Χαλάνδρι: Έγινε την Κυριακή ο περιπετειώδης δημόσιος απολογισμός του Δήμου [Φωτο]

0

Τον απολογισμό των πεπραγμένων πραγματοποίησε η δημοτική αρχή Χαλανδρίου σήμερα Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 στις 11 το πρωί στον κινηματογράφο «Αθηνά» (Σολωμού 18, Χαλάνδρι).
Η εκδήλωσε έγινε στα πλαίσια του απολογισμού των πεπραγμένων του Δήμου, όπου κλήθηκαν οι κάτοικοι  και οι θεσμοθετημένοι σύλλογοι φορείς της πόλης (επιστημονικοί, εμπορικοί, συνδικαλιστικοί, κοινωνικοί, κ.α).
Από την εκδήλωση απουσίαζαν όλες οι άλλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα οι δημοτικοί Σύμβουλοι Καλομοίρης, Κόσυβας και Καρατζά, που παρευρέθησαν, ως απόντες κατά δήλωσή τους, κατήγγειλαν την όλη διαδικασία, ως προεκλογική φιέστα.
Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στο χώρο παρευρέθησαν και διαμαρτυρηθήκαν πολλοί κάτοικοι από την περιοχή του Πατήματος Χαλανδρίου, οι οποίοι κάτοικοι, αντιδρούσαν στη δημιουργία χώρου φόρτωσης απορριμμάτων που θέλει να εγκαταστήσει ο Δήμος στο οικόπεδο ΧΕΥ 9 στο ύψος του σταθμού Δουκίσσης Πλακεντίας, δεδομένου ότι έχει ήδη γίνει και αλλαγή χρήση του χώρου από το Υπουργείο.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο από τη Διοίκηση του Δήμου για τα πεπραγμένα θητείας από το 2014, ενώ ακολούθησαν οι παρεμβάσεις Δημάρχου, αντιδημάρχων και ορισμένων εκ των παρευρισκόμενων. O κ. Ρούσσος ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του πως «δώσαμε μία υπόσχεση, ό,τι και να συμβεί θα ξαναφτιάξουμε το Χαλάνδρι», προσθέτοντας: «Το μικρό βήμα έχει ήδη γίνει και απομένει στους πολίτες της πόλης να το συνεχίσουν». Αναφερόμενος, δε, στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, μίλησε για «μαύρο μέτωπο», το οποίο «από τη στιγμή που δεν κατάφερε να μπλοκάρει τη μείωση δημοτικών τελών, την έγκριση του προϋπολογισμού, βάζει τώρα μπροστά το θέμα των σκουπιδιών».

Γιώργος Θωμάς: Λέμε όχι στην προεκλογική φιέστα του μονόλογου του κ. Ρούσσου
Σε ανάρτησή του στο fb o Γιώργος Θωμάς αναφέρει ότι «Επειδή δεν πρόκειται για κάποια εκδήλωση με ομιλίες κλπ, αλλά για θεσμοθετημένη ειδική συνεδρίαση του σώματος και συζήτηση επι του απολογισμού των πεπραγμενων της Δημοτικής αρχής, θα έπρεπε τα μελη του Δ.Σ. αλλά και οι εκπρόσωποι των φορέων που έχετε προσκαλέσει, να έχουν λάβει τουλάχιστον 48 ώρες πριν, τις εκθέσεις πεπραγμένων» και συνεχίζει πιο κάτω «η παράταξη μας δεν μπορεί να συμμετάσχει σε αυτή την παράνομη διαδικασία»
Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Θωμά
 «κ. Δήμαρχε
Για αύριο 3 Μαρτίου 2019 έχει οριστεί η ΕΙΔΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 217 του Ν. 3463/2006, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 20 παρ. 14 του Ν. 3731/2008 με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης: «ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ».
Επειδή δεν πρόκειται για κάποια εκδήλωση με ομιλίες κλπ, αλλά για θεσμοθετημένη ειδική συνεδρίαση του σώματος και συζήτηση επι του απολογισμού των πεπραγμενων της Δημοτικής αρχής, θα έπρεπε τα μελη του Δ.Σ. αλλά και οι εκπρόσωποι των φορέων που έχετε προσκαλέσει, να έχουν λάβει τουλάχιστον 48 ώρες πριν, τις εκθέσεις πεπραγμένων, δηλαδή τα κείμενα επι των οποίων θα διεξαχθει η συζήτηση.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα Σάββατο απόγευμα δεν λάβαμε κανένα κείμενο.
Το γεγονός αυτό, υποβαθμίζει την διαδικασία, καθιστά τα μέλη του ΔΣ απλούς παρατηρητές και την διαδικασία , μια διαδικασία πασαρέλας μονολογων, χωρίς ουσιαστική συζήτηση.
Λυπάμαι αλλά η παράταξη μας δεν μπορεί να συμμετάσχει σε αυτή την παράνομη διαδικασία, μια διαδικασία η οποία δυστυχώς επισφραγίζει την εκ μέρους σας αντιδημοκρατική συμπεριφορά που είχατε αυτά τα 5 ετη της δημαρχίας σας απέναντι στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τις Δημοτικές παρατάξεις.
Γιώργος Θωμάς
Επικεφαλής δημοτικής παράταξης « Μια πόλη για να ζεις ΧΑΛΑΝΔΡΙ η πόλη μας
»

