Ο Βραβευμένος βετεράνος φωτορεπόρτερ του Associated Press στις 360 σελίδες του βιβλίου του, εκτός από τις πιο εμβληματικές του φωτογραφίες, καταγράφει με γλώσσα γλαφυρή την ιστορία όπως την έζησε: Πολεμικές ανταποκρίσεις σε μέση Ανατολή, Αφρική, συναντήσεις με πολιτικούς, πορτρέτα καλλιτεχνών.
Όσοι παρευρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου του γνωστού βετεράνου φωτορεπόρτερ Αριστοτέλη Σαρρηκώστα με τίτλο «“Ζην επικινδύνως”- 40 χρόνια φωτορεπορτάζ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μένανδρος είχαν την ευκαιρία να δουν σπάνιο φωτογραφικό υλικό και να ακούσουν τις σημαντικότερες ιστορίες του τελευταίου μισού αιώνα όχι μόνο στη χώρα μας αλλά στον κόσμο. Η παρουσίαση έγινε μέσα σε κλίμα συγκίνησης, χθες το απόγευμα στο κτίριο της παλιάς Βουλής.
Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας που κάλυψε πολέμους και πολιτικές αναταραχές όντως τότε ο μοναδικός Έλληνας φωτορεπόρτερ του Πρακτορείου Associated Press εξήγησε πόσο ριψοκίνδυνο είναι το επάγγελμα το φωτορεπόρτερ και θυμήθηκε περιστατικά που τον σημάδεψαν ενώ με ιδιαίτερα συγκινημένος περιέγραψε τις στιγμές των βασανιστηρίων του Μουστακλή από τη Χούντα όταν μέσα στην αίθουσα αντιλήφθηκε την παρουσία της κας.Μουστακλή.
«Έφαγα χαβιάρι και ήπια σαμπάνιες αλλά πέρασα και δύο μέρες μόνο με σαρδέλες γιατί οι Ισραηλινοί είχαν ξηλώσει όλες τις σωλήνες. Όμως η μεγαλύτερη δοκιμασία είναι να βρίσκεσαι μακριά από την οικογένειά σου, τη γυναίκα σου και τα παιδιά σου όταν αυτά σε χρειάζονται. Είναι πολλοί που δεν το αντέχουν και αλλάζουν επάγγελμα. Υπήρχαν στιγμές που είπα ‘«τι κάνω εγώ εδώ;”. Ήθελα να πετάξω τις μηχανές και να εξαφανιστώ από τα σημεία που η μυρωδιά της πτωμαϊνης σου έφερνε αναγούλα. Αλλά αυτό κρατούσε μόλις μερικά δευτερόλεπτα και αμέσως το αίσθημα του καθήκοντος υπερτερούσε των άλλων αισθημάτων, σήκωνα τη φωτογραφική και συνέχιζα γιατί γι’ αυτό ήμουν εκεί. Αυτή ήταν η αποστολή που έπρεπε να φέρω σε πέρας» τόνισε.
«Και που δεν πήγε; Εκεί που γεννιόταν η ιστορία ο Τέλης ήταν παρών. Να την απαθανατίσει και να την διαφυλάξει κληροδότημα στις επόμενες γενιές. Και μόνο από τη φωτογραφία του Πολυτεχνείου θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία» είπε ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, ξεκινώντας την διήγηση από τα παιδικά χρόνια όταν οι δυο τους γνωρίστηκαν και συνδέθηκαν στην Καισαριανή. «Μας ενώνει ειλικρινής σχέση αγάπης».
«Έχει καλύψει όλα τα μεγάλα γεγονότα. Πολιτικά, δικαστικά, κοινωνικά, καλλιτεχνικά, αθλητικά και κάθε μεγάλο γεγονός που ενδιέφερε τα ΜΜΕ στο εξωτερικό. Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, αεροπορικές τραγωδίες και πολλά ακόμα. Στο Πολυτεχνείο ήταν ο μόνος που έβγαλε φωτογραφίες τη στιγμή που το τανκ έσπαζε και έριχνε κάτω την κεντρική πύλη» είπε ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, και συμπλήρωσε, «ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία που γι’ αυτό τιμήθηκε από τον Κάρολο Παπούλια με τον χρυσό σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα» και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας «είναι τιμή μου που συνεργαστήκαμε, είναι τιμή μου που είναι φίλος μου».
Από την πλευρά της η Ιωάννα Μπρατσιάκου δημοσιογράφος της νεότερης γενιάς είπε πως ενώ δεν είχε την χαρά και συνεργαστεί με τον Αριστοτέλη Σαρρηκώστα στο πεδίο του ρεπορτάζ κάθε φορά που καλούνταν να φέρει σε πέρας ένα ερευνητικό δημοσιογραφικό αφιέρωμα έπεφτε συνεχώς πάνω στις φωτογραφίες του κ.Σαρρηκώστα, σε σημείο που όπως είπε αδυνατούσε να πιστέψει πως γίνεται για τέσσερις δεκαετίες ένας άνθρωπος να έχει καταγράψει όλα αυτά τα τόσο σημαντικά γεγονότα και να έχει απαθανατίσει με το φακό του τόσες εξέχουσες προσωπικότητες.
Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν οι δημοσιογράφοι: Θόδωρος Ρουσόπουλος, Νικόλας Βουλέλης, Πάνος Σόμπολος, Ιωάννα Μπρατσιάκου και συντόνισε ο κοινωνιολόγος/δημοσιογράφος Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος.
Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα «Ζην Επικινδύνως – 40 Χρόνια Φωτορεπορτάζ»
0
Share.