Kaspersky Lab: Το τι μπορούν να κάνουν οι χάκερ με τα δεδομένα μας είναι τρομακτικό

Πόσο εκτεθειμένοι είμαστε με ένα απλό «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο; Ο Dragan Davidovic, Channel Manager τoυ Kaspersky Lab για την νοτιοανατολική Ευρώπη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο δίνει απαντήσεις στις απορίες κάθε χρήστη του ίντερνετ.
Με παρουσία από το 2000 στην Ελλάδα το Kaspersky Lab, μια από τις κορυφαίες εταιρείες στην παροχή λύσεων κυβερνοασφάλειας τόσο σε οικιακούς χρήστες όσο και σε μεγάλους και μικρούς οργανισμούς, έχει βαθιά γνώση των κινδύνων που διατρέχουν σήμερα οι χρήστες του διαδικτύου.
Ο κ. Davidovic στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Sputnik αναφέρεται στις μεγαλύτερες «παγίδες» του ίντερνετ αλλά και τους κινδύνους με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι οι χρήστες στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Ποιο είναι ένα κοινό σφάλμα που κάνουν οι χρήστες του διαδικτύου;
Θα έλεγα ότι ρίχνουν τις άμυνές τους και δεν είναι αρκετά προσεκτικοί με τις online δραστηριότητές τους. Το phishing είναι, για παράδειγμα, ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους επίθεσης σε προσωπικά δεδομένα που έρχεται με τη μορφή πλαστού email ή ιστοτόπου, που μοιάζει να προέρχεται από μια αξιόπιστη πηγή — χωρίς όμως αυτό να ισχύει. Οι εγκληματίες με τη μέθοδο αυτή εκμεταλλεύονται την εμπιστοσύνη των χρηστών σε γνωστά ιδρύματα για να αποσπάσουν κωδικούς πρόσβασης, email, κωδικούς PIN κα.

Ένας χρήστης μπορεί, για παράδειγμα, να λάβει ένα email που θα μοιάζει με ένα τυπικό μήνυμα από την τράπεζά του, μόνο που το μήνυμα αυτό θα εξηγεί στον χρήστη ότι χρειάζεται να επαναφέρουν τον κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιεί για online banking και θα τον παρακινεί να προσπαθήσει να συνδεθεί. Ο χρήστης κλικάροντας στην προτροπή αυτή, κατευθύνεται σε μια πλαστή ιστοσελίδα που μοιάζει με γνήσια, και στη συνέχεια εισάγει τα στοιχεία σύνδεσης και τον κωδικό πρόσβασής του. Με τον απλό αυτό τρόπο, έχουμε μια επιτυχημένη επίθεση phishing.

Ποιος είναι ο πιο απλός τρόπος να προστατευτούμε κατά την πλοήγησή μας στο διαδίκτυο;
Το καλύτερο πρώτο βήμα θα ήταν να διασφαλίσετε τις συσκευές σας. Οι υπολογιστές, τα tablet και τα τηλέφωνα είναι όλα επιρρεπή σε κακόβουλες μολύνσεις από το Internet ή από εφαρμογές που μπορεί να κρύβουν φαινομενικά μη ορατούς κινδύνους.

Για να προστατέψετε τις συσκευές σας, η καλύτερη συμβουλή είναι να εγκαταστήσετε μια καλή λύση αντιμετώπισης ιών. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ικανά προϊόντα που αξιολογούνται από αξιόπιστους, ανεξάρτητους επαγγελματίες. Οι τιμές τους ποικίλουν αρκετά, και μπορείτε ακόμα να βρείτε και κάποια δωρεάν.

Πόσο εκτεθειμένα είναι τα προσωπικά μας δεδομένα και πως μπορούμε να τα προστατεύσουμε;
Τα προσωπικά μας δεδομένα είναι πολύ ευάλωτα και βρίσκονται σε συνεχή κίνδυνο. Άσχετα από τα αν η έκθεση προήλθε από ανεπαρκείς ρυθμίσεις απορρήτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η δημόσια αποθήκευση των προσωπικών σας πληροφοριών, οι επιθέσεις δόλιου phishing — οι προοπτικές του τι μπορούν να κάνουν οι απατεώνες και οι χάκερ με τα δεδομένα σας είναι αρκετά τρομακτικές, από την κλοπή χρημάτων, τη συμμετοχή σε κακόβουλες διαφημιστικές εκστρατείες, μέχρι κλοπές ταυτότητας.

Ωστόσο, οι υπηρεσίες που σας επιτρέπουν να ανακτήσετε τον έλεγχο της ασφάλειάς σας στο διαδίκτυο είναι εύχρηστες και διαθέσιμες, όπως για παράδειγμα η υπηρεσία Privacy Audit Web που σας δείχνει το πραγματικό ψηφιακό σας αποτύπωμα. Αφού εισαγάγατε μερικές απλές λεπτομέρειες, όχι μόνο σαρώνει έναν εκτεταμένο κατάλογο καταχωρημένων online πηγών, αναλύει τις σχετικές πηγές και επιστρέφει τις πληροφορίες μέσα σε 24 ώρες σχετικά με τους ιστοτόπους και τις πηγές που κατέχουν τα δεδομένα σας, αλλά γίνεται μια αυτοματοποιημένη κονσόλα που μπορεί να διαχειρίζεται τα προσωπικά σας δεδομένα και να ελέγχει τον βαθμό προστασίας των προσωπικών σας δεδομένων. 

