Παρουσίαση της σειράς εκπαιδευτικών βιβλίων Γυμνασίου «Δημιουργική Γραφή στην Τάξη» του Διονύση Λεϊμονή

0

Το βιβλιοπωλείο Έναστρον και οι Εκδόσεις Γράφημα σας προσκαλούν στην παρουσίαση βιβλίων, της ολοκληρωμένης σειράς των τριών τάξεων του Γυμνασίου “Δημιουργική Γραφή στην Τάξη” του Διονύση Λεϊμονή το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019, στις 8 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο Έναστρον, Σόλωνος 101 στην Αθήνα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

  • Νίκος Καμήλος, Δρ. Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας, Οργανωτικός Συντονιστής του 4ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής
  • Βασίλης Ρούβαλης, συγγραφέας, υπ. Διδάκτωρ Δημιουργικής Γραφής

Στην εκδήλωση θα παραστεί τιμητικά η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων κα Αγγελική Βαρελλά, καθώς απόσπασμα του βιβλίου της θα αξιοποιηθεί δημιουργικά.

Η δημιουργική γραφή
Η δημιουργική γραφή στη σχολική τάξη μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους μαθητές:
– να βρουν τον δρόμο της γραφής πιο εύκολα
– να αποφασίσουν να γράψουν για να ευχαριστηθούν
– να απελευθερωθούν από φόβους κι ενδοιασμούς…
Μπορούμε, δηλαδή, να τους ενθαρρύνουμε, αν διαγνωστεί το ταλέντο τους, που δεν διαθέτουν όλοι όσοι γράφουν, μα πάνω απ’ όλα να τους ευαισθητοποιήσουμε σε θέματα τεχνικής, που αργά ή γρήγορα θα τα ανακάλυπταν μόνοι τους, μέσα από την πράξη.
Μπορούμε, επίσης, να εξοικονομήσουμε χρόνο για αυτούς, να τους βοηθήσουμε να δαμάσουν το υλικό τους, να ανακαλύψουν τη «φωνή» τους.
Το να βρεθεί εκείνη την ώρα δίπλα τους ένας εκπαιδευτικός, ένας μέντορας ή μια ομάδα υποστήριξης, η «ομάδα της τάξης», μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στους νεαρούς «συγγραφείς».
Όχι, φυσικά, με την έννοια ότι θα «φυτέψει» μέσα τους κάτι που δεν υπάρχει – ο σπόρος πρέπει να είναι ήδη εκεί.
Μπορεί όμως να τους βοηθήσει:- να καλλιεργήσουν τον σπόρο – να φέρουν σε πέρας το έργο τους στο μέτρο των δυνάμεών τους…

Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Γεννήθηκε στο Αιτωλικό. Από πολύ νωρίς άρχισε να γράφει ιστορίες και παραμύθια για μικρούς και μεγάλους. Είναι φιλόλογος σε Γυμνάσιο της Νέας Ιωνίας Βόλου. Γράφει στον τοπικό τύπο και σε ηλεκτρονικά περιοδικά.

Ασχολείται με την επιμέλεια και κριτική λογοτεχνικών έργων, την παρουσίαση βιβλίων, τη διοργάνωση σεμιναρίων δημιουργικής γραφής. Επιμελείται επίσης και παρουσιάζει τη λογοτεχνική ραδιοφωνική εκπομπή “Μιλάμε για το βιβλίο”.
Είναι μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων, τακτικό μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ), του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και ειδικός γραμματέας του Συνδέσμου Τεχνών και Γραμμάτων Θεσσαλίας.
Τον Απρίλη του 2015 βραβεύτηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου με το Βραβείο Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος ως εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προωθεί συνειδητά τη φιλαναγνωσία.
Τέλος, το βιβλίο του “Το δέκατο έβδομο κιβώτιο” βρέθηκε μεταξύ των δέκα πρώτων στην κατηγορία της παιδικής λογοτεχνίας για το Βραβείο Αναγνωστών Public 2015.

Share.

Comments are closed.