Συγκλονιστικοί διάλογοι αξιωματικών την τραγωδία στο Μάτι: Δεν ξέρω ποιος διαχειρίζεται τα εναέρια μέσα

0

Από το πολυσέλιδο εισαγγελικό πόρισμα – βάσει του οποίου ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος σε 20 πρόσωπα για τη φονική πυρκαγιά- έρχονται στο φως συνεχώς νέα στοιχεία που αποκαλύπτουν το μέγεθος της ασυνεννοησίας και της διάλυσης του κρατικού μηχανισμού το περασμένο καλοκαίρι.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα lawandorder.gr, σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση που είχαν οι πολίτες από τους τρεις μόλις αξιωματικούς υπηρεσίας στο «199», οι εισαγγελείς αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Είναι χαρακτηριστικό ότι καταγράφονται πολλές περιπτώσεις και σε διαφόρους χρόνους κατά, τις οποίες, καλούσαν πολίτες για να ειδοποιήσουν για την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης, ήτοι να ενημερώσουν, ότι έβλεπαν φωτιά ή καπνό στην περιοχή, ή για να ενημερωθούν για τον καπνό, που έβλεπαν ακόμη και από περιοχές της Αττικής πολύ μακριά από την περιοχή της πυρκαγιάς, οι χειριστές – τηλεφωνητές του «199», βρίσκονταν σε πλήρη άγνοια και σύγχυση σχετικά με την πυρκαγιά, καθώς θεωρούσαν, ότι ο εξερχόμενος καπνός από την ευρύτερη περιοχή στο Νταού προέρχονταν από την πυρκαγιά της Κινέττας, ήτοι ότι λόγω των ισχυρών ανέμων μεταφέρονταν καπνός χωρίς να υπάρχει φωτιά και ανάλογα ενημέρωναν τους πολίτες. Επίσης σε άλλες περιπτώσεις, ενώ οι πολίτες ζητούσαν να μάθουν αν υπήρχε φωτιά και έτσι να λάβουν κάποια μέτρα προφύλαξης, οι χειριστές τους απαντούσαν, ότι μόνο αν έβλεπαν φωτιά θα έπρεπε να ανησυχούν».

Πλήρη άγνοια για τα εναέρια μέσα
Όπως δε σημειώνουν οι εισαγγελείς «για τους αρμόδιους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος υπήρχε εσφαλμένη αντίληψη και εικόνα ακόμη και για την περιοχή απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά».   

Μάλιστα σε άλλο σημείο του πορίσματός τους οι εισαγγελείς περιγράφουν διάλογο ανάμεσα σε αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με την κωδική ονομασία «Ερμής Αθηνών» και αξιωματικό της υπηρεσίας «199». Από το διάλογο των δυο αξιωματικών προκύπτει πως δεν γνώριζαν καν ούτε ποιος διαχειρίζονταν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης:
Ερμής Αθηνών προς αξιωματικό υπηρεσίας του 199: «Ρε καταλαβαίνεις τι σου λέμε τόση ώρα; Σας καλώ τόσο ώρα να ρίξουν τα εναέρια γιατί δεν μπορεί να πιάσει…Βόρεια βορειοδυτικά έχει θα πιάσει κορυφογραμμή και θα βγει πίσω, δεν το καταλαβαίνεται αυτό το πράγμα; Γυρνάω εγώ στο 15 δεν μου απαντάει κανένας, γυρνάμε εσάς, και δεν μου απαντάει ούτε από εσάς κανένας».
Αξιωματικός υπηρεσίας 199: Δεν έχετε ασύρματο να μιλήσετε με τα εναέρια;
«Ερμής Αθηνών»: Όχι, όχι και δεν τα χειρίζομαι εγώ τα εναέρια.
Αξιωματικός υπηρεσίας 199: Ποιος τα διαχειρίζεται;
«Ερμής Αθηνών»: Δεν ξέρω ποιος τα διαχειρίζεται, καλούσα τον, ποιος τα διαχειρίζεται εγώ μιλάω με το κέντρο και δεν απαντάτε.
Γιατί απέτυχαν στην κατάσβεση
Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα «η ως άνω εσφαλμένη αντίληψη που είχαν οι χειριστές – τηλεφωνητές του «199» και τα λοιπά όργανα του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) είναι προφανές, ότι είχε επιπτώσεις στην κινητοποίηση των αναγκαίων πυροσβεστικών δυνάμεων και ήτοι ένας από τους κυριότερους λόγους στους οποίους οφείλονταν η καθυστερημένη επέμβαση των δυνάμεων και η αποτυχία κατάσβεσης στο αρχικό στάδιο αλλά και στην εξέλιξή της…».

Όπως σημειώνουν οι εισαγγελείς «είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για επιχείρηση κατάσβεσης και διάσωσης ανθρώπων που κινδυνεύουν, όταν το κεντρικό συντονιστικό όργανο αγνοεί ποιος είναι επικεφαλής των επίγειων δυνάμεων, που είναι η πυρκαγιά, που έχει επεκταθεί, ποιος διαχειρίζεται τα εναέρια μέσα ακόμη και αν υπάρχει πυρκαγιά».

Share.

Comments are closed.