3η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη νέων στελεχών της Δημοκρατικής Συνεργασίας Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΗΣΥ Π.Ε.) [Φωτο]

Πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο 6/4/2019, στο ξενοδοχείο NOVOTEL, η 3η  Πανελλήνια Συνδιάσκεψη νέων στελεχών της Δημοκρατικής Συνεργασίας Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΗΣΥ Π.Ε.) με τη συμμετοχή νέων κυρίως αλλά και παλαιότερων στελεχών απ’ ολόκληρη τη χώρα με κεντρικό θέμα “Για ένα δημόσιο σχολείο που μας αξίζει. Ένα σχολείο αναγκών, οραμάτων και διεκδικήσεων…”
Η ΔΗΣΥ Π.Ε πιστεύοντας πως η θέση των νέων είναι στην Πρώτη Γραμμή όλων των αγώνων, από το 2016 έχει καθιερώσει τη διοργάνωση Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης νέων στελεχών της παράταξης όπου εκεί συζητούνται  θέματα που απασχολούν την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη νέων στελεχών πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2016 με μεγάλη συμμετοχή και το συμπέρασμα της ήταν ότι με οργάνωση, σχέδιο, συλλογικότητα και αγώνες που θα εμπνέουν, μπορούμε να αλλάξουμε τις λειτουργίες και τις νοοτροπίες που έχουν εδραιωθεί μεταξύ άλλων και στο μαζικό κίνημα.
Ακολούθησε η 2η  Πανελλήνια Συνδιάσκεψη που έγινε τον Μάρτιο του 2017, με εντυπωσιακά μεγάλη συμμετοχή νέων στελεχών, όπου επιβεβαιώθηκε ότι ο δρόμος της αλλαγής του γκρίζου σκηνικού στην εκπαίδευση και την κοινωνία περνά μέσα από τη συμμετοχή διαρκώς περισσότερων νέων στελεχών κάθε ηλικίας.
Στην 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη νέων στελεχών που έγινε σήμερα συζητήθηκαν διεξοδικά καίρια ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς, όπως οι μόνιμοι διορισμοί, ολοήμερο σχολείο, τρόπος διορισμού εκπαιδευτικών, προβλήματα αναπληρωτών κλπ και παράλληλα έγινε ενημέρωση από τον Ομότιμο καθηγητή κ. Μπουζάκη για την έκδοση του βιβλίου με την ιστορία της παράταξης.
Πριν από την έναρξη των εργασιών έγινε αναφορά στην απώλεια του ιστορικού στελέχους της παράταξης Νίκου Αμανάκη και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.
Ο γραμματέας της παράταξης Σταύρος Πετράκης αναφέρθηκε στην παρουσία τόσων νέων στελεχών απ’ όλη την Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτό είναι ελπιδοφόρο δεδομένου ότι ζούμε σε μια εποχή που τα οικονομικά προβλήματα των εκπαιδευτικών είναι δεδομένα.
Ακολούθησε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Σήφης Μπουζάκης, ο οποίος ασχολήθηκε με το υπό έκδοση βιβλίου που θα περιέχει την ιστορία της παράταξης τονίζοντας ότι δυστυχώς δεν υπάρχει καταγεγραμμένη η ιστορία της ΔΟΕ σε αντίθεση με τους κύπριους συναδέλφους της ΠΟΕΔ που έχουν εκδώσει ένα εξάτομο έργο με την ιστορία τους, «Το υπό έκδοση βιβλίο», είπε ο κ. Μπουζάκης «αναφέρεται στην ιστορία της παράταξης μέσα στη ΔΟΕ σε συνδυασμό με τα πολιτικά γεγονότα της εποχής».
Ακολούθησαν ο Φίλιππος Κωνσταντινίδης, ό οποίος αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο των συνδικαλιστών εκπαιδευτικών στη γενικότερη λειτουργία της παιδείας τονίζοντας ότι «είναι ανάγκη να εκλείψει ο λαϊκισμός και να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή από τους νέους».
Η Αλεξάνδρα Σαγρή μίλησε ως συνδικαλιστικό & πολικό στέλεχος και υποψήφια βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ λέγοντας ότι είναι περήφανη που είναι δασκάλα αλλά και για την ιστορία της παράταξης. Επίσης τόνισε με νόημα ότι το νέο δεν είναι ηλικιακό, άλλα νέο σε ιδέες και απόψεις.
Το λόγο πήρε η αναπληρώτρια δασκάλα και υπ. Βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ Σοφία Πουλοπούλου η οποία τόνισε ότι όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί «Αγωνιζόμαστε για ένα ποιοτικό δημόσιο σχολείο χωρίς αποκλεισμούς και κοινωνικές ανισότητες, χτίζοντας γέφυρες για την νέα εκπαιδευτική πολιτική που χρειάζεται η εκπαίδευση».
Ο αιρετός στο ΚΫΣΠΕ Νίκος Φασφαλής αναφέρθηκε στα καθημερινά προβλήματα πουν αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και στάθηκε περισσότερο στην αναγκαιότητα να υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί Εκπαιδευτικών γιατί τα πραγματικά κενά είναι χιλιάδες.
Το λόγο πήρα στη συνέχεια ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ & νυν αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης, ο οποίος αναφέρθηκε στα ειδικότερα προβλήματα των αναπληρωτών που κάθε χρόνο μετακινούνται από τόπο σε τόπο με ό,τι σημαίνει αυτό για τους ίδιους. Επιπλέον αναφέρθηκε στα τρια διαφορετικά συστήματα διορισμών που έχουν ισχύσει μέχρι σήμερα για να καταλήξει ότι το τωρινό είναι το χειρότερο και το πιο ταξικό. «Μπορεί να καταργείται ο ΑΣΕΠ», είπε, «στη θέση του όμως μπαίνουν τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά» και προειδοποίησε «σε πέντε το πολύ χρόνια όλοι οι αναπληρωτές θα τα έχουν όλα. Τότε τι θα γίνει; Πώς θα γίνεται η επιλογή;».
Ακολούθησε πολλοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί οι οποίοι να φέρθηκαν στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λόγω της φύσης της εργασίας τους.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό του www.fourtounis.gr από τη Συνδιάσκεψη

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Δήμος Αθηναίων: Αλήθειες και ψέματα για τα δημοτικά τέλη

Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…

54 λεπτά ago

ΑΔΕΔΥ: 25η Νοέμβρη 2024 – Διεκδικούμε ένα κόσμο ασφαλή χωρίς βία – Καμία ανοχή στην έμφυλη βία

Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…

1 ώρα ago

Η «Οινιαδών Ανάπτυξις» μέσω του προγράμματος “Oiniades Trails” θέτει τις βάσεις για τον περιπατητικό τουρισμό στις Οινιάδες!

Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…

2 ώρες ago

Νίκος Ανδρουλάκης:  Με δικές μου ενέργειες από το 2017 νομοθετήθηκε το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων – Γιατί η κυβέρνηση δεν το χρησιμοποίησε μέχρι σήμερα

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…

5 ώρες ago

BBC: Μετά από μέρες κλιμάκωσης, τι θα κάνει ο Πούτιν στη συνέχεια;

H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…

8 ώρες ago

Ο Δήμαρχος  Αγίας Παρασκευής, Γιάννη Μυλωνάκη συναντήθηκε με τον Καθηγητή ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα

Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…

9 ώρες ago