Σταύρος Θεοδωράκης: Θέλουμε να εκπροσωπήσουμε τους Έλληνες που δεν είναι Ευρωπαίοι α λα καρτ

0

«Πρέπει να πολεμήσουμε την αποχή. Όπως πρέπει να πολεμήσουμε και την άποψη ότι οι ευρωεκλογές είναι απλώς μια δημοσκόπηση για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι ευρωεκλογές δεν είναι δημοσκόπηση! Είναι η ευκαιρία των Ελλήνων να δυναμώσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία. Κόντρα στους Ακροδεξιούς. Κόντρα στους λαϊκιστές. Κόντρα στους ευκαιριακούς ευρωπαϊστές. Κόντρα στους συντηρητικούς» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στην εκδήλωση για τα πέντε χρόνια από τη δημιουργία του κινήματος – και πρόσθεσε: «Περισσότερη Ευρώπη – ισχυρότερη Ελλάδα, ισχυρότερη Ευρώπη – περισσότερη Ελλάδα».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε πως «σε τρεις μήνες έχουμε ευρωεκλογές και εκείνο το βράδυ του Μαΐου πρέπει να βρεθούν στις κάλπες 500.000 ψηφοδέλτια Ποτάμι. Αυτός είναι ο στόχος: 500.000 ψήφοι. Αυτό είναι το κάτω όριο. Πάνω όριο δεν υπάρχει» ανέφερε. Το Ποτάμι «θέλει να εκπροσωπήσει τους Έλληνες που δεν είναι α λα καρτ Ευρωπαίοι. Θέλει να εκπροσωπήσει τους Έλληνες που δεν ντρέπονται για τις ευρωπαϊκές τους επιλογές. Θέλει να εκπροσωπήσει τους Έλληνες που δεν κρύβονται από τις μεγάλες ευρωπαϊκές μάχες». 
Μάλιστα στο σημείο αυτό έδωσε την απάντησή του στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα προς τις προοδευτικές δυνάμεις λέγοντας: «Θέλω να απαντήσω στον κ. Τσίπρα που πριν λίγες ώρες είπε πάλι ότι ‘καλούμε τους προοδευτικούς της χώρας να ενωθούν μαζί μας για να αντιμετωπίσουμε τους συντηρητικούς, τους ακροδεξιούς και τους νεοφιλελεύθερους’. Εμάς μας ενδιαφέρει μια μεγαλύτερη μάχη – και αυτή η μάχη περιλαμβάνει και τους λαϊκιστές. Δεν έχουμε μέτωπο με τους λαϊκιστές εναντίον των συντηρητικών. Είμαστε απέναντι, και στους συντηρητικούς, και στους λαϊκιστές. Είμαστε ευρωπαϊστές. Και το έχω ξαναπεί: Η ψήφιση, η τολμηρή απόφαση να στηρίξουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν είναι συγχωροχάρτι για τα λάθη και τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αυτόνομο δρόμο μας λέγοντας στους πολίτες την αλήθεια, και γι’ αυτόν που κυβερνάει, και γι’ αυτόν που θέλει να έρθει. Δεν θα επιστρέψουμε ως χώρα στους υπουργούς του παρελθόντος, αλλά θα πολεμήσουμε και αυτήν την κυβέρνηση που είναι αναποτελεσματική και διαλυτική».
Επιπλέον αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές διεκδικήσεις του Ποταμιού που είναι: «Κοινό αμυντικό δόγμα με ευρωπαϊκό στρατό και ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή σε ξηρά και θάλασσα. Ισότιμη κατανομή μεταναστών και προσφύγων σε όλα τα κράτη – μέλη και σύσταση ευρωπαϊκού προγράμματος για την ενσωμάτωση των προσφύγων. Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανεργίας με κοινούς κανόνες για όλους και με προγράμματα κατάρτισης στα επαγγέλματα του μέλλοντος. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και πρόσβαση σε κρίσιμες υπηρεσίες και αγαθά, όσων βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Οικονομική και τεχνοκρατική υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ενίσχυση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας. Ισχυρό προϋπολογισμό, με υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης για κοινές επενδύσεις. Σύγκλιση των εταιρικών φορολογικών συντελεστών για υγιέστερο ανταγωνισμό των κρατών – μελών. Ενιαίο φόρο στους πολυεθνικούς κολοσσούς επί του συνόλου των κερδών τους στην Ευρώπη και κατανομή στα κράτη – μέλη όπου δραστηριοποιούνται. Δεσμευτικές πολιτικές για την απεξάρτηση της ευρωπαϊκής οικονομίας από τον άνθρακα και ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κοινές πολιτικές για την καταπολέμηση των διακρίσεων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και ανταλλαγή φοιτητών και καθηγητών μεταξύ των πανεπιστημίων της Ευρώπης για διάχυση της γνώσης και ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας».
Όσον αφορά τη συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο του Ποταμιού, ανθρώπων που ζουν, παράγουν και δημιουργούν σε χώρες της Ευρώπης, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Θέλω εδώ να στείλω ένα μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ, που ψάχνει τρόπους για να μην ακούγεται δυνατά η φωνή των Ελλήνων του εξωτερικού. Η ψήφος των παιδιών μας και των φίλων μας που ζουν σε άλλες χώρες, δεν μπορεί να είναι μισή ψήφος. Είναι ολόκληρη και πρέπει να προσμετράται στο τελικό ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα στις εθνικές εκλογές».

