Categories: Επιστήμη

Έρχεται το Li-Fi μια τεχνολογία 100 φορές ταχύτερη από το Wi-Fi

Πριν από τέσσερα χρόνια ο Χάραλντ Χάας (Harald Haas), καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου παρουσίασε ένα επαναστατικό σύστημα μετάδοσης δεδομένων που λειτουργεί όπως το Wi-Fi αλλά αντί για ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς, χρησιμοποιεί φως.
Σε λίγα χρόνια, η τεχνολογία ασύρματης πρόσβασης στο internet, γνωστή ως Wi-Fi, ίσως να θεωρείται παρωχημένη μετά την έλευση του Li-Fi, μιας εναλλακτικής τεχνολογίας που, όπως υποστηρίζει μια εταιρεία από την Εσθονία, μπορεί να φτάσει την ιλιγγιώδη ταχύτητα του 1 Gbps, σε πραγματικές συνθήκες, δηλαδή 100 φορές μεγαλύτερη από το μέσο όρο του συμβατικού Wi-Fi.
Όπως αναφέρουν οι International Business Times, εκπρόσωποι της εταιρείας Velmenni, εφάρμοσαν για πρώτη φορά την τεχνολογία Li-FI (Light Fidelity), που βασίζεται στην μετάδοση δεδομένων μέσω λαμπτήρων LED, εκτός εργαστηρίου, σε πραγματικές συνθήκες εντός γραφείων και βιομηχανικών χώρων, σε περιοχές της Εσθονίας και ισχυρίζονται ότι τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά.
Η μετάδοση δεδομένων που υπόσχεται η τεχνολογία Li-Fi, επιτυγχάνεται μέσω του τρεμοπαίγματος του φωτός σε διάστημα νανοδευτερολέπτων, το οποίο δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι. Εφευρέτης της τεχνολογίας Li-Fi είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Harold Haas, o ο οποίος το 2011, κατάφερε να επιτύχει ταχύτητες μετάδοσης που έφταναν το αστρονομικό για τα σημερινά δεδομένα νούμερο των 224 Gbps.
Εν αντιθέσει με το Wi-Fi, το Li-Fi δεν μπορεί να διαπεράσει τοίχους και μεγάλες επιφάνειες, αφού μεταδίδει δεδομένα μέσω φωτός, οπότε η ακτίνα του είναι θεωρητικά περιορισμένη, όμως οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το κάνει πιο ασφαλές και ιδανικό για την διασύνδεση έξυπνων συσκευών στα πλαίσια του Internet of Things.
Αν και απέχουμε αρκετά μέχρι την εμπορική διάθεση δικτύων και συνδέσεων Li-Fi, o εκπρόσωπος της εταιρείας Velmenni υποστηρίζει ότι μια σύνδεση 224Gbps θα σήμαινε το κατέβασμα 18 ταινιών του 1,5Gb η κάθε μια, σε ένα μόλις δευτερόλεπτο.

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο του ρεπόρτερ τεχνολογίας Sami Khan της αμερικανική ηλεκτρονική έκδοση ειδήσεων International Business Times με τίτλο «What is Li-Fi? India testing breakthrough technology for high-speed data transmission using LED bulbs» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Δήμος Αθηναίων: Σαρωτικές αλλαγές στη Δημοτική Αστυνομία

Ο Δήμος Αθηναίων προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές στη δημοτική αστυνομία, σε συνέχεια της εξάρθρωσης του…

13 ώρες ago

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2024 που ανακοινώνονται πιθανότατα στις 29 Ιουλίου

Τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου με την πιθανότερη ημερομηνία να είναι τη Δευτέρα 29 Ιουλίου,…

15 ώρες ago

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποχωρεί από την προεδρική κούρσα και υποστηρίζει την Κάμαλα Χάρις

Κάτω από το βάρος αυξανόμενων πιέσεων και όντας αντιμέτωπος με ολοένα ευρύτερη αμφισβήτηση εξαιτίας των…

22 ώρες ago

Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Ξεπέρασαν τα 100 τα άρθρα του νόμου Κεραμέως που τροποποίησε ο κ. Πιερρακάκης

Δεύτερη φορά ο ίδιος υπουργός παιδείας φέρνει προς τροποποίηση άρθρα του νόμου Κεραμέως του 2022,…

22 ώρες ago

Μεσολόγγι – Όλγα Δασκαλή: Χτίστε με πέτρα, αφήστε τα άχυρα. Οχυρωθείτε κ. Δήμαρχε και διοικήστε με διαφάνεια, σοβαρότητα και ουσία

«Ενώ θα έπρεπε να συζητάμε θέματα ουσίας όπως το νομοσχέδιο για τον τουρισμό, την ενίσχυση…

23 ώρες ago

Formula 1 – Hungarian GP: Πρώτη νίκη του Όσκαρ Πιάστρι – Η McLaren τα έκανε θάλασσα με τους οδηγούς της

Με μια απίστευτη εμφάνισή της η McLaren κατάφερε να πετύχει το απόλυτο στο Grand Prix…

1 ημέρα ago