Άγγελος Νταβίας: Γιατί απέχουμε από τον απολογισμό του Δήμου
Με ανάρτησή του στο fb o Άγγελος Νταβίας εξηγεί του λόγους για τους οποίους δεν λάβει μέρος στην εκδήλωση με τον «ψευδεπίγραφο τίτλο “ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ”», όπως γράφει.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Νταβίας
«Δεν θα πάρει μέρος η παράταξή μας στο αυριανό μασκέ πάρτι με τον ψευδεπίγραφο τίτλο “ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ” όπως ενημέρωσα την διοίκηση του δήμου με το παρακάτω mail.

(Από την διαδικασία δήλωσαν ότι απέχουν – για άλλους λόγους – και οι παρατάξεις Κουράση και Θωμά.)
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ!
Καλησπέρα.
Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω την στάση μας που θα είναι να απέχουμε από την αυριανή διαδικασία.
Χωρίς προφάσεις και αιτήματα αναβολής εμείς θέλουμε να είμαστε καθαροί: Δύομιση μήνες πριν τον απολογισμό ΟΛΩΝ ΜΑΣ στους δημότες του Χαλανδρίου, αναμένοντας την κρίση τους, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να μετέχουμε σε μια διαδικασία όπου:
– Είναι προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί άρα θα αρχίσει στην καλύτερη στις 11.30
– Θα προβληθεί ένα προπαγανδιστικό βίντεο απολογισμού το οποίο έχει επιμεληθεί η δημοτική αρχή μόνη της, με έξοδα του δήμου κανένα μισάωρο.
– Θα μιλήσει ο δήμαρχος καμιά ώρα και οι πέντε αντιδήμαρχοι και η πρόεδρος του ΔΣ από κάνα μισάωρο.
Άρα η ώρα θα έχει φτάσει περίπου τρεις με τρισήμιση όταν το λόγο θα πάρει ο κ. Κουράσης.
Μόλις τελειώσει ο κος Κουράσης η πρόεδρος θα αρχίσει να υπενθυμίζει ότι επικρατεί κόπωση στο ακροατήριο και πρέπει να συντομεύουμε την διαδικασία.
Άρα – με τις καλύτερες των προβλέψεων – θα μπορούμε να πάρουμε τον λόγο κατά τις πέντε να μιλήσουμε ….στο προεδρείο (γιατί κανένας άλλος δεν θα έχει μείνει).
Επειδή αύριο είναι Απόκριες εμείς θα είμαστε σε άλλο πάρτι μασκέ.
Ο απολογισμός όλων μας θα κριθεί σε δυόμιση μήνες από τους …. αρμοδίους.
Εμείς ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ και χωρίς δικαιολογίες
»

