Φώφη Γεννηματά για Αλέξη Τσίπρα στο PES: Ο λύκος δεν θα γίνει ποτέ σκυλί συντροφιάς

0

Άγρια κόντρα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά ξέσπασε στην προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά άσκησε έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με την τοποθέτηση του πρωθυπουργό για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων για να μπει ένα τέλος στην άνοδο της ακροδεξιάς, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του στηρίζεται σε ψήφους ακροδεξιών.
«Περιέγραψε ο κ. Τσίπρας τους κινδύνους από μια πιθανή συνεργασία της ακροδεξιάς με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επομένη των Ευρωεκλογών. Είναι όμως πολύ πιο επικίνδυνο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Ένα κόμμα που προέρχεται από την Αριστερά κυβέρνησε επί 3,5 χρόνια με την ακροδεξιά και σήμερα στηρίζεται». Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες και δίνει στην ακροδεξιά τη δυνατότητα να παρουσιάσει ένα άλλο πρόσωπο από αυτό που πραγματικά έχει. Μην ξεχνάμε ο λύκος δεν θα γίνει ποτέ σκυλί συντροφιάς», είπε αρχικά η κ. Γεννηματά.
Στη συνέχεια κλιμάκωσε την κριτική της στον παριστάμενο πρωθυπουργό τονίζοντας: «Γι’ αυτό, όσα λέμε στο εξωτερικό είναι καλό να τα τηρούμε και στο εσωτερικό των χωρών μας. Σε κάθε περίπτωση θα είναι σημαντικό το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς μετά τις ευρωεκλογές να συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για τη στήριξη του Φρανς Τίμμερμανς στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη μέσα από την αλλαγή της ηγεσίας της.
«Απάντηση στη διαρκή λιτότητα και τις συντηρητικές πολιτικές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος είναι η προοδευτική ατζέντα για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που παρουσιάσαμε στη Μαδρίτη. Αύξηση του κατώτερου μισθού, αύξηση της κατώτερης σύνταξης και αύξηση του επιδόματος ανεργίας από κοινοτικούς πόρους, η πρόταση που επεξεργάζεται ο Σολτς είναι μερικές μόνο από τις προοδευτικές αλλαγές που έχουμε ανάγκη», είπε η Φώφη Γεννηματά. Επεσήμανε όμως ότι στην ατζέντα ψηλά πρέπει να βρεθεί το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. «Οι επιπτώσεις στην χωροταξία, στις υποδομές, στην υγεία των πολιτών, στις καλλιέργειες και την αγροτική παραγωγή, στην οικονομία, στην πολιτική προστασία και βέβαια στις μετακινήσεις πληθυσμών θα είναι δραματικές αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα», σημείωσε.

Τσίπρας στο PES: Μαζί να αποτρέψουμε την εκλογή του ακραία νεοφιλελεύθερου Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν
Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο PES, αναφέρθηκε σε δύο θέματα που έχουν προκαλέσει πόλεμο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής.
Αρχικά ήταν η συμπαράταξη των προοδευτικών δυνάμεων την οποία αρνείται η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στην Ελλάδα. Κατά πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η Ευρώπη χρειάζεται όσο ποτέ μία ευρεία προοδευτική συμμαχία για να υπερασπιστεί τις ιδρυτικές της αξίες, της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής απέναντι στον αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό λαϊκισμό.
Ο πρωθυπουργός -που μετέχει ως παρατηρητής στους Σοσιαλιστές– εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο πολιτικής ενίσχυσης των ακροδεξιών δυνάμεων στις ευρωεκλογές του Μαΐου, και ειδικά για το ενδεχόμενο να συμμαχήσουν μετεκλογικά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα με τους ακροδεξιούς. Τάχθηκε υπέρ της ενιαίας απάντησης των προοδευτικών δυνάμεων μιλώντας για υποχρέωση και ευθύνη που έχουν να αποτρέψουν την εκλογή του Μανφρεντ Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν, καθώς η εκλογή ενός -κατά την εκτίμησή του- ακραία νεοφιλελεύθερου και ακραία δεξιού πολιτικού όπως ο Μ.Βέμπερ, θα σηματοδοτούσε με επίσημο τρόπο τη συνεργασία της Δεξιάς με την ακροδεξιά με συνέπειες για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.
Επίσης αναφέρθηκε στο δεύτερο αγκάθι που χωρίζει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Αναφερόμενος στην αντίθεση που πρέπει να διακρίνει τις προοδευτικές δυνάμεις απέναντι στον εθνικισμό εστίασε στα Δυτικά Βαλκάνια υποστηρίζοντας ότι πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά η προτεραιότητα για την ειρήνη και τη σταθερότητα μέσα από τις αποφάσεις που θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.
Κατά τον Έλληνα πρωθυπουργό, μια άρνηση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, μετά τα όσα επετεύχθησαν  με τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα ήταν απόφαση -κατά την εκτίμησή του- υπέρ των δυνάμεων της οπισθοδρόμησης και του εθνικισμού και σε βάρος της πολιτικής της προόδου, της ειρήνης και της φιλίας των λαών.

Χωριστά στην οικογενειακή φωτογραφία
Χαρακτηριστικό της κόντρα Γεννηματά – Τσίπρα είναι το γεγονός ότι στην οικογενειακή φωτογραφία της προσυνόδου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, Φώφη Γεννηματά και Αλέξης Τσίπρας στάθηκαν σε απόσταση ασφαλείας και σε αντίθετες κατευθύνσεις.

Στη συνάντηση συμμετείχαν:

 • Σεργκέι Στάνισεφ, Πρόεδρος του PES
 • Frans Timmermans, Πρώτος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Κοινός Υποψήφιος του PES
 • António Costa, Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας
 • Viorica Dăncilă, Πρωθυπουργός της Ρουμανίας
 • Joseph Muscat, Πρωθυπουργός της Μάλτας
 • Peter Pellegrini, πρωθυπουργός της Σλοβακίας
 • Pedro Sánchez, πρωθυπουργός της Ισπανίας
 • Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός της Ελλάδας (Παρατηρητής)
 • Federica Mogherini, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας
 • Pierre Moscovici, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων
 • Karl-Heinz Lambertz, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών
 • Maria João Rodrigues ευρωβουλευτής, πρόεδρος του FEPS
 • Jean Asselborn, LSAP, Λουξεμβούργο
 • Jeremy Corbyn, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Ηνωμένο Βασίλειο
 • Φώφη Γεννηματά, ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, Ελλάδα    
 • Elio di Rupo, ηγέτης της PS, Βέλγιο
 • Nicola Zingaretti, ηγέτης του Partito Democratico, Ιταλία
Share.

Comments are closed.