Γιώργος Θωμάς: Μετά την Βίλα Πραπόπουλου, τώρα η βίλα Κεφαλληνού

0

Επί δημαρχίας Ρούσσου δεν καταρρέει μόνο το σύγχρονο Χαλάνδρι, αλλά χάνεται και το χθες.
Η βίλα ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ η οποία ευρίσκεται στο Χαλάνδρι επι της οδού Αγ Παρασκευής 99, έχει χαρακτηριστεί από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ ως διατηρητέο κτήριο με την ΥΑ 13314/ 3064/1999 η οποία δημοσιεύτηκε στο φεκ 498Δ/1999
Το μειονέκτημα του παραπάνω χαρακτηρισμού είναι ότι δεν χαρακτήρισε ως διατηρητέο και τον περιβάλλοντα χώρο, τον μοναδικό αυτόν κήπο, καθότι πληρούσε τις προϋποθέσεις προστασίας και λόγω της οργάνωσης του αλλά και λόγω της σχέσης του με το κτήριο.
Σήμερα για το διατηρητέο κτήριο δεν υπάρχει δυνατότητα νόμιμης κατεδάφισης. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος της «υπονόμευσης’ του κτηρίου, η οποία φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε το κτήριο να καταρρεύσει «από μόνο του».
Πέραν όμως από αυτό σύμφωνα με τον ισχύοντα χαρακτηρισμό του, μπορεί δίπλα του, στον περιβάλλοντα χώρο, να ανοικοδομηθεί ένα συγκρότημα που να πνίξει το κτήριο ή να λειτουργήσει κάποια χρήση που να το υποβαθμίσει και να καταστρέψει τον περιβάλλοντα χώρο της συγκεκριμένης βίλας, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της αλλά και του σχεδιασμού της. 
Επειδή οι διατάξεις του Ν 3028/2002 του Υπουργείου Πολιτισμού είναι πολύ πιο αυστηρές, μετά τα δημοσιεύματα (stinplatia.gr , Gina Frezadou facebook κλπ) και από αυτοψία που έκανα στο ακίνητο απέστειλα επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού, μαζί με το σχετικό υλικό, με την οποία ζητώ να κινηθεί ΑΜΕΣΑ η διαδικασία χαρακτηρισμού της ΒΙΛΑΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ ως μνημείο σύμφωνα με τον Ν. 3028/2002 και ως έργο τέχνης με τον Ν. 1469/1950 μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο, στα όρια της ιδιοκτησίας.
Το πλεονέκτημα των παραπάνω διατάξεων του Υπουργείου πολιτισμού, είναι ότι εντάσσουν το προστατευόμενο ακίνητο στα στοιχεία της Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και για τον λόγο αυτό θωρακίζουν την προστασία και επιβάλλουν υποχρεώσεις στον ιδιόκτητη. Έτσι σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις:
1. Μπορεί να προστατεύεται ως μνημείο και ο περιβάλλον χώρος όταν πληροί τις προϋποθέσεις. Όμως ανεξάρτητα από την όποια ρητή αναφορά, τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως μνημεία ετσι και αλλιώς προστατεύονται μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο τους, και δεν επιτρέπεται ουδεμία παρέμβαση ή χρήση σε αυτόν, χωρίς την προηγούμενη άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού 
2. Όταν ο ιδιοκτήτης αδιαφορεί για την λήψη μέτρων προστασίας του μνημείου έχει και ποινικές ευθύνες. άρθρα 11,56,57 /Ν 3028/2002
3. Εάν το μνημείο καταρρεύσει, ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να το ανακατασκευάσει όπως το προϋπάρχον.
Για την καλύτερη προστασία και ανάδειξη τους όλα αυτά τα κτήρια που συγκροτούν την μνήμη για το χθες της πόλης μας, θα έπρεπε να είχαν περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου.
Βέβαια ο κ Ρούσσος, αποστρέφεται τέτοιου είδους ακίνητα. Τα θεωρεί κατάλοιπα της αστικής τάξης . !!!!
Την ίδια ώρα όμως πέταξε 1,5 εκατομμύριο ευρώ για την απευθείας αγορά – σκάνδαλο, χωρίς καν μια πρόσκληση ενδιαφέροντος, ενός κακόγουστου και αντιλειτουργικου κτηρίου, του κτηρίου ΝΟΜΠΕΛ, για το οποίο θα χρειαστούν και άλλα 3 εκατομμύρια για την ολοκλήρωση του, αρνήθηκε να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση της βίλας Πραπόπουλου και της οικίας Μπαχαουερ, και χάσαμε 5 χρόνια για την απόκτηση του ακινήτου Δουζενη , γιατί ο Δήμος υπέβαλε πρόταση εξαγοράς με λάθος φάκελο, 
Βέβαια, για την διευκόλυνση της οικονομικής ρευστότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ο κ Ρούσσος έχει καταθέσει από το 2015, στην τράπεζα της Ελλάδος επτά (7 ) εκατομμύρια ευρώ , χρήματα των χαλανδραίων, με τα οποία θα μπορούσε να είχε αποκτήσει και διασώσει, όλα αυτά τα ακίνητα.

Συμπλήρωση δική μας για πληρέστεςρη γνωριμία με το κτίριο και την ιστορία του
Επί των οδών Αγ. Παρασκευής 99 , Θησέως και Δουκίσης Πλακεντίας Ο.Τ. 174 στο Δήμο Χαλανδρίου Αττικής, στην πλατεία Κένεντυ ή  Πλατεία Φλύας, υπάρχει από το 1930 κατασκευασμένο Νεοκλασικό κτίριο ιδιοκτησίας Κεφαλληνού Αγγελικής.

Το οικόπεδο εντός του οποίου είναι κτισμένο έχει επιφάνεια 989,44 μ2.
Με απόφαση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης, Αριθμός φύλλου 498/5-7-99 Δ΄ χαρακτήρισε το παραπάνω καθώς και άλλα κτήρια στο Δήμο Χαλανδρίου του Νομού Αττικής ως διατηρητέα. Με την απόφαση αυτή απαγόρευσε κάθε αφαίρεση, αλλοίωση ή καταστροφή των επιμέρους αρχιτεκτονικών και μορφολογικών στοιχείων τους.
Επιτρέπεται η επισκευή, ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, η ενίσχυση του φέροντα οργανισμού, η εσωτερική διαρρύθμιση καθώς και επεμβάσεις για λόγους λειτουργικούς εφόσον δεν αλλοιώνεται ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας των διατηρητέων κτηρίων .
Απαγόρευσε την τοποθέτηση φωτεινών επιγραφών και διαφημίσεων σε οποιαδήποτε θέση των κτιρίων. Επιτρέπεται μόνο η τοποθέτηση επιγραφών περιορισμένων διαστάσεων που πληροφορούν για την χρήση των χώρων τους. Για οποιαδήποτε επέμβαση στο εσωτερικό ή το εξωτερικό τους, στον περιβάλλοντα χώρο καθώς και για την τοποθέτηση επιγραφών απαιτείται έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ).

Share.

Comments are closed.