Χαλάνδρι: Πέρασε ομόφωνα η πρόταση του Γιώργου Θωμά για τη σωτηρία την Βίλας Κεφαλληνού

0

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου έκανε δεκτή ομόφωνα (αν και υπήρχαν ηχηρές απουσίες: Ανδρεόπουλος, Πράσσος Λαδόπουλος, Πανταζής) την πρότασή του δημοτικού συμβούλου και υποψήφιου με την παράταξη ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ, Γιώργου Θώμα και δρομολόγησε τις διαδικασίες διάσωσης και ανάδειξης της Βίλας Κεφαλληνού.
Είναι δεδομένο ότι η προστασία του περιβάλλοντος χώρου ο οποίος αποτελούσε τον κήπο της βίλας, οργανωμένος με καθιστικά, περίτεχνες πέργκολες και διαδρομές, πέρα από το γεγονός ότι έχει την δική του καλλιτεχνική αξία, κρίνεται απαραίτητη, καθότι είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένος με το κτίσμα, με συνέπεια η μορφολογία του να επηρεάζεται από αυτόν, είναι αναγκαίος για την προβολή και ανάδειξη του μνημείου και ως σύνολο έχουν ιστορικό χαρακτήρα για την περιοχή και για την ιστορία της πόλης.
Έγινε δέκτη η πρόταση του κ. Θωμά και αποφασίστηκε η υποβολή αιτήματος στο ΥΠΠΟΑ για χαρακτηρισμό του κτηρίου ως μνημείου με ζώνη προστασίας στα όρια της ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου αποφάσισε:

  1. Το ΔΣ ομόφωνα ζητεί τον χαρακτηρισμό της Βίλας Κεφαλληνου, η οποία ευρίσκεται στο Χαλάνδρι Αττικής, επί της οδού Αγ Παρασκευής, 99, ως Νεώτερου μνημείου, σύμφωνα με τον Ν 3028/2002 & και ως έργο τέχνης σύμφωνα με τον Ν. 1469/1950, μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο στα όρια της ιδιοκτησίας, όπως αυτός αποτυπώνεται και προσδιορίζεται στο σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα.
    Η προστασία του περιβάλλοντος χώρου ο οποίος αποτελούσε τον κήπο της βίλας, οργανωμένος με καθιστικά, περίτεχνες πέργκολες και διαδρομές, πέρα από το γεγονός ότι έχει την δική του καλλιτεχνική αξία, κρίνεται απαραίτητη, καθότι είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένος με το κτίσμα, με συνέπεια η μορφολογία του να επηρεάζεται από αυτόν, είναι αναγκαίος για την προβολή και ανάδειξη του μνημείου και ως σύνολο έχουν ιστορικό χαρακτήρα για την περιοχή και για την ιστορία της πόλης.
  2. Το ΔΣ αποφασίζει να κινήσει την διαδικασία του άρθρου 6 παραγ 6γ του Νομού 4067/2012 ( ΝΟΚ) σύμφωνα με την οποία οι ιδιοκτήτες ή οι νομείς κτηρίων που έχουν κριθεί διατηρητέα, οφείλουν να διατηρούν τα αρχιτεκτονικά, καλλιτεχνικά, και στατικά στοιχεία αυτών και σε περίπτωση καταστροφής να τα ανακατασκευάζουν.….. .Αν οι ιδιοκτήτες ή νομείς παραλείπουν την υποχρέωση τους αυτή, μπορεί να επεμβαίνει το δημόσιο ή οι οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να εκτελεί τις εργασίες καταλογίζοντας την σχετική δαπάνη σε βάρος των υποχρέων.
  3. Ο Δήμος να λάβει όλα τα απαραίτητα άμεσα σωστικά μέτρα, αποτροπής κατάρρευσης του κτηρίου
Share.

Comments are closed.