέσματα. Αναπτύσσουν μια δεύτερη ευρετική η οποία βασίζεται στην προτεραιότητα τοπικού πεδίου (local domain priority) , η οποία όταν εφαρμόζεται στα ίδια σύνολα δεδομένων οδηγεί ακόμα σε καλύτερες λύσεις για την πλειοψηφία των περιπτώσεων του CMSTPTW, χωρίς να αυξάνεται υπερβολικά η  υπολογιστική προσπάθεια.

Μπείτε στο περιοδικό Journal of the Operational Research Society και δείτε το άρθρο, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.