Μπάχαλο με το συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα – Η απάντηση της αστυνομίας για τη στάση της

0

To 37o Συνέδριο της ΓΣΕΕ που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει χθες στην Καλαμάτα, στο συνεδριακό κέντρο του «Ελίτ», δεν ξεκίνησε ποτέ και είναι αμφίβολη η διεξαγωγή του. Το πιο πιθανό είναι να μην πραγματοποιηθεί.
Επεισόδια με προπηλακισμούς σαν τα προχθεσινοβραδινά στο Μέγαρο Χορού δεν υπήρξαν, όμως σημειώθηκαν εντάσεις στην είσοδο του συνεδριακού κέντρου και δεν βρέθηκε πεδίο συνεννόησης μεταξύ της διοίκησης της ΓΣΕΕ και του ΠΑΜΕ.
Το ΠΑΜΕ επέμεινε στον αποκλεισμό 53 αντιπροσώπων που θεωρεί πως είναι νόθοι και εκπρόσωποι εργοδοτών. Παρά το διάλογο για λύση και την είσοδο τελικά στην αίθουσα του συνεδρίου χθες στις 7.15 το βράδυ, εργασίες συνεδρίου δεν έγιναν. Μέλη του ΠΑΜΕ είχαν καταλάβει τις θέσεις του συνεδρίου και φωνάζοντας συνθήματα δεν επέτρεψαν την έναρξη του των εργασιών.
Σε δηλώσεις των δύο πλευρών υπήρξαν αλληλοκατηγορίες με επίρριψη ευθυνών από τον έναν στους άλλους, από το ΠΑΜΕ στις άλλες παρατάξεις και από αυτές στο ΠΑΜΕ.
Ειδικότερα:
Η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμάκου και στέλεχος του ΠΑΜΕ, είπε ότι «την αποκλειστική ευθύνη έχουν όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις, γιατί προσπαθούν να κάνουν ένα συνέδριο που θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι οι οποίοι θα έχουν εκλεγεί μέσα από νόθες και αλλοιωμένες διαδικασίες». Ανέφερε πως «κάνουμε προσπάθεια για ένα συνέδριο που θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι εκλεγμένοι μέσα από πραγματικές συλλογικές διαδικασίες των εργαζομένων» κι έκανε λόγο για κάρτες που κυκλοφορούν σαν φέιγ-βολάν, και για διπλές και τριπλές κάρτες.
Παρατήρησε ότι «ως ΔΑΣ θέλουμε να γίνει το συνέδριο, στο οποίο όμως θα συμμετέχουν με τις διαδικασίες που προβλέπονται οι αντιπρόσωποι που είναι εκλεγμένοι με σωστές διαδικασίες μέσα από τα σωματεία» και πρότεινε «να ξεκινήσει το συνέδριο και να αποφανθεί όπως προβλέπεται για τη νομιμοποίηση των υπόλοιπων αντιπροσώπων». Ολοκληρώνοντας, το στέλεχος του ΠΑΜΕ δήλωσε ότι «δε θα επιτρέψουμε συνέδριο που θα επικρατεί η νοθεία που θα ψηφίζουν εργοδότες ως εκπρόσωποι εργαζομένων, που θα υπάρχουν διαδικασίες που θα αλλοιώνουν και θα αλλοτριώνουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα».
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Θάνος Βασιλόπουλος είπε ότι «τα συνδικάτα ζουν μια τεράστια επίθεση που στοχεύει στη διάλυσή τους» και παρατήρησε πως «το ΠΑΜΕ προσπαθεί να διαλύσει το συνέδριο, να μη γίνει. Αυτό είναι απαράδεκτο. Όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα, αλλά είναι προσθετικό στην όλη επίθεση που δέχονται τα συνδικάτα, που θέλει τη διάλυσή τους». Για το χαμό και την κατάληψη του Μεγάρου Χορού από το ΠΑΜΕ και την απουσία αστυνομικής δύναμης, ανέφερε πως «είπαμε ότι θα πρέπει να προστατευτεί το συνέδριο» και σημείωσε: «Μπήκαν τραμπούκικα και διέλυσαν το συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Και αυτό γιατί η παράταξη του ΠΑΜΕ στα 10 χρόνια της κρίσης χάνει έδαφος και η τακτική της αποτυχαίνει. Θα μπορούσε απέξω να υπάρξει αστυνόμευση. Όταν δηλώνει ο άλλος ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει το συνέδριο, ή θα πρέπει να πάρουμε τα λοστάρια και τα ρόπαλα και να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας ή να υπάρχει νομιμότητα».
Ο κ. Βασιλόπουλος παραδέχτηκε ότι «και το συνδικαλιστικό κίνημα είχε τα δικά του προβλήματα με την κρίση», όμως ανέφερε πως «με την τακτική του ΠΑΜΕ βγαίνει μια αποκρουστική εικόνα των συνδικάτων».
Για τη συμμετοχή νόθων αντιπροσώπων, είπε ότι «αυτά είναι αστεία. Οι αντιπρόσωποι ψηφίζουν με όνομα κι επώνυμο, είναι υπαρκτοί, με μια διαφορετική άποψη. Οι νοθείες είναι αλλού».
Η Αστυνομία για την κατάληψη του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας
«Η εισβολή και η κατάληψη του Μεγάρου Χορού από το ΠΑΜΕ στην έναρξη του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ το βράδυ της Τετάρτης στην Καλαμάτα είναι κάτι που… συνηθίζεται ως περιστατικό και συμβαίνει κι αλλού. Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ άσκησαν το συνταγματικό δικαίωμά τους να διαμαρτυρηθούν»

Αυτό απάντησε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου, όταν ερωτήθηκε μέσω του γραφείου Τύπου της από την καλαματιανή εφημερίδα «Ελευθερία» αν θα υπάρξει ανακοίνωση για τα επεισόδια και ποια είναι η θέση της Αστυνομίας.
Από την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση είπαν επίσης ότι «η Αστυνομία δεν έχει ευθύνη για τη συνάθροιση σε ιδιωτικό χώρο (σ.σ. ως ιδιωτικό χώρο αναφέρονται στο Μέγαρο Χορού) ενός συνδικαλιστικού φορέα». Επεσήμαναν μάλιστα ότι «ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Σ. Τσώνης σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου πριν το συνέδριο ανέφερε ότι υπεύθυνη για την περιφρούρηση του χώρου είναι η ΓΣΕΕ
Επιπρόσθετα ανέφεραν ότι «δεν ζήτησαν και οι ίδιοι κάτι παραπάνω από την Αστυνομία, η οποία πήρε τα αναγκαία και ενδεδειγμένα μέτρα». Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τη θέση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, «η ευθύνη τους περιορίζεται στον δημόσιο χώρο, και κατά τη διάρκεια της πορείας από το Εργατικό Κέντρο προς το Μέγαρο Χορού δεν έγινε το παραμικρό

Share.

Comments are closed.