2ο Συνέδριο ΚΙΝΑΛ: Ένα συνέδριο κομματικής ενιαιοποίησης με αρκετούς  συμβολισμούς

0

Το 2ο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, που ανοίγει σήμερα τις πύλες του στο ΣΕΦ και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο με την εκλογή των 251 μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, πέρα από συνέδριο ενιαιοποίησης είναι και συνέδριο συμβολισμών. Το ίδιο και η μεγάλη εκδήλωση που ακολουθεί με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, ηγέτη του χώρου και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
Επιθυμώντας για παράδειγμα να συμβολίσει την ενότητα του χώρου, αλλά και τη συνέχεια σε σχέση με το παρελθόν, η Φώφη Γεννηματά πρόκρινε την ιδέα πρόεδρος του συνεδρίου να τεθεί ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, ένας άνθρωπος που φημίζεται για την πραότητά του και τις καλές σχέσεις του με το …όλον Κίνημα Αλλαγής.
Επόμενος ισχυρός συμβολισμός είναι η απόφαση να ξανακουστεί μετά από πολλά χρόνια ο «Ήλιος» από τα μεγάφωνα του ΣΕΦ, όχι διότι τίθεται υπό συζήτηση το αίτημα για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ακριβώς για να φανεί η συνέχεια του ΠΑΣΟΚ που δεν είναι άλλη από το Κίνημα Αλλαγής.
Σε κάθε περίπτωση, η Φώφη Γεννηματά αναμένεται από την ομιλίας της σήμερα κιόλας να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής στο σύμβολο και το όνομα του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ωστόσο αμφότερα θα υπάρχουν στα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής, που συμβολίζει κάτι ευρύτερο, κλείνοντας στην ‘αγκαλιά’ του συνιστώσες προερχόμενες από το Κέντρο, την Ανανεωτική Αριστερά, την Οικολογία κ.ο.κ.
Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι δρομολογείται να στηριχθεί η εκλογή στελεχών από όλες τις συνιστώσες και στην νέα Κεντρική Επιτροπή αύριο.
Ιδιαιτέρως συμβολική τέλος και η παρουσία του Φρανς Τίμερμανς στην εκδήλωση για τον Ανδρέα Παπανδρέου, αύριο Κυριακή, με τον υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν μάλιστα, να διαδέχεται στο βήμα την Φώφη Γεννηματά, δείχνοντας έτσι έμπρακτα ποιο κόμμα στηρίζουν στην πραγματικότητα οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στην Ελλάδα στην πορεία προς τις ευρωεκλογές.

Share.

Comments are closed.