O ΣΥΡΙΖΑ χάνει σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες με βάση τις πρώτες μετρήσεις

0

Ο οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα, όχι απλώς δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, αλλά δημιουργούν και εκνευρισμό στο ΣΥΡΙΖΑ για τα πολιτικά συμπεράσματα που θα προκύψουν.
Συγκεκριμένα στην Αθήνα δείχνουν τον Κώστα Μπακογιάννη να θεωρείται ανίκητος, και να κερδίζει την κούρσα με διαφορά από τον δεύτερο. Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να δυσκολεύεται να περάσει στον δεύτερο γύρο, αφού την είσοδο στην κούρσα της δεύτερης Κυριακής διεκδικεί με μεγάλες αξιώσεις ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος (ΚΙΝΑΛ). Ο άγνωστος στους περισσότερους ψηφοφόρους Νάσος Ηλιόπουλος, έρχεται 5ος στις μετρήσεις και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να ανατρέψει τα προγνωστικά.
Στη Θεσσαλονίκη, η μάχη φαίνεται να δίνεται ανάμεσα στον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ Νίκο Ταχιάο και τον αντάρτη υποψήφιο, πρώην υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή, Γιώργο Ορφανό.
Εδώ η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, παρά τη στήριξη του κομματικού μηχανισμού, δεν φαίνεται να περνά στην δεύτερη Κυριακή, αφού οι δημοσκοπήσεις την φέρνουν να βρίσκεται στην 5η θέση, πίσω και από τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ Σπύρο Βούγια.
Στον Πειραιά επίσημες μετρήσεις δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά η νίκη του ανεξάρτητου υποψηφίου Γιάννη Μώραλη θεωρείται δεδομένη μιας και πολλά γαλάζια στελέχη στηρίζουν τον Γ. Μώραλη κόντρα στην επίσημη επιλογή της Νέας Δημοκρατίας που στηρίζει την υποψηφιότητα του γιατρού Νίκου Βλαχάκου, αδελφού του ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκου.
Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στο λιμάνι του Πειραιά, ο αρχιτέκτονας και καθηγητή στο ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας, εκτιμάται ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει παρά μόνο τον πολύ στενό πυρήνα των οπαδών της παραδοσιακής αριστεράς.
Αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής οι πρώτες μετρήσεις δίνουν άνετη νίκη του γαλάζιου υποψηφίου Γιώργου Πατούλη, με τη Ρενα Δούρου να προσπαθει να τον ακολουθήσει. Θεωρείται πάντως πιθανό η κυρία Δούρου να περάσει στον δεύτερο γύρο, αν και ο Γιάννης Σγουρός του ΚΙΝΑΛ, την πλησιάζει δείχνοντας ότι μπορεί να την φτάσει.
Με δεδομένα όλα αυτά εκείνο που θεωρείται βέβαιο είναι να ριχθεί στην μάχη των δημοτικών- περιφερειακών εκλογών, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, που είναι και το μόνο καλό χαρτί που διαθέτει το κυβερνών κόμμα.
Ήδη ξεκίνησε τις εμφανίσεις και τις εκδηλώσεις, αλλά θα έχει να αντιμετωπίσει εκτός από την κυβερνητική φθορά και την απογοήτευση των ψηφοφόρων από τις επιδόσεις της οικονομίας, και την καταστροφική για τη δημοφιλία της κυβέρνησης Συμφωνία των Πρεσπών.
Σε εκείνο που ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μετριάσει τις εντυπώσεις μιας οδυνηρούς ήττας, είναι η απλή αναλογική και η χαλαρή ψήφος. Η χαλαρή ψήφος στις ευρωεκλογές, ελπίζουν στο Μαξίμου, ότι θα ενισχύσει ενδεχομένως τα μικρότερα κόμματα, όπως την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου για παράδειγμα και θα στερήσει την Νέα Δημοκρατία από ένα ποσοστό μαμούθ, που θα μπορούσε να το παρουσιάσει ως μια δραματική ανατροπή όλων των εκλογικών δεδομένων.
Πάντως το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με μια πανσπερμία μικρών, αριστερών σχηματισμών που κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές, από την Μερα25 του Γιάννη Βαρουφάκη έως την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και την ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Στις δημοτικές- περιφερειακές εκλογές το κρυφό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απλή αναλογική και οι συμμαχίες με υποψήφιους της κεντροαριστεράς. Η απλή αναλογική επιτρέπει στους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνους δηλαδή που θα βρεθούν στον δεύτερο γύρο, να ελπίζουν στην προσέλκυση της αντιδεξιάς ψήφου, και σε ένα αξιοπρεπές αν μη τι άλλο τελικό αποτέλεσμα.

Share.

Comments are closed.