Προβάδισμα 12,1 μονάδων δίνει στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για το “Βήμα της Κυριακής“.
Η Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται ότι επιδρά καθοριστικά στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, αλλάζοντας τις ισορροπίες, με συνέπειες που αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να γίνουν πλήρως αντιληπτές στο σύνολό τους.
Η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων βρίσκεται στις 12,1 μονάδες. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται συγκεντρώνοντας ποσοστό 37,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,1%, κάτι που φαίνεται να φέρνει πιο κοντά στην αυτοδυναμία -όπως αναφέρει η δημοσκόπηση- το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης..
Από την συγκεκριμένη δημοσκόπηση εκτιμάται ως ανησυχητική η άνοδος των αντισυστημικών δυνάμεων και της Χρυσής Αυγής, η οποία συγκεντρώνει ποσοστό 9,1%. Και αυτή η δημοσκόπηση δείχνει την επόμενη Βουλή ως πεντακομματική, μιας και το Ποτάμι με 1,9% και οι ΑΝΕΛ με 1,3% βρίσκονται εντός Βουλής, ενώ η Ελληνική Λύση 2,8% και Ένωση Κεντρώων 2,7% φλερτάρουν με την είσοδό τους στη Βουλή.
Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων (εκτίμηση ψήφου) είναι:
- Νέα Δημοκρατία: 37,2%
- ΣΥΡΙΖΑ: 25,1%
- Χρυσή Αυγή: 9,1%
- Κίνημα Αλλαγής: 7%
- ΚΚΕ: 6,1 %
- Ελληνική Λύση: 2,8%
- Ένωση Κεντρώων: 2,7%
- Το Ποτάμι: 1,9%
- Λαϊκή Ενότητα: 1,5%
- Ανεξάρτητοι Έλληνες: 1,3%
- ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,3 %
- Άλλο: 4 %
Η Συμφωνία φέρνει ανακατατάξεις και την άνοδο των ακραίων
Αναφορικά με το Μακεδονικό, η συντριπτική πλειονότητα (69%) θεωρεί αρνητική εξέλιξη την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η στρατηγική της πόλωσης, δε, ενίσχυσε τελικώς τα άκρα δεδομένου ότι η Χρυσή Αυγή παρουσιάζει σημαντική άνοδο, καθώς σε ορισμένες περιοχές της Μακεδονίας έχει διψήφιο ποσοστό, προσελκύει άνδρες 17-34 ετών και έχει μεγαλύτερη διείσδυση στους αγρότες, οι οποίοι δείχνουν εξαιρετικά χαμηλή εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα.
Στο ερώτημα λοιπόν «Πιστεύετε ότι η ψήφιση της συμφωνίας ήταν θετικά ή αρνητική εξέλιξη;» οι πολίτες απαντούν:
- Θετική 25%
- Ούτε αρνητική ούτε θετική 1%
- Αρνητική 68%
- ΔΞ/ΔΑ 5%
Πώς θα αποκαλείτε στο εξής τη γειτονική χώρα;
Στο ερώτημα «Εσείς προσωπικά πως θα αποκαλείτε στο εξής τη γειτονική χώρα; Βόρεια Μακεδονία ή Σκόπια;» οι πολίτες απαντούν:
- Σκόπια 71%
- Βόρεια Μακεδονία 24%
- Άλλο 3%
- ΔΞ/ΔΑ 2%
Καταλληλότερος πρωθυπουργός
Στο ερώτημα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός νικητής για άλλη μια φορά αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναλυτικά:
- Κυριάκος Μητσοτάκης 30%
- Αλέξης Τσίπρας 19%
- Φώφη Γεννηματά 1%
- Δημήτρης Κουτσούμπας 1%
- Άλλος 6%
- Κανένας 37%
- ΔΞ/ΔΑ 6%
Στη γκρίζα ζώνη οι κεντρώοι ψηφοφόροι
Επίσης σημαντικό στοιχείο της δημοσκόπησης της Metron Analysis είναι και το ότι 1 στους 3 ψηφοφόρους του λεγόμενου Κέντρου βρίσκεται στην «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων.