Οι φίλοι του τιμούν τον κοινωνικό αγωνιστή Σπύρο Παπασπύρο

0

Όλοι οι φίλοι του βρεθήκαμε εκεί. Στο αγαπημένο στέκι του, στην «Παλιά Αγορά» της Φιλοθέης. Για να τιμήσουμε τον Σπύρο Παπασπύρο. Τον κοινωνικό αγωνιστή. Τον σοβαρό διανοητή. Τον ευαίσθητο άνθρωπο. Τον αγαπημένο φίλο, που χάσαμε πριν περίπου ένα μήνα.
Και τον τιμήσαμε έτσι όπως και εκείνος θα ήθελε. Σεμνά και ουσιαστικά. Χωρίς λόγους και φανφάρες. Παρακολουθώντας ένα video με εικόνες από την ζωή, την δράση, τους αγώνες και την προσφορά του Σπύρου, στον συνδικαλισμό, στην διανόηση, στην πολιτική, στην κοινωνία. Νιώθοντας τον ανάμεσα μας καθώς συζητούσαμε για εκείνον και για αυτά που τον απασχολούσαν, τον προβλημάτιζαν και τα παλεύαμε μαζί. Χαρίζοντας του ένα χειροκρότημα τιμής, αγάπης, απόφασης και υπόσχεσης, να συνεχίσουμε να παλεύουμε στα χνάρια που μαζί του χαράξαμε. Στον όμιλο κοινωνικού και πολιτικού προβληματισμού ΑΚΤΙΔΑ, που εκείνος ίδρυσε και συντόνιζε μέχρι το τέλος της ζωής του. Στον συνδικαλισμό, στην διανόηση, στην πολιτική, στην κοινωνία.
Στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν τα μέλη της ΑΚΤΙΔΑΣ, βρέθηκαν συνδικαλιστές από την ΑΔΕΔΥ, πολιτικοί του σύντροφοι, επιστημονικοί συνομιλητές του και πολλοί κοινωνικοί φίλοι του. Κατάμεστη η “Παλιά Αγορά”. Με ένα τραπέζι μόνο “κενό” αλλά γεμάτο από την αύρα του. Αυτό που του αφιερώσαμε, με την πλακέτα του ονόματος του,  για να μας τον θυμίζει για πάντα.
Ο Σπύρος Παπασπύρος γεννήθηκε στο Στένωμα Ευρυτανίας την Σεπτέμβρη του 1961, ημερομηνία συμβολικά για την ιδεολογική του αναφορά και την πολιτική του πορεία. Στα μόλις 58 χρόνια της ζωής του χώρεσε πολλά. Νεανικές ανησυχίες στα φοιτητικά του χρόνια. Σπουδές Κοινωνιολογίας και Δημόσιου Management στο MidlEssex University της Αγγλίας. Εργασιακή προσφορά στον χώρο της υγείας. Οικογενειακή θαλπωρή με την σύντροφο και τα δύο παιδιά τους. Συνδικαλιστική δράση, επί πολλά χρόνια πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ, την οποία εκπροσωπούσε και στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ε.Ε. Κυρίως όμως πολλούς και έντονους αγώνες, για τα δικαιώματα των δημόσιων υπαλλήλων και όλων των εργαζομένων.
Διακρινόταν για την βαθιά αναλυτική και συνθετική του ικανότητα. Ήταν σοβαρός διανοητής και ευαίσθητος άνθρωπος. Στα πέτρινα χρόνια των μνημονιακών πολιτικών αντιμετώπισε τα προβλήματα με ευθύνη και ειλικρίνεια. Και ήταν από τους λίγους που προέβλεψαν με ακρίβεια τις οικονομικές, εργασιακές, πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις.
Ο Σπύρος είχε μόνο φίλους. Και ενέπνεε σεβασμό και αποδοχή παντού. Δημοκρατικός και ενωτικός ήταν υπέρμαχος της συλλογικής δράσης και του άρεσε να συγκροτεί ανθρώπινα δίκτυα. Με τελευταίο το think tank ΑΚΤΙΔΑ, που έφτιαξε πριν 6-7 χρόνια, ενώ εκδηλωνόταν και η αυτοάνοση ασθένεια που τελικά τον πήρε πρόωρα από την ζωή.
Τα μέλη της ΑΚΤΙΔΑΣ θα συνεχίσουν την δράση του ομίλου, στην μελέτη κοινωνικών προβλημάτων, στην παραγωγή ιδεών και προτάσεων , στην πολιτική, την οικονομία, την επιστημονική σκέψη και την κοινωνία. Με συμμετοχή και νέων μελών που θέλουν να προσφέρουν. Με την αύρα του Σπύρου Παπασπύρου παρούσα, η ΑΚΤΙΔΑ  ετοιμάζει σημαντική εκδήλωση, εντός του Απριλίου, για την οποία θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση, από την ομώνυμη σελίδα του ομίλου στο facebook, άλλα και από εμάς.

  • Δείτε τα 162 άρθρα του Σπύρου Παπασπύρου, που μας έκανε την τιμή να στείλει στην ιστοσελίδα μας, πατώντας ΕΔΩ

Δείτε φωτογραφικό υλικό του www.fourtounis.gr από την εκδήλωση

Share.

Comments are closed.