Συμπολίτευση και αντιπολίτευση επιμένουν πως κέρδισαν στην Κωνσταντινούπολη

0

Το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανακοίνωσαν ότι κέρδισαν με μικρή διαφορά το δήμο της Κωνσταντινούπολης στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες.
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του CHP, δήλωσε ότι επικράτησε με 28.000 ψήφους, μιλώντας σε υποστηρικτές του και επικαλούμενος δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το κόμμα του. Λεπτά αργότερα, ο ηγέτης της τοπικής οργάνωσης του AKP στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι ο υποψήφιος της συμπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, κέρδισε με περίπου 4.000 ψήφους.
Να υπενθυμίζουμε ότι το κόμμα του Ερντογάν χάνει τους άλλους δυο μεγάλους Δήμου: την Άγκυρα και τη Σμύρνη. Επίσης, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα υφίσταται συντριβή στους δήμους του παραλιακού τόξου.
Ενδεικτικό αυτού που λέμε είναι το γεγονός ότι από τους δεκαοχτώ δήμους του παραλιακού μετώπου το  AKP κερδίζει πέντε δήμου, έναν στα δυτικά προς την Ελλάδα,  αυτό του Μπαλικεσίρ (Balikesir) και τέσσερις στο νότιο τμήμα, βόρεια της Κύπρου, ενώ το CHP κερδίζει εννέα δήμους και το φιλοκουρδικό HDP δύο, το Δήμο του Mardin και το δήμο του Hakkari, στα σύνορα με τη Συρία.

Share.

Comments are closed.