«Χαλάνδρι ΕνΑντιΑ» – Πρωτοβουλία Πολιτών : Απολογισμός – «φιέστα» του τοπικού «πυργοδεσπότη» Ρούσσου
Με μια αιχμηρότατη ανακοίνωσή τους, οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών Χαλάνδρι Ενάντια, χαρακτηρίζουν ως «φιέστα» τον σημερινό απολογισμό του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου, τον οποίο αποκαλούν ως «τοπικό πυργοδεσπότη» και δηλώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε αυτήν.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή τους οι συγκεκριμένοι δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρουν:
«Η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που γίνεται δημόσια ενώπιον όλων των φορέων και των δημοτών θα μπορούσε να είναι μία μεγάλη ευκαιρία δημοκρατικής  συζήτησης και διαλόγου για την πόλη μας. Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, η δημοτική αρχή επιδιώκει να μετατρέψει μία ανοιχτή δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε παράσταση για έναν ρόλο με το Δημοτικό Συμβούλιο σε ρόλο θεατή και τους πολίτες σε ρόλο χειροκροτητών.
Αρχικά πρέπει να τονιστεί ότι σε συνεδρίαση απολογισμού καλούμαστε να συζητήσουμε χωρίς απολογισμό. Ακόμα και στον πιο μικρό εξωραϊστικό σύλλογο η οποιαδήποτε συνεδρίαση απολογισμού γίνεται στη βάση εισήγησης. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η πόλη καλείται να συζητήσει χωρίς την οποιαδήποτε έκθεση απολογισμού, η οποία να έχει δημοσιευθεί εκ των προτέρων και να είναι διαθέσιμη σε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, σε όλους τους φορείς του Χαλανδρίου και σε όλους τους πολίτες. Με τον τρόπο αυτό μετατρέπεται μία συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου σε φιέστα αυτοπροβολής της δημοτικής αρχής, όπου οι μόνοι που γνωρίζουν το θέμα της συνεδρίασης είναι τα μέλη της.
Επί της ουσίας, οι δημότες καλούνται να χρηματοδοτήσουν από τον δημοτικό προϋπολογισμό μια προεκλογική φιέστα του δημάρχου.
Όμως, εκτός από ζήτημα δημοκρατίας, προκύπτει και θέμα νομιμότητας. Ο κανονισμός λειτουργίας (τόσο ο ψηφισμένος του 2011, όσο και εκείνος που πρότεινε η παρούσα δημοτική αρχή στις αρχές του 2018) ορίζει ρητά ότι ο απολογισμός γνωστοποιείται 5 μέρες πριν σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις και είναι προσβάσιμος στους πολίτες. 
Τα ζητήματα αυτά τα έχουμε θέσει εδώ και δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Σχετικά με αυτά είχαμε τοποθετηθεί  ήδη από το 2017, στη διαδικασία «απολογισμού» που είχε γίνει με τον ίδιο ακριβώς αντιδημοκρατικό τρόπο. Σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης, επιδιώξαμε να επιλυθούν τα παραπάνω σε συνάντηση, την Παρασκευή 1/3/19, με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Δυστυχώς, οι προτάσεις που κάναμε, για μία στοιχειωδώς δημοκρατική διαδικασία, που θα διασφαλίζει τον διάλογο και την ισότιμη συμμετοχή κατά τη συζήτηση του απολογισμού, δεν έγιναν δεκτές, με ευθύνη του δημάρχου και της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Με αυτούς τους όρους δεν μπορεί να διεξαχθεί μια δημοκρατική διαδικασία διαλόγου για τα ζητήματα της πόλης μας. Και δυστυχώς τα ζητήματα αυτά είναι πολλά και σοβαρά: 
Το θέμα του ΣΜΑ/ΚΔΑΥ στο Πάτημα, του Καζίνο στην Κηφισίας, των κεραιών σε όλες τις γειτονιές του Χαλανδρίου, των αντιπλημμυρικών στην Κόδρου και στην Καλαμά, της προστασίας της Ρεματιάς και των κατοίκων γύρω από αυτήν, της απώλειας του 1ου ΕΠΑΛ, της καθυστέρησης του 17ου Δημοτικού στο Πάτημα, τα προβλήματα των σχολικών κτηρίων στην Τούφα, αλλά και αλλού, της ιδιωτικοποίησης των πάρκινγκ στους σταθμούς Μετρό της περιοχής και άλλα πολλά.
Αυτά είναι τα ζητήματα που θα έπρεπε να συζητιούνται σήμερα και όχι να καλείται η πόλη να παρακολουθήσει την παρουσίαση πεπραγμένων του τοπικού «πυργοδεσπότη». Δεν γίνεται ο οποιοσδήποτε να επικαλείται την αριστερά και τη δημοκρατία και παράλληλα να μην τηρεί καν την «κουτσουρεμενη» δημοκρατία του «Καλλικράτη». 
Η στάση της δημοτικής αρχής μας εξαναγκάζει να απέχουμε από αυτήν την παρωδία. 
Η πόλη δεν έχει ανάγκη από έναν ακόμη δήμαρχο παλαιάς κοπής που – ως άλλος Γκόρτσος – θα παρουσιάζει «το έργο του», χωρίς αντίλογο και ισότιμη συζήτηση. 
Έχει ανάγκη τη δημοκρατική συζήτηση επί των θεμάτων που καίνε την πόλη. Και συζήτηση χωρίς λογοδοσία και παροχή όλων των απαιτούμενων πληροφοριών αφαιρεί από την αντιπολίτευση, τους φορείς και τον κάθε πολίτη, τη δυνατότητα ελέγχου και, επομένως, καλλιεργεί και συντηρεί την αδιαφάνεια που είναι ο καλύτερος δρόμος προς την ουσιαστική κατάργηση της δημοκρατίας. Τέτοια «ανάπηρη» δημοκρατία μας έταξε ο δήμαρχος στον πρώτο πανηγυρικό λόγο μετά την εκλογή του; Τέτοια «ανάπηρη» δημοκρατία είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το Χαλάνδρι.
Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν την πόλη, προς όφελος των κατοίκων της, κόντρα σε λογικές «περιορισμένων λύσεων στα όρια του εφικτού». Δεν θεωρούμε ότι τα ζητήματα της πόλης έχουν επιλυθεί, «επειδή οι προηγούμενοι ήταν χειρότεροι». Δεν μπορεί η δημοτική αρχή να επικαλείται τον «πάτο του βαρελιού» των προηγούμενων τετραετιών για να καλύψει τις ανεπάρκειές της. 
Η δημοκρατία, η αντιπαράθεση και ο διάλογος είναι η μόνη πυξίδα για την επίλυση των προβλημάτων του Χαλανδρίου.
Και δυστυχώς ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή κάνουν ό,τι μπορούν για να μπλοκάρουν μια τέτοια συζήτηση

Δείτε φωτογραφικό υλικό του www.fourtounis.gr από την εκδήλωση

Share.

Comments are closed.