Categories: Πολιτική

Ο Τσακαλώτος παραδέχεται για πρώτη φορά: Ηττηθήκαμε & συμβιβαστήκαμε το 2015

Δύο σφάλματα στρατηγικής της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναγνώρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας ενώπιον φοιτητών στο Παρίσι και είναι ίσως η πρώτη φορά που πρωτοκλασάτο στέλεχος της κυβέρνησης χρησιμοποιεί τη λέξη «ήττα» για να περιγράψει το τι έγινε σε εκείνο το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ναι, τότε που γινόταν η «περήφανη διαπραγμάτευση» μέσω της «δημιουργικής ασάφειας» και τότε που φορτώθηκαν στην πλάτη μας 40 δις ή κατ’ άλλους 80 δις
«Πιστεύαμε ότι η Γερμανία θα ήταν δεκτική στην ελάφρυνση του Χρέους» παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών – πόσο αφελείς ήσαστε λέμε εμείς – εξηγώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν και μετά από τις εκλογές του 2015 πίστευε ότι η Γερμανία λόγω του «κουρέματος» Χρέους που πήρε μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα άναβε το πράσινο φως και στο αίτημα της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
«Νικηθήκαμε», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι η τότε κυβέρνηση συμβιβάστηκε με την υπόσχεση ότι θα λάβει συμφωνία για το Χρέος στο τέλος του νέου προγράμματος.
«Ήμαστε πιο αδύναμοι απ’ ό,τι πιστεύαμε» απάντησε σε ερώτηση για τα σφάλματα στρατηγικής και παραδέχθηκε ότι ενώ η τότε κυβέρνηση πίστευε ότι ασκούσε πίεση στους Ευρωπαίους απειλώντας με αποχώρηση από το Ευρώ, στην πραγματικότητα εξυπηρετούσε το σχέδιο του Β. Σόιμπλε, που έσπευσε να χαρακτηρίσει λάθος, αφού τελικά θα προκαλούσε ντόμινο επιπτώσεων στην Πορτογαλία, στην Ιταλία κ.λ.π.
Για το δεύτερο λάθος στρατηγικής ο Ε. Τσακαλώτος ανέφερε την υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της τότε κυβέρνησης στο να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή. Με φόντο τις απίστευτες προβλέψεις τότε στελεχών για… πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ από την παραοικονομία, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση υπερέβαλε στο πόσο εύκολα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Όταν ρωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος και για το περιβόητο δημοψήφισμα του 2015 και συγκεκριμένα το πώς το «Όχι» έγινε «Ναι». «Άξιζε; Ναι. Πήγε καλύτερα απ’ ό,τι πίστευα» απάντησε, για να αναπτύξει στη συνέχεια ένα σκεπτικό, όπου παραλληλίζοντας την ήττα της Σοβιετικής Ένωσης και πώς τελικά επηρέασε αυτή όλα τα αριστερά κόμματα, εκτίμησε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ηττηθεί το 2015 (εννοώντας προφανώς αν έπεφτε από την κυβέρνηση), θα ήταν ήττα για όλη την ευρωπαϊκή Αριστερά (ενώ τώρα με το παράδειγμά του διέσωσε την ευρωπαϊκή αριστερά).
Τέλος ο κ. Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε της επιλογής του να μοιραστεί το υπερπλεόνασμα σε μειώσεις φόρων και επιδόματα, καθώς, όπως σημείωσε, αν γίνονταν μόνο μειώσεις φόρων, το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό, αφού θα αυξάνονταν οι ανισότητες. Για το υψηλό Χρέος, παρατήρησε ότι αν η Ελλάδα παραμείνει σοβαρή τα επόμενα χρόνια, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυξάνοντας τον παρανομαστή.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Μανώλης Χριστοδουλάκης*: Έχουμε μπροστά μας μια συλλογική, εξωστρεφή, δημοκρατική διαδικασία – Η παράταξη χρειάζεται την αυτοπεποίθηση της νίκης [Βίντεο]

«Έχουμε μπροστά μας μια πολύ όμορφη, συλλογική, εξωστρεφή και δημοκρατική διαδικασία και όχι μια εσωκομματική…

3 ώρες ago

Ένωση Αρκάδων Χαλανδρίου: Μουσικο-χορευτική παράσταση – «Χρυσοπράσινο φύλλο δεν σε ξεχνώ»

Η Ένωση Αρκάδων Χαλανδρίου και ο Δήμος Χαλανδρίου, με τη στήριξη του συλλόγου Ελληνοκυπρίων Βορείων…

6 ώρες ago

ΠΑΣΟΚ: Οι έξι (μέχρι στιγμής) υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος και οι πολιτικές τους διαφορές

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι έξι , μέχρι αυτή τη στιγμή, υποψήφιοι για την ηγεσία…

7 ώρες ago

«Αλλάζουμε την Αγία Παρασκευή»: Τελικά η άγνοια είναι πιο επικίνδυνη ακόμα και από την αδράνεια

Η παράταξης «Αλλάζουμε την Αγία Παρασκευή», που έχει την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου Αγίας…

7 ώρες ago

Τέλος το χάρτινο μπλοκάκι κλήσεων των τροχονόμων – Γίνονται ηλεκτρονικές και θα έρχονται μέσω gov.gr [Βίντεο]

Τίτλοι τέλους από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το παραδοσιακό μπλοκάκι των τροχονόμων, αφού…

9 ώρες ago