Ποιους κινδύνους διατρέχουν οι χρήστες του διαδικτύου στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια;
Τα τελευταία τρία χρόνια, μία από τις πιο κοινές απειλές είναι τα ransomwares. Το ransomware είναι ένα κακόβουλο λογισμικό που μολύνει τον υπολογιστή σας και εμφανίζει μηνύματα που απαιτούν την καταβολή λύτρων για να λειτουργήσει ξανά το σύστημά σας. Αυτό το είδος κακόβουλου λογισμικού είναι μία μέθοδος απόσπασης χρημάτων που χρησιμοποιείται από τους εγκληματίες και μπορεί να εγκατασταθεί μέσω παραπλανητικών links σε email, σε άμεσο μήνυμα ή σε ιστοσελίδα.

Χρησιμοποιήθηκε περισσότερο στις αρχές του 2017, αλλά ο κίνδυνος εξακολουθεί να υφίσταται και σήμερα.
Όπως και αλλού στον κόσμο, οι εταιρείες στα Βαλκάνια αντιμετωπίζουν συχνά το ζήτημα της διαρροής δεδομένων. Είναι μια γνωστή εγκληματική δραστηριότητα και δύσκολο να ανακαλυφθεί μέχρι να είναι πολύ αργά. Έχοντας κατά νου τον κανονισμό GDPR — αυτό το ζήτημα μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα δυνητικά θύματα. Οι λειτουργίες κρυπτογράφησης που παρέχουμε είναι η τέλεια λύση στο πρόβλημα αυτό.

Η Kaspersky Lab είναι χορηγός στην ανασκαφή του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου. Πείτε μας δύο λόγια γι’αυτό.
Κατανοούμε τη σημασία της διατήρησης των προηγούμενων πολιτισμών, προς όφελος των μελλοντικών γενεών. Με γνώμονα αυτό, η Kaspersky Lab συνεργάζεται με την εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία (ASA) από το 2015 για να αναπτύξει το έργο της στο Ακρωτήρι.

Το έργο αυτό διασώζει τα ερείπια του ιστορικού κυκλαδικού / μινωικού οικισμού στη Σαντορίνη, γνωστή ως η ελληνική «Πομπηία». Η Kaspersky Lab έχει γίνει ο κύριος χορηγός του έργου, παρέχοντας υποστήριξη για μια σειρά από δραστηριότητες που βοηθούν τους επιστήμονες να συνεχίσουν τις εργασίες τους. Αυτό περιλαμβάνει την αποκατάσταση των ανασκαφών, τη διατήρηση των θεαματικών τοιχογραφιών και την εργασία διατήρησης του κτηρίου του έργου.
Η προστασία του παρελθόντος αποτελεί σημαντικό μέρος της προστασίας του μέλλοντός μας και η Kaspersky Lab είναι υπερήφανη που συνεισφέρει σε αυτό το σπουδαίο έργο.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Μιχάλης Καρχιμάκης*: Στην πρώτη γραμμή της πολιτικής πρέπει να βρίσκονται άνθρωποι με όραμα, ήθος και ψυχή.

Από τους πολιτικούς δεν έλειψε ποτέ η δύναμη, έλειψε όμως η θέληση. Και η θέληση…

3 ώρες ago

Δράσεις του Συλλόγου Δραπέτες της πόλης του Χαλανδρίου για τον Μάιο 2024

Ο  πιο λουλουδάτος μήνας του χρόνου έφτασε και μαζί  του και η μεγάλη γιορτή της…

3 ώρες ago

Παρέμβαση Χάρη Ρώμα για σύσταση αναπτυξιακού οργανισμού

O επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως», Χάρης Ρώμας με ανακοίνωσή κάνει σημαντική παρέμβαση για…

6 ώρες ago

Τσαλαπατάνης Αριστομένης*: Κώστας Παττακός – Ο Δήμαρχος όλου του Χαλανδρίου

Ξημερώματα Παρασκευής 26 Απρίλιου 2024 έφυγε από την ζωή ένα από τα πιο σημαντικά και…

6 ώρες ago

Θλίψη στο ΠΑΣΟΚ: Πέθανε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Β2 Αθηνών

Πέθανε ο Χάρης Μπελτεγρής, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σε ηλικία μόλις 40 ετών. Ο Χάρης Μπελτεγρής…

7 ώρες ago

Δήμος Βριλησσίων: Πρώτη φορά στο θέατρο τα παιδιά των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών

Δύο τμήματα των δημοτικών μας παιδικών σταθμών, τα «Σπουργιτάκια» του Α΄ Βρεφονηπιακού Σταθμού και τα…

9 ώρες ago