Οι 14 πρώτοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκε ότι εκπρόσωπος της καμπάνιας του Κινήματος για τις Ευρωεκλογές αναλαμβάνει ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Επίσης παρουσιάστηκαν οι 14 πρώτοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές από 14 διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης:

 1. Νικόλας Ανδρίτσος, Διευθυντής Πωλήσεων σε εταιρία μηχανολογικού εξοπλισμού, Φρανκφούρτη, Γερμανία
 2. Σωτήρης Βλάχος, Φυσικός – Ερευνητής CERN, Γενεύη, Ελβετία
 3. Ερμέλα Γιαννά, Υποψήφια Διδάκτωρ Οικονομικών, Σάλτσμπουργκ, Αυστρία
 4. Μαρίνα Γραμματικοπούλου, Δικηγόρος, Στοκχόλμη, Σουηδία
 5. Όθωνας Καίσαρης, Διαχειριστής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Λευκωσία, Κύπρος
 6. Νάσος Καραγεωργιάδης, Διευθυντής Έργων Επιχειρησιακού Μετασχηματισμού, Λουξεμβούργο, Λουξεμβούργο
 7. Παντελής Καρκαμπάσης, Πρέσβης επί τιμή, Τίρανα, Αλβανία
 8. Γιώργος Κορκόβελος, Υπάλληλος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βρυξέλλες, Βέλγιο
 9. Μιλτιάδης Κωνσταντακάτος, Αντιδήμαρχος περιβάλλοντος στο Grand Belfort, Grand Belfort, Γαλλία
 10. Ελένη Μουρμούρη, Νομικός – Υπάλληλος γερμανικού Δημοσίου, Αννόβερο, Γερμανία
 11. Αναστάσης Περράκης, Διευθυντής Έρευνας στο Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, Άμστερνταμ, Ολλανδία
 12. Δημήτρης Ρέπας, Αρχιτέκτονας, Βρυξέλλες, Βέλγιο
 13. Κλεοπάτρα Σιδηροπούλου, Υπάλληλος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βρυξέλλες, Βέλγιο
 14. Γιάννα Τζανιδάκη,, Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Στρατηγικής, Χάγη, Ολλανδία

Δείτε φωτογραφικό υλικό του www.fourtounis.gr από την εκδήλωση

Share.

Comments are closed.