Categories: Κοινωνία

Σήμερα στο ΣτΕ κρίνεται η τύχη των κομμένων δώρων και επιδομάτων 450.000 δημοσίων υπαλλήλων

Στη σημερινή συνεδρίαση της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εξετάσει την απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος που έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννωνκαι Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας στο Δημόσιο και θα αποφασίσει αν ισχύει αναδρομικά.
Η απόφαση επηρεάζει τόσο τους υπηρετούντες με έννομη σχέση δημοσίου δικαίου στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ και σε ΝΠΠΔ, τους υπηρετούντες ΙΔΑΧ, όσο και τους υπηρετούντες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ θα αποτελέσει πρόκριμα και για τις ανάλογες διεκδικήσεις των συνταξιούχων.
Το ΣΤ’ Τμήμα έκρινε ότι οι περικοπές που έγιναν µε τον νόμο 4093/12, οδηγώντας στην πλήρη κατάργηση όλων των επιδομάτων, αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. Στο σκεπτικό τους οι δικαστές, αν και αναγνωρίζουν ότι ο νομοθέτης μπορεί να προβαίνει σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος, επισημαίνουν ότι «µε την επίμαχη διάταξη επιχειρείται νέα, για πολλοστή φορά περικοπή των αποδοχών, της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγομένων, ειδικότερα δε θεσπίζεται πλέον µε αυτήν, όχι περαιτέρω μείωση, αλλά κατάργηση των ετήσιων αποδοχών».  
Προσθέτουν, δε, ότι τα επιδόματα εορτών και αδείας «συνδέονται από τη φύση τους µε τις αυξημένες ανάγκες που ανακύπτουν κατά τις εορταστικές περιόδους και κατά την περίοδο των θερινών διακοπών, οι οποίες ανάγκες συντρέχουν για όλους τους υπαλλήλους ανεξάρτητα από τον μισθό του καθενός».
Με δεδομένο ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να δημοσιευθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η ΑΔΕΔΥ έχει ήδη καλέσει όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο να καταθέσουν αγωγές για τα αναδρομικά του 13ου και του 14ου μισθού μέχρι τις 15 Μαρτίου 2019. Μάλιστα, συστήνεται στις αγωγές αυτές ότι θα πρέπει να διεκδικηθούν, ανεξαρτήτως διετούς παραγραφής, όλα τα δώρα, όλων των ετών από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά.
Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο περιμένουν και την κρίση του ΣτΕ για τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, η οποία θα καθορίσει και το εύρος της αναδρομικότητας των συνταξιούχων. Εάν δηλαδή θα είναι από τη δημοσίευσή της απόφασης του Ιουνίου του 2015 – για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές – και μέχρι σήμερα, ή μέχρι τον Μάιο του 2016, όταν δηλαδή ενεργοποιήθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Δήμος Αθηναίων: Αλήθειες και ψέματα για τα δημοτικά τέλη

Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…

3 ώρες ago

ΑΔΕΔΥ: 25η Νοέμβρη 2024 – Διεκδικούμε ένα κόσμο ασφαλή χωρίς βία – Καμία ανοχή στην έμφυλη βία

Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…

4 ώρες ago

Η «Οινιαδών Ανάπτυξις» μέσω του προγράμματος “Oiniades Trails” θέτει τις βάσεις για τον περιπατητικό τουρισμό στις Οινιάδες!

Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…

4 ώρες ago

Νίκος Ανδρουλάκης:  Με δικές μου ενέργειες από το 2017 νομοθετήθηκε το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων – Γιατί η κυβέρνηση δεν το χρησιμοποίησε μέχρι σήμερα

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…

8 ώρες ago

BBC: Μετά από μέρες κλιμάκωσης, τι θα κάνει ο Πούτιν στη συνέχεια;

H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…

10 ώρες ago

Ο Δήμαρχος  Αγίας Παρασκευής, Γιάννη Μυλωνάκη συναντήθηκε με τον Καθηγητή ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα

Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…

11 ώρες ago