Με την υπουργοποίηση δύο πρώην στενών συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου, του Θάνου Μωραΐτη και του Άγγελου Τόλκα, ο πρωθυπουργός συνεχίζει το «άνοιγμα» στην Κεντροαριστερά.
O νέος υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Θάνος Μωραΐτης, είχε διατελέσει από τον Οκτώβριο του 2009 ως τον Ιούνιο του 2011 διετέλεσε υφυπουργός Περιβάλλοντος υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος και δασών στην Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 2009. Τον Ιούνιο του 2011 ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Ο νέος υφυπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, Άγγελος Τόλκας, στις 3 Αυγούστου 2011 είχε οριστεί από τον Γιώργο Παπανδρέου υφυπουργός Επικρατείας.
Σε κάθε περίπτωση, εκτός από τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τον Θάνο Μωραΐτη και τον Αγγελο Τόλκα στο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ουσιαστικά και ο Γιάννης Ραγκούσης, ένα ακόμη στέλεχος που είδε την πολιτική του καριέρα να εκτοξεύεται επί των ημερών του Γιώργου Παπανδρέου. Γεγονός που οδηγεί τους πρώην συντρόφους τους να μιλούν για… παπανδρεϊκή συνιστώσα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι εκτός από τους παραπάνω δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι με τη δικαιολογία ότι δεν επιθυμούσαν να ψηφίσουν τα μνημόνια έφυγαν οι: Παναγιώτης Κουρουμπλής , ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης και η Θεοδώρα Τζάκρη. Επιπλέον δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ οι Αντώνης Κοτσακάς, Νίκο Μαδεμλή, Χρήστος Σπρίτζης, Αγγελος Τόλκας , Νίκος Κοτζιάς, Νίκος Τόσκας, Λούκα Κατσέλη, αλλά να μην λησμονούμε και τους Δημήτρη Μάρδα και Γιώργο Κατρούγκαλο που από μικρομεσαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έζησαν επί μεγάλες δόξες. Με λίγα λόγια θα πρέπει να πούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του ΠΑΣΟΚ μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το νόημα του ανασχηματισμού
Φυσικά θα πρέπει να αναφερθούμε και στα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υπουργοποιούνται και ουσιαστικά αυτά δίνουν τον τόνο του ανασχηματισμού σε αντίθεση με τους προηγούμενους που είναι καθαρόαιμες μετεγγραφές.
Θα αναφερθούμε πρώτα στην αναβάθμιση του Γιώργου Κατρούγκαλου στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, με τη θέση του ως αναπληρώτρια ν’ αναλαμβάνει η Σία Αναγνωστοπούλου. Επίσης, τη θέση της Κατερίνας Νοτοπούλου ως υφυπουργού Εσωτερικών με αρμοδιότητα Μακεδονίας-Θράκης καταλαμβάνει η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, η οποία έως σήμερα ήταν διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Δημήτρη Τζανακόπουλου.
Τέλος τη θέση του Νάσου Ηλιόπουλου ως υφυπουργού Εργασίας αναλαμβάνει, επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, ενώ τη θέση του Νίκου Μαυραγάνη στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών – ως υφυπουργού – παίρνει ο κ. Μωραΐτης. Ο κ. Τόλκας καταλαμβάνει, τέλος, θέση υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Τι σηματοδοτεί ο σημερινός ανασχηματισμός
- Ο Αλέξης Τσίπραςεπέλεξε να χρησιμοποιήσει στο νέο σχήμα δύο πρόσωπα, Μωραΐτη & Τόλκα, που έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό από τη συμμετοχή τους στη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Έτσι, το «άνοιγμα στην Κεντροαριστερά», που είχε προαναγγελθεί μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, γίνεται μέσω πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ από την «Παπανδρεϊκή» τάση και όχι μέσω προσώπων, μεγαλύτερης ηλικίας, που διαδραμάτισαν ρόλο σε κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη.
Μένει να δούμε με ποιον τρόπο θα συνεχιστεί αυτό το άνοιγμα καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη αναζητούν πρόσωπο που να μπορεί να εκλεγεί στο ευρωψηφοδέλτιο αλλά και στελέχη που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού στις εθνικές εκλογές. - Ελευθερία Χατζηγεωργίουκαι Κώστας Μπάρκας σηματοδοτούν την επιμονή του Αλέξη Τσίπρα να εμπιστεύεται πρόσωπα από τη νέα γενιά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτόν τον τρόπο ο Πρωθυπουργός ετοιμάζει ουσιαστικά μια νέα γενιά κομματικών στελεχών οι οποίοι θα μπορέσουν να αναλάβουν πολιτικές ευθύνες ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, γνωρίζει ότι αν η επόμενη μέρα των εκλογών βρει τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα χρειαστεί ένα γερό λίφτινγκ στη Κουμουνδούρου προκειμένου το κόμμα να ανακάμψει γρήγορα.
- Τέλος, οι αλλαγές στο υπουργείο Εξωτερικών είναι πιθανό να σηματοδοτούν εξελίξεις σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Κατρούγκαλος «ανταμείφθηκε» για το γεγονός ότι ανταποκρίθηκε με επάρκεια όταν κλήθηκε να αντικαταστήσει ουσιαστικά τον κ. Κοτζιά, ενώ η Σία Αναγνωστοπούλου θεωρείται άριστη γνώστρια των πολιτικών συνθηκών στην Τουρκία και στην Κύπρο κάτι που πιθανώς να σχετίζεται με τις εξελίξεις των επόμενων μηνών